Wpis z mikrobloga

Tak sobie czytam te posty na wypoku i mam usilne wrażenie, że o końcu eldorado i wielkim kryzysie w branży jęczą przede niedoinformowani dziennikarze oraz (najprawdopodobniej mała) grupa krudziarzy zweryfikowana przez rynek. Niekoniecznie potrafiąca programować, zamknięta na inne perspektywy, mająca problem nie tylko z krytycznym myśleniem ale czasem nawet z czytaniem ze zrozumieniem. No ale skoro udało im się znaleźć pracę w ajti za mityczne 15k, to oznacza że są półbogami i mogą mieć ego wywalone w kosmos. A tak naprawdę byli tanią siłą roboczą dla pana z Hameryki, który za tą samą kasę wykonywał swoją robotę lepiej niż przeciętny Hindus. No cóż, pycha zawsze kroczy przed upadkiem.

Najlepsi są ludzie, którzy pytają mnie co innego niż krudy można programować.

#programowanie #programista15k #programista25k #pasjonat15k #pracait
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

to oznacza że są półbogami i mogą mieć ego wywalone w kosmos. A tak naprawdę byli tanią siłą roboczą dla pana z Hameryki, który za tą samą kasę wykonywał swoją robotę lepiej niż prze

@Jaskolka_wiony_nie_czyni: w czasach tzw eldorado junior tez nie byl zatudniany od reki. Pierwsza prace ludzie znajdywali po 1/2 lub roku aplikowania. Naopowiadali wam tylu bajek, ze juniorzy kiedykolwiek byli welcome. Ale 15 lat temu slyszalem dokladnie
  • Odpowiedz
@groman43: no może jakbyś się nauczył czytać raporty i statystyki to byś zobaczył, że liczba ofert spadła o 50% r/r i stawki spadają.
  • Odpowiedz
@a5f5c1: według raportów, zarobki seniorów spadły o kilka procent r/r, ale uwzględniając inflację to będzie z 10% mniej r/r.
  • Odpowiedz
@KryzysSryzysDlaSkillIssue: niższy próg wejścia dla juniora był
Plus dzisiaj junior musi umieć więcej w wczneiej nie były wymagane nawet studia

Ponadto jest więcej etapów rekrutacji i są one cięższe
Zadanie live coding g---o wideo nawet jakieś z-----e umowy
Dodam że wczneiej było to mniejszość a teraz co 2 g---o firma sb życzy to
  • Odpowiedz
@groman43: czyli tak jak @Iwasawa zauważył, sytuacja jest lipna. nie wiem czemu ma służyć udawanie, że kryzys nie istnieje. pracujesz w ogóle w IT, że tego nie widzisz?
  • Odpowiedz
  • 0
tutaj

@Iwasawa: Tych raportów nie można jeden do jednego porownać, ponieważ brakuje konkretnych liczb, na przykład mediana pensji juniora w konkretnym mieście w konkretnej technologii. Poza tym, dane pochodzą tylko z jednego, chyba niezbyt popularnego job boarda. Ale za to jeden slajd z 2019 zwrócił moją uwagę
groman43 - >tutaj

@Iwasawa: Tych raportów nie można jeden do jednego porownać, ponie...

źródło: Screenshot 2025-06-20 at 05.09.36

Pobierz
  • Odpowiedz
no może jakbyś się nauczył czytać raporty i statystyki to byś zobaczył, że liczba ofert spadła o 50% r/r i stawki spadają.

@ly000: mam notatkę o tobie, że jesteś mickiempl tagu #programowanie i trafiłem w 10 xD
  • Odpowiedz