Wpis z mikrobloga

Rozpad Trzeciej Drogi to jest porażka Tuska. PSL tak bardzo straciło poparcie, że mogą zmenić elektorat - na ten prawicowy. Otóż Kosiak Kamysz po porażkach TD w realizacji swojego programu, wyszedł do wyborców prawicowych jedną nogą. Zaczął wyrażać przeciw wolnościowym ustawom Koalicji. Dla Tuska to nie było sygnałem, że trzeba ratować koalicjanta, a wręcz przeciwnie. Zniszczyć go by przejść jego wyborców. Tylko, że pycha kroczy przed upadkiem. Niski wynik Hołowni w czym zasługa Tuska, który nie chcę realizować programu TD, to brakujące głosy do przekazania w drugiej turze. Czego efektem jest prezydent Nawrocki. Tusk dostał jasny sygnał, PiS i Konfederacja to większość w sejmie. To koniec ambicji, że KO jak PiS będzie rządziło bez koalicji. A mimo to nie zrobił nic. Teraz PSL jest wolny, może do końca kadencji być w rządzie, a już działa pod zmianę stron. Blokada przyspieszonych wyborów. PSL chcę być teraz trzecią drogą na prawicy, zgarnąć głosu rozczarowanych PiS i Konfederacją. A to oznacza, że wyborach do parlamentu Tusk i jego KO będą musieli zdobyć więcej głosów już nie tylko od PiS-Konfederacja, a PiS-Konfederacja-PSL w sytuacji gdy podzielona lewica wpada pod próg wyborczy, gdy PL2050 także pod progiem. A nie ma drugiej tury. Nie będzie przekazania głosów. Te głosy przepadną. Wszystkie sondaże będą o tym, że nie warto głosować na partie PL 2050, Razem i Lewicę bo to głos stracony.

Tusk może się już pakować do UE. Chciał mieć jednowładztwo, a zrobił sobie ostanie miesiące bycia premierem. Jak Trzaskowski jest już skończony.

#polityka #polska #wybory #psl #tusk
N331 - Rozpad Trzeciej Drogi to jest porażka Tuska. PSL tak bardzo straciło poparcie,...

źródło: 1000121426

Pobierz
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

To koniec ambicji, że KO jak PiS będzie rządziło bez koalicji.

@N331: Ziobro obrażają i jego Solidarniuchów Polskich. W sumie to się cieszy że krytykują PIS a nie jego poboczny projekt.
  • Odpowiedz