Wpis z mikrobloga

Zważając na fakt, że wykop jest pełen ekspertów w każdej dziedzinie, chętnie zapoznam się z opiniami czy dobrym pomysłem jest montaż kompozytowych desek tarasowych (na legarach) na balkonie o wymiarach +/- 6 x 1,2 m. Trzeba by kłaść te deski wzdłuż długiej krawędzi, żeby legary były w poprzek i nie blokowały spływu wody z balkonu, konieczne byłoby docinanie przy oknach balkonowych. Z drugiej strony zastanawiałem się nad tymi gotowymi "klockami" z Ikei "RUNNEN" oraz "UTLANGAN" (aktualnie wyprzedane), ale nie wiem czy te plastikowe zatrzaski wytrzymają przynajmniej kilka lat w dobrym stanie. Czy ktoś mógłby ewentualnie powiedzieć na co zwrócić uwagę przy wyborze desek kompozytowych? Bo rozstrzał cenowy jest dosyć spory i nie wiem czy warto przepłacać.

#balkon #taras #remontujzwykopem #remont
cro95 - Zważając na fakt, że wykop jest pełen ekspertów w każdej dziedzinie, chętnie ...

źródło: deska-tarasowa-kompozytowa-klikstrom-2-1-x-14-5-x-300-cm-chocolate~3663602961543_01c

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@cro95 dobry pomysł. Nie wiem jaką masz wysokość dostępna na balkonie jednak legary najlepiej ustawiać na plastikowych stopachpoziomujących. Mają one możliwość regulacji wysokości i są dostępne w kilku rozmiarach. Legary ustawiasz gęsto co 40 cm maksymalnie przy kompozycie. Polecam z aluminium najlepiej na krzyż. Wygląda to mniej więcej tak. Co do cen deski. Różnica w cenie wynika z jakości. Tani komozyt potrafi śmierdzieć gdy się nagrzeje wonią plastiku. Ja polecam sklep
Lowca90 - @cro95 dobry pomysł. Nie wiem jaką masz wysokość dostępna na balkonie jedna...

źródło: temp_file6715882870725663443

Pobierz
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Lowca90 a czemu legary na krzyż? Myślałem, że wystarczy ustawić kilka rzędów w poprzek i do tego już montować deski. Raczej nie chce też wiercić w płycie balkonowej tylko jakoś nie inwazyjnie to zamontować. Jeśli chodzi o utrzymanie to trzeba to co jakiś czas czyścić i zabezpieczać czymś specjalnym?
  • Odpowiedz
@cro95 na krzyż bo jest stabilniej i konstrukcja jest mocniejsza. Robię to zawodowo więc muszę robić dobrze u siebie możesz zrobić jak chcesz. Stopy poziomujące stawiasz na płycie do nich przykręcasz legary żeby to się wszystko trzymało i w przyszłości nic Ci nie zleciało. Kompozyt śmiało można myć wodą z płynem do mycia naczyń. Po kilku latach jak straci błysk możesz go odświeżyć specjalnymi środkami. Nie jest do drewno więc co
  • Odpowiedz
  • 0
@Lowca90: Ok, dzięki za rady. Będę to pierwszy raz w życiu robił, ale może jakoś będzie się trzymało :D
Wziąłbym fachowca, ale szczerze mówiąc wydaje się to w miarę proste i do ogarnięcia samemu w jeden dzień lub weekend, a cena takiej usługi to pewnie gdzieś około 2k w okolicy Krakowa.
  • Odpowiedz