Partia Razem robi kolejny śmiały krok naprzód na piramidzie spiedoxowa. Po tym jak pośrednio wsparli pis w wyborach prezydenckich, teraz na zjeździe młodych europejskich komunistów otwarcie powtarzają agende kremla o zgniłej europie.
PS do tej pory sądziłem że Bestia z Kutna jest jedyna w swoim rodzaju, jednak pani nazwiskiem Owca najwyraźniej z podobnego klucza. #polityka #antykapitalizm
@thorgoth: Matysiakowa razem z Bambaryłką i Rzeżączką-Wziernik to największe tuzy polskiego i europejskiego parlamentaryzmu, taka hydra, w której każda głowa głupsza od kolejnej
"Przedstawienie elit i mediów jako skorumpowanych?" Niemożliwe. Widocznie posłanka Owca nie ogląda TVNu xd
"krytyka liberalizmu jako ideologii pozbawionej treści." Liberalizm ma dużo treści takich jak: pogarda dla biednych czy robienie prawa pod przedsiębiorców z wielkim kapitałem. Kolejny raz Razem się kompromituje
@thorgoth: Wiem, że to ciężko zrozumieć w głowie wyznawcy niewidzialnej ręki, ale zgnilizna Europy nie oznacza, że Rosja jest mityczną krainą szczęśliwości. Po prostu liberalizm i Rosja to dwie śmiertelne choroby i w celu zwalczania tej drugiej lekiem nie jest wielbienie tej pierwszej. Kapitalizm się nie udał i nigdy nie uda i należy krytykować zawsze i wszędzie patologię tego systemu.
@TheKirghizLight: to zależy co masz na myśli mówiąc "uda". Dzięki kapitalizmowi mamy nowoczesną medycyne, transport, komunikacje, internet, loty w kosmos i wiele innych osiągnięć które dla socjalistów byłyby z założenia poza zasięgiem.
Wolność jest pochodną kapitalizmu bo jest pochodną własności. Człowiek wolny to taki, który ma prawo do dysponowania owocami swojej pracy i przedsiębiorczości. Natomiast człowiek stale zagrożony socjalizmem, zagrożony tym że jak wychoduje marchew na swoim ogródku to przydzie
to zależy co masz na myśli mówiąc "uda". Dzięki kapitalizmowi mamy nowoczesną medycyne, transport, komunikacje, internet, loty w kosmos i wiele innych osiągnięć które dla socjalistów byłyby z założenia poza zasięgiem.
@thorgoth: Tak, tak było, przecież do tego potrzebny jest kapitalizm, to po prostu można opisać załączonym obrazkiem. Oczywiście wzmianki o niewolnictwie nie ma, bo i po co, to przecież nic wspólnego z kapitalizmem nie miało.
I adekwatnie z pracą. Chcemy partycypacji w zyskach za pracę jaką wykonujemy i wkład jaki dajemy.
@TheKirghizLight: dla mnie spoko, tylko nie zapominaj że większą i ważniejszą częścią pracy jest jej organizacja i metodologia a mniejszą mechaniczne wykonanie. To drugie jest zastępowalne, to pierwsze nie.
dla mnie spoko, tylko nie zapominaj że większą i ważniejszą częścią pracy jest jej organizacja i metodologia a mniejszą mechaniczne wykonanie.
@thorgoth: Ale organizacją też zajmują się pracownicy. Za to wszystkie zyski trafiają do zarządu i akcjonariuszy. Kiedyś nam opowiadano, że zarząd ponosi wielką odpowiedzialność, ale już mieliśmy rok 2008 i amerykańskie banki, gdzie żaden zarząd nie poniósł konsekwencji a pierwsze co robił to krzyczał o tak "PAŃSTWO DEJ, DEJ,
@TheKirghizLight: to zależy jaki poziom biznesu rozpatrujemy. Jak masz średniowiecznego kowala i terminujących u niego pomocników to oczywiste jest że za procesy odpowiadał mistrz kowalski, mimo że to nie on nosił węgiel do pieca.
Też nie jestem zwolennikiem uspołecznienia kosztów i prywatyzacji zysków.
to zależy jaki poziom biznesu rozpatrujemy. Jak masz średniowiecznego kowala i terminujących u niego pomocników to oczywiste jest że za procesy odpowiadał mistrz kowalski, mimo że to nie on nosił węgiel do pieca.
Większość stanowisk kierowniczo-organizacyjnych to dalej zwykli pracownicy, oczywiście lepiej wynagradzani, ale to dalej kapitaliści bez kapitału. Rozchodzi się o to, że lwią część biorą kapitalistyczne pasożyty. I tak być nie musi, pokazały to lata przed Reaganem
to zależy jaki poziom biznesu rozpatrujemy. Jak masz średniowiecznego kowala i terminujących u niego pomocników to oczywiste jest że za procesy odpowiadał mistrz kowalski, mimo że to nie on nosił węgiel do pieca.
