Wpis z mikrobloga

Rozglądam się za pierwszym autem dla mojej Żony po zdaniu prawka. Trafiło się krajowe clio 3 gen z silnikiem 1.2 benzyna 75. Wyczytałem, że ocynk w tych Renault, a szukając jakiegoś taniego gratka widzę że większość aut zjada korozja, z tym jest największy problem. Co sądzicie, na co zwracać uwagę podczas jazdy próbnej? Nie wiem czy się wygłupiać z jakimś aso przy aucie za 5 tysięcy XD
#samochody #motoryzacja #renault #clio
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MZ23, czy jeździ, skręca, hamuje, odpala bez problemu, pracuje równo, a przede wszystkim nie jest zgnity. Zawieszenie, osprzęt silnika czy sam silnik łatwo wymienić, ale skorodowaną budę już nie. To w sumie tyle co powinno interesować przy aucie za takie pieniądze.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Pomarancza008 no właśnie w budżecie powiedzmy do 10k taka renówka już ma chociażby isofix, nawet z przodu. Żonka zamierza tylko jeździć po podkrakowskich miejscowościach kilka km wte i wewte.
  • Odpowiedz
  • 0
@NuklearnySzpadel @trzaichlac69 hamulce git, zawieszenie git, sprzęgło skrzynia itd git, ruszałem na skręconych kołach i w jedną i w drugą stronę, przegubów nie słychać. Jedyne co mnie zastanawiało to dość mocno coś ciekło tak że kapało z prawej strony tam gdzie pasażer, wąchałem i nie był to olej, bardziej jak woda. Czy kompresor od klimy mógł aż tak mocno skraplać wodę że aż dość mocno kapało?
  • Odpowiedz
@MZ23: w kabinie masz parownik w układzie klimatyzacji, znajduję się on pod deską. Taka chłodnica, rozprężony gaz zimny dostaję się do niego. Właściwie to sprężarka pompuje tam czynnik. Na nim odkłada się woda w postaci skroplin. W kabinie jest ciepłe powietrze i nagle pojawia się bardzo zimny element. Te skroplin zazwyczaj jakimś kanałem są odprowadzne pod auto. Woda się leje pod autem, przy dużej różnicy temperatur potrafi się zrobić kałuża
  • Odpowiedz
@MZ23: clio to dobry wybór tylko ten silnik to muł totalny ostrzegam… Co do korozji to we francuskich autach jest mniej z tym problemu bo spora część nadwozia wykonana jest z plastiku (błotniki klapa bagażnika i kilka innych elementów)
  • Odpowiedz