Rekruterów totalnie p----------o, nawet się z tym nie kryją. Nie wrzucam screenów, żeby zachować chociaż minimalny poziom poufności.
Long story short – jakiś czas temu miałem zaproszenie do rekrutacji w gamblingu. Na HR screeningu było spoko, nawet się dogadaliśmy, ale oczywiście brak konkretów co do dalszych etapów – "bo jeszcze nie ustalone", "bo zależy od zespołu", bla bla bla. No to czekam.
Po czasie odezwała się rekruterka. Myślę – ok, pewnie dograliśmy szczegóły. A tu wyskakuje z "małym zadankiem technicznym NA WEEKEND" XDDDDDDDDDDD
Zadanie? Integracja z kilkoma API, postawienie bazy danych, prezentacja danych na Grafanie. Generalnie wyglądało to jak jeden z celów sprintu, a nie zadanie rekrutacyjne. Zero info co dalej. Zero pytania o dostępność. Ot, zrób sobie to "małe zadanko" w wolnym czasie.
Aha, i jeszcze taki kwiatek w wiadomości (przerobiony fragment):
Jeśli uda Ci się zrealizować zadanie w weekend, będziemy mogli zaplanować rozmowę techniczną oraz dotyczącą kompetencji miękkich jeszcze w przyszłym tygodniu i przekazać informację zwrotną do końca tygodnia.
Daj proszę znać, ile orientacyjnie czasu zajmie Ci wykonanie zadania.
I tak się właśnie kończy kolejna nowoczesna rekrutacja IT
Oczywiście za ofertę podziękowałem i wdałem się w małą dyskuję jaki jest to brak poszanowania dla czyjegoś czasu ( ͡°͜ʖ͡°)
@chaddeveloper p------o, niedługo to będzie "w ramach szóstego etapu rekrutacji weźmiesz z nami udział w kilku sprintach żebyśmy zobaczyli czy pasujesz do zespołu" xD
@chaddeveloper: Przecież to nie rekruterka wymyśliła to zadanie tylko programista. Programiści srają na siebie i są źródłem większości patologii w tej branży.
Oczywiście za ofertę podziękowałem i wdałem się w małą dyskuję jaki jest to brak poszanowania dla czyjegoś czasu ( ͡°͜ʖ͡°)
@chaddeveloper: mówisz że bierzesz i jakoś do niedzieli popołudniu Ci zejdzie, ale na luzie zrobisz, bo robiłes dokłądnie to już nie raz. Po czym nie odbierasz telefonu ( ͡°͜ʖ͡°)
@chaddeveloper: ale wiesz, że w cywilizowanych krajach takie "zadanko domowe" to nic szczególnego? A jakiekolwiek rozmowy zaczyna się od podpisania NDA? I jeśli zadanie dasz radę pyknąć w weekend to nie jest to nic wielkiego.
Btw ja odrazu po studiach miałem iść na msc próbny bezpłatny.mowiki że to normkane i że to stała oraktyka Ojciec powiedzi że mam iść bo robota jest Ludzie z tagu mi otworzyli oczy że to Janusz w c--j a jak się coś stanie to powiedzą że się włamałem xD
@MiedzygalaktycznyMors: Ale wiesz, że w cywilizowanych branżach specjalista by Cię wyśmiał, gdyby ktoś podczas rekrutacji kazał mu robić "nic wielkiego, tylko małe zadanko domowe do pyknięcia w weekend"?
@chaddeveloper: Przypomniało mi się jak na rozmowie poproszono mnie abym w ciągu paru dni przygotowała strategię marketingową sporej firmy, wysłała ją na maila i jak będzie spoko to będzie etat xDD
Nie wrzucam screenów, żeby zachować chociaż minimalny poziom poufności.
Long story short – jakiś czas temu miałem zaproszenie do rekrutacji w gamblingu. Na HR screeningu było spoko, nawet się dogadaliśmy, ale oczywiście brak konkretów co do dalszych etapów – "bo jeszcze nie ustalone", "bo zależy od zespołu", bla bla bla. No to czekam.
Po czasie odezwała się rekruterka. Myślę – ok, pewnie dograliśmy szczegóły. A tu wyskakuje z "małym zadankiem technicznym NA WEEKEND" XDDDDDDDDDDD
Zadanie?
Integracja z kilkoma API, postawienie bazy danych, prezentacja danych na Grafanie. Generalnie wyglądało to jak jeden z celów sprintu, a nie zadanie rekrutacyjne. Zero info co dalej. Zero pytania o dostępność. Ot, zrób sobie to "małe zadanko" w wolnym czasie.
Aha, i jeszcze taki kwiatek w wiadomości (przerobiony fragment):
Daj proszę znać, ile orientacyjnie czasu zajmie Ci wykonanie zadania.
I tak się właśnie kończy kolejna nowoczesna rekrutacja IT
Oczywiście za ofertę podziękowałem i wdałem się w małą dyskuję jaki jest to brak poszanowania dla czyjegoś czasu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#programista15k #programowanie #pracait #korposwiat #java #programista25k #kryzysit #pracbaza #pasjonat15k #ai #chatgpt #sztucznainteligencja
źródło: image
Pobierz@chaddeveloper: no i prawidłowo
Cieszę się że coraz więcej ludzi sra na takie rekrutację
@chaddeveloper: mówisz że bierzesz i jakoś do niedzieli popołudniu Ci zejdzie, ale na luzie zrobisz, bo robiłes dokłądnie to już nie raz. Po czym nie odbierasz telefonu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Btw ja odrazu po studiach miałem iść na msc próbny bezpłatny.mowiki że to normkane i że to stała oraktyka
Ojciec powiedzi że mam iść bo robota jest
Ludzie z tagu mi otworzyli oczy że to Janusz w c--j a jak się coś stanie to powiedzą że się włamałem xD