@thorgoth: A jeszcze w kontekście tej organizacji to przedstawiasz to tak jakby dzisiejsza organizacja to było jakieś opus magnum a w sumie oddaje problem poruszony w temacie. Dzisiejsza organizacja to przede wszystkim masowy outsourcing czego tylko się da
jakkolwiek kapitalizm czy demokracja są wadliwe, to nikt nie wymyślił niczego lepszego.
@thorgoth: Lepiej się poddać i liczyć na cud, że w koncu zadziała. A szczyt kapitalizmu to i tak okres państwa opiekuńczego. A po Reaganie powolutku toniemy.
@TheKirghizLight: dlaczego poddać? Obecny kapitalizm wygląda inaczej niż ten 50 lat temu, ten za 50 lat też będzie wyglądał inaczej niż obecny. Ewolucja to też rozwój
Dlaczego w ogole nie sciga sie "stunyngowanych" motocykli, samochodow znacznie przekraczajacych emisje halasu? Serio ludziom nie przeszkadza gdy takie cos 20x glosniejsze od zwyklego szumu samochodu przejezdza pod blokiem?
PS
do tej pory sądziłem że Bestia z Kutna jest jedyna w swoim rodzaju, jednak pani nazwiskiem Owca najwyraźniej z podobnego klucza.
#polityka #antykapitalizm
"Przedstawienie elit i mediów jako skorumpowanych?" Niemożliwe. Widocznie posłanka Owca nie ogląda TVNu xd
"krytyka liberalizmu jako ideologii pozbawionej treści." Liberalizm ma dużo treści takich jak: pogarda dla biednych czy robienie prawa pod przedsiębiorców z wielkim kapitałem. Kolejny raz Razem się kompromituje
źródło: fghjuifrgdhuij
Pobierz@thorgoth: Największe działa zostały wytoczone xDD
@TheKirghizLight: socjalizm nigdy się nie udał i nigdy nie uda.
A ja nie jestem zwolennikiem niewidzialnej ręki tylko zwykłej wolność, tak szczerze znienawidzonej na obu skrajach podkowy
Wolności, która jest zaprzeczeniem kapitalizmu. No chyba, że mowa o wolności do pracy na śmieciowej umowie i wegetacji...
Wolność jest pochodną kapitalizmu bo jest pochodną własności. Człowiek wolny to taki, który ma prawo do dysponowania owocami swojej pracy i przedsiębiorczości. Natomiast człowiek stale zagrożony socjalizmem, zagrożony tym że jak wychoduje marchew na swoim ogródku to przydzie
@thorgoth: Tak, tak było, przecież do tego potrzebny jest kapitalizm, to po prostu można opisać załączonym obrazkiem. Oczywiście wzmianki o niewolnictwie nie ma, bo i po co, to przecież nic wspólnego z kapitalizmem nie miało.
źródło: kapitalizm 2
Pobierz@TheKirghizLight: dla mnie spoko, tylko nie zapominaj że większą i ważniejszą częścią pracy jest jej organizacja i metodologia a mniejszą mechaniczne wykonanie.
To drugie jest zastępowalne, to pierwsze nie.
@thorgoth: Ale organizacją też zajmują się pracownicy. Za to wszystkie zyski trafiają do zarządu i akcjonariuszy. Kiedyś nam opowiadano, że zarząd ponosi wielką odpowiedzialność, ale już mieliśmy rok 2008 i amerykańskie banki, gdzie żaden zarząd nie poniósł konsekwencji a pierwsze co robił to krzyczał o tak "PAŃSTWO DEJ, DEJ,
@TheKirghizLight: to zależy jaki poziom biznesu rozpatrujemy. Jak masz średniowiecznego kowala i terminujących u niego pomocników to oczywiste jest że za procesy odpowiadał mistrz kowalski, mimo że to nie on nosił węgiel do pieca.
Też nie jestem zwolennikiem uspołecznienia kosztów i prywatyzacji zysków.
Większość stanowisk kierowniczo-organizacyjnych to dalej zwykli pracownicy, oczywiście lepiej wynagradzani, ale to dalej kapitaliści bez kapitału. Rozchodzi się o to, że lwią część biorą kapitalistyczne pasożyty. I tak być nie musi, pokazały to lata przed Reaganem
@thorgoth: A jeszcze w kontekście tej organizacji to przedstawiasz to tak jakby dzisiejsza organizacja to było jakieś opus magnum a w sumie oddaje problem poruszony w temacie. Dzisiejsza organizacja to przede wszystkim masowy outsourcing czego tylko się da
@TheKirghizLight: jakkolwiek kapitalizm czy demokracja są wadliwe, to nikt nie wymyślił niczego lepszego.
@thorgoth: Lepiej się poddać i liczyć na cud, że w koncu zadziała. A szczyt kapitalizmu to i tak okres państwa opiekuńczego. A po Reaganie powolutku toniemy.
@thorgoth: Pewnie. Ewolucja to też rozwój, wprawdzie to ewolucja na miarę nowotworu, no ale jednak rozwój nowotworu to dalej rozwój.