A takie pytanie do was, jaka prędkość waszym zdaniem powinna obowiązywać w obszarach miejskich na drogach o dwóch lub trzech pasach ruchu, w przypadku gdy przejścia dla pieszych są oznaczone światłami, i nie ma takiego prawdopodobieństwa wystąpienia kolizji z pieszymi jak na drogach standardowo w miastach o jednym pasie ruchu bez ruchu kierowanego światłami i gęstej zabudowie gdzie 50 jest jednak wskazane, jednak nadal są to warunki miejskie, jednak pozwalają one na nieco szybszą jazdę - ale też nie do przesady, by móc wyhamować przed światłami lub autami wyjeżdzającymi z posesji czy też niedajże dziecko które by jakimś dziwnym sposobem wtargnęło się na jezdnię.
To samo tyczy się też również przelotowych wiosek na drogach krajowych/wojewódzkich, gdzie również zabudowa nie ma nic wspólnego z drogą, i one też mogą być w tym przypadku również o jednym pasie ruchu.
Jak sami wiecie jestem zwolennikiem szybkiej jazdy i wyższych ograniczeń prędkości niż są obecnie, jednak sam wiem że nie jesteśmy sami na drodze i miasto to nie autostrada, tak więc ograniczenia prędkości zwłaszcza w warunkach miejskich są niezbędne.
@ErogowyDrogowy: Uważam że w obszarach miejskich wcale nie powinno być dróg o 3 pasach ruchu a prędkość powinna być taka by było cicho i niedenerwująco dla okolicznych mieszkańców. A twoje zdjęcie dobrane tak aby pokazać że "można z---------ć" pokazuje tylko że jeden pas jest tam całkiem zbędny.
@ErogowyDrogowy: o na tym zdjęciu 70 to i tak za dużo, względem 50 to kompletnie nic nie da takie 70, czasu żadnego się nie zaoszczędzi, szczególnie, że za chwile światła, jak sam wspomniałeś,
poza tym są wjazdy, zjazdy więc co chwile ktoś hamuje, przyspiesza, chce zmienić pas ze z lewego na prawy bo zjazd, skręt w lewo, itd..
o na tym zdjęciu to był dał zwykłe 50 i przymykał oko
Miasto to nie tylko twoja lepianka ale są też inni ludzie, którzych ambicja wykraczają poza szczanie na twoją lepiankę i chcą się przemieszczać. 3 paskowe to są arterię, które kumulują ruch żeby ci ludzie w autach wiecznie nie pierdzieli na zakorkowanej uliczce osiedlowej xD
@ErogowyDrogowy: To wszystko zależy od punktu siedzenia. Jeślibyś mieszkał przy takiej szerokiej ulicy, po której codziennie przewala się setki tysięcy aut to byś chciał uspokojenia ruchu i 50 km/h max. Gdybyś mieszkał w polu kapusty, 25 kilometrów od miasta a twoje życie w 100% byłoby uzależnione od samochodu to pewnie minimum 140 km/h.
@dran2: No mówiłem że jesteś odklejony xD Takie teksty zawsze piszą przegrywy, życiowe które bezmyślnie przechodzą przez życie i próbują pluć na ludzi inteligentniejszych od nich xD
Pamiętaj, zawsze będę lepszym kierowcą od ciebie miernoto drogowa ( ͡°͜ʖ͡°)
Btw dlaczego skasowałeś filmik jak potrafiłeś pieszego na przejściu? ( ͡°͜ʖ͡°)
@SpalaczBenzyny:To zależy od sytuacji, jak jest zielona fala to właśnie 50 to duża przesada i logiczne że powinno wtedy być podniesione znakami ograniczeniem do 70 lub nawet 80 km/h. Więcej nie ma sensu z powodu tego jak sam powiedziałeś "że są wjazdy, zjazdy więc co chwile ktoś hamuje, przyspiesza, chce zmienić pas ze z lewego na prawy bo zjazd, skręt w lewo, itd..". Trzeba w mieście jechać wolniej ale 50
To wszystko zależy od punktu siedzenia. Jeślibyś mieszkał przy takiej szerokiej ulicy, po której codziennie przewala się setki tysięcy aut to byś chciał uspokojenia ruchu i 50 km/h max. Gdybyś mieszkał w polu kapusty, 25 kilometrów od miasta a twoje życie w 100% byłoby uzależnione od samochodu to pewnie minimum 140 km/h.
@JAuStURYErSE: No od uspokojenia ruchu to są raczej ekrany dźwiękowe i odseperowanie ruchu pieszych i wtedy można wykluczyć
#wykopaka Czy wypada parze która chce jeść zdrowo i zrzucić kilka kg zrobić trolllowo pieroga z filcu? ( ͡º͜ʖ͡º) Kuwa, obiecałam że będzie moje rękodzieło w paczce i będzie (╯°□°)╯︵┻━┻
To samo tyczy się też również przelotowych wiosek na drogach krajowych/wojewódzkich, gdzie również zabudowa nie ma nic wspólnego z drogą, i one też mogą być w tym przypadku również o jednym pasie ruchu.
Jak sami wiecie jestem zwolennikiem szybkiej jazdy i wyższych ograniczeń prędkości niż są obecnie, jednak sam wiem że nie jesteśmy sami na drodze i miasto to nie autostrada, tak więc ograniczenia prędkości zwłaszcza w warunkach miejskich są niezbędne.
źródło: warszawa_dw637
PobierzWaszym zdaniem
Komentarz usunięty przez autora
względem 50 to kompletnie nic nie da takie 70, czasu żadnego się nie zaoszczędzi, szczególnie, że za chwile światła, jak sam wspomniałeś,
poza tym są wjazdy, zjazdy więc co chwile ktoś hamuje, przyspiesza, chce zmienić pas ze z lewego na prawy bo zjazd, skręt w lewo, itd..
o na tym zdjęciu to był dał zwykłe 50 i przymykał oko
Miasto to nie tylko twoja lepianka ale są też inni ludzie, którzych ambicja wykraczają poza szczanie na twoją lepiankę i chcą się przemieszczać. 3 paskowe to są arterię, które kumulują ruch żeby ci ludzie w autach wiecznie nie pierdzieli na zakorkowanej uliczce osiedlowej xD
Takie teksty zawsze piszą przegrywy, życiowe które bezmyślnie przechodzą przez życie i próbują pluć na ludzi inteligentniejszych od nich xD
Pamiętaj, zawsze będę lepszym kierowcą od ciebie miernoto drogowa ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Btw dlaczego skasowałeś filmik jak potrafiłeś pieszego na przejściu? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@JAuStURYErSE: No od uspokojenia ruchu to są raczej ekrany dźwiękowe i odseperowanie ruchu pieszych i wtedy można wykluczyć