Aktywne Wpisy

rafkit +422
Film z miejsca zdarzenia przedstawia nowe fakty... #limanowa

OdcienZieleni +314
#limanowa ekipa jakby zlikwidowali Escobara, a nie zula, emeryta ze wsi xD

źródło: temp_file3063840511457612711
PobierzSkopiuj link
Skopiuj linkźródło: temp_file3063840511457612711
PobierzRegulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Jak czytam wykopkow wychwalajacych wolny rynek, wolnosc gospodarczą to mam wrazenie, ze wy nie rozumiecie pojęć jakimi sie poslugujecie.
Mowicie o wolnym rynku i braku regulacji oraz braku podatku jednym tchem, a to wcale sie tak ze soba nie laczy. Wolny rynek wymaga regulacji, a regulacje wymagaja ich kontroli przez urzędników. Wolny rynek to idea oparta o 2 fundamenty: konkurencja i podejmowanie racjonalnych decyzji.
Wezmy przyklad z glownej wykopu - panstwo zmusza firmy do publikowania wynagrodzen w ofertach pracy - co robi wolno rynkowiec? POPIERA. Bo to rozwija konkurencję oraz daje dostep do informacji na podstawie, ktorych mozna podjac racjonalną decyzje.
Obecna sytuacja ze pracodawca nie musi podawac widelek zaprzecza w prost konkurencji, do tego pracodawca wykorzystuje asymetrie informacji zeby pracownik podejmowal mniej racjonalne deczyje. Wolnorynkowcy powinni byc pierwszymi popierajacymi ustawe o jawnosci wynagrodzen jako realizacje ich idei. Tymczasem oni sa najwiekszymi przeciwnikami? Czyzby wcale nie byli wolnorynkowcami tylko mowili to co im sie oplaca w danym momencie?
Jak ktos uwaza ze niepodawanie widelek jest ok to najbardziej ciagnie go do oligopolu, czyli wypaczonej i patologicznej reprezentacji wolnego rynku,
mnie najbardziej bawi zalozenie ze czlowiek bedzie podejmowac racjonalne decyzje a potem mamy cala galaz nauki w ekonomii czyli marketing ktora mowi jak sprawic zeby czlowiek nie podejmowal racjonalnych decyzji
@Remington92-: I jakoś dziwnie na wolnym rynku idei ta wypaczona idea wolnego runku pełnego patologii zawsze wygrywa ze szlachetną ideą prawdziwego, wolnego rynku opartego o konkurencję i racjonalne decyzje. Słaby coś ten koncept wolnego rynku, trzeba by go non stop podtrzymywać, prowadzić za rączkę, podsadzać jak małe dziecko, faworyzować jakimiś regulacjami itp. itd., bo sam się jakoś nie chce rozkrzewić ( ͡°
@niecodziennyszczon: No ale to nie moja wina, ze wykopki nie rozumieją slow, ktorych uzywają.
Tak wolny rynek wymaga regulacji, przestrzegania prawa, administracji karajacej przedsiebiorcow za naduzywanie swojej pozycji itd. - dobrze to rozumiesz, to jest idea wolnego rynku.
@AfterPartyBarty: (╯°□°)╯︵ ┻━┻
P.S. Wiem ze masz rację, ale przciez sie nie przyznam.
źródło: images
Pobierz@Remington92-: Po prostu to "przyszli miliarderzy" co są tak sprytni, że już bronią swojego przyszłego interesu. A nie są jeszcze miliarderami w wyniku spisku lewactwa z mieszkańcami planety Nibiru, proste.
Wicie rozumicie: potwierdzasz regule = glupot nie poszesz( ͡° ͜ʖ ͡°)
Po pierwsze, jest mnóstwo prostych sposobów obejścia tego wymogu, które żeby to działało trzeba uregulować - w konsekwencji kolejny prosty temat stanie się tak uregulowany, że bez prawnika nie podchodź.
Po drugie,
@FlayedOne: Chyba chciałeś napisać, że w Januszexach normą jest, że wykonujesz więcej obowiązków niż przewidziane w umowie, bo tak to w praktyce wygląda.
@Remington92-: Ty nie rozumiesz.
@Jah00: Rozuniesz ze brak racjonalnycj decyzji oznacza wszystkie zalozenia do kosza?
Brak racjonalnych decyzji oznacza ze prawo popytu i ppdazy idzie do kosza. Brak racjinalnych decyzji oznacza ze cokolwiek nie napiszesz o rynku np. napisales ze praxodawcy chca zatrudniac fachowcow, nie tak dziala racjonalny podmiot, brak racjonalnosci oznacza ze nie mozesz tego powiedzieć. Nie mozesz uzywac logiki do rynku, ktory nie dziala w oparciu
@Remington92-: Ja pisałem o braku gwarancji, a nie o braku racjonalnych decyzji. Naucz się czytać. Mnie jako wolnorynkowca w ogóle nie interesuje czy ktoś podejmie racjonalną decyzję czy nie, mnie interesuje, żeby za to odpowiadał. Bo jak będzie za to odpowiadał to podejmując nieracjonalne decyzje traci pieniądze i ELIMINUJE SIĘ z rynku, dzięki temu na rynku zostają tylko ci, którzy podejmują
[citation needed]