Wpis z mikrobloga

Rekruterów totalnie p----------o, nawet się z tym nie kryją.
Nie wrzucam screenów, żeby zachować chociaż minimalny poziom poufności.

Long story short – jakiś czas temu miałem zaproszenie do rekrutacji w gamblingu. Na HR screeningu było spoko, nawet się dogadaliśmy, ale oczywiście brak konkretów co do dalszych etapów – "bo jeszcze nie ustalone", "bo zależy od zespołu", bla bla bla. No to czekam.

Po czasie odezwała się rekruterka. Myślę – ok, pewnie dograliśmy szczegóły. A tu wyskakuje z "małym zadankiem technicznym NA WEEKEND" XDDDDDDDDDDD

Zadanie?
Integracja z kilkoma API, postawienie bazy danych, prezentacja danych na Grafanie. Generalnie wyglądało to jak jeden z celów sprintu, a nie zadanie rekrutacyjne. Zero info co dalej. Zero pytania o dostępność. Ot, zrób sobie to "małe zadanko" w wolnym czasie.

Aha, i jeszcze taki kwiatek w wiadomości (przerobiony fragment):

Jeśli uda Ci się zrealizować zadanie w weekend, będziemy mogli zaplanować rozmowę techniczną oraz dotyczącą kompetencji miękkich jeszcze w przyszłym tygodniu i przekazać informację zwrotną do końca tygodnia.

Daj proszę znać, ile orientacyjnie czasu zajmie Ci wykonanie zadania.

I tak się właśnie kończy kolejna nowoczesna rekrutacja IT

Oczywiście za ofertę podziękowałem i wdałem się w małą dyskuję jaki jest to brak poszanowania dla czyjegoś czasu ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#programista15k #programowanie #pracait #korposwiat #java #programista25k #kryzysit #pracbaza #pasjonat15k #ai #chatgpt #sztucznainteligencja
chaddeveloper - Rekruterów totalnie p----------o, nawet się z tym nie kryją.
Nie wrzu...

źródło: image

Pobierz
  • 74
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Oczywiście za ofertę podziękowałem i wdałem się w małą dyskuję jaki jest to brak poszanowania dla czyjegoś czasu ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@chaddeveloper: mówisz że bierzesz i jakoś do niedzieli popołudniu Ci zejdzie, ale na luzie zrobisz, bo robiłes dokłądnie to już nie raz. Po czym nie odbierasz telefonu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@nieocenzurowany88: nie podpowiadaj

Btw ja odrazu po studiach miałem iść na msc próbny bezpłatny.mowiki że to normkane i że to stała oraktyka
Ojciec powiedzi że mam iść bo robota jest
Ludzie z tagu mi otworzyli oczy że to Janusz w c--j a jak się coś stanie to powiedzą że się włamałem xD
  • Odpowiedz
  • 107
@MiedzygalaktycznyMors: Ale wiesz, że w cywilizowanych branżach specjalista by Cię wyśmiał, gdyby ktoś podczas rekrutacji kazał mu robić "nic wielkiego, tylko małe zadanko domowe do pyknięcia w weekend"?
  • Odpowiedz
@chaddeveloper: Przypomniało mi się jak na rozmowie poproszono mnie abym w ciągu paru dni przygotowała strategię marketingową sporej firmy, wysłała ją na maila i jak będzie spoko to będzie etat xDD
  • Odpowiedz