Wpis z mikrobloga

Partia Razem robi kolejny śmiały krok naprzód na piramidzie spiedoxowa. Po tym jak pośrednio wsparli pis w wyborach prezydenckich, teraz na zjeździe młodych europejskich komunistów otwarcie powtarzają agende kremla o zgniłej europie.

PS
do tej pory sądziłem że Bestia z Kutna jest jedyna w swoim rodzaju, jednak pani nazwiskiem Owca najwyraźniej z podobnego klucza.
#polityka #antykapitalizm
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@thorgoth: Słychać wycie? Znakomicie

"Przedstawienie elit i mediów jako skorumpowanych?" Niemożliwe. Widocznie posłanka Owca nie ogląda TVNu xd

"krytyka liberalizmu jako ideologii pozbawionej treści." Liberalizm ma dużo treści takich jak: pogarda dla biednych czy robienie prawa pod przedsiębiorców z wielkim kapitałem. Kolejny raz Razem się kompromituje
Logika_wykopu - @thorgoth: Słychać wycie? Znakomicie

"Przedstawienie elit i mediów j...

źródło: fghjuifrgdhuij

Pobierz
  • Odpowiedz
@thorgoth: Wiem, że to ciężko zrozumieć w głowie wyznawcy niewidzialnej ręki, ale zgnilizna Europy nie oznacza, że Rosja jest mityczną krainą szczęśliwości. Po prostu liberalizm i Rosja to dwie śmiertelne choroby i w celu zwalczania tej drugiej lekiem nie jest wielbienie tej pierwszej. Kapitalizm się nie udał i nigdy nie uda i należy krytykować zawsze i wszędzie patologię tego systemu.
  • Odpowiedz
  • 0
Kapitalizm się nie udał i nigdy nie uda

@TheKirghizLight: socjalizm nigdy się nie udał i nigdy nie uda.

A ja nie jestem zwolennikiem niewidzialnej ręki tylko zwykłej wolność, tak szczerze znienawidzonej na obu skrajach podkowy
  • Odpowiedz
@thorgoth: Fajnie, ale nie zmienia to faktu, że kapitalizm się nigdy nie uda.

A ja nie jestem zwolennikiem niewidzialnej ręki tylko zwykłej wolność, tak szczerze znienawidzonej na obu skrajach podkowy

Wolności, która jest zaprzeczeniem kapitalizmu. No chyba, że mowa o wolności do pracy na śmieciowej umowie i wegetacji...
  • Odpowiedz
  • 0
@TheKirghizLight: to zależy co masz na myśli mówiąc "uda". Dzięki kapitalizmowi mamy nowoczesną medycyne, transport, komunikacje, internet, loty w kosmos i wiele innych osiągnięć które dla socjalistów byłyby z założenia poza zasięgiem.

Wolność jest pochodną kapitalizmu bo jest pochodną własności. Człowiek wolny to taki, który ma prawo do dysponowania owocami swojej pracy i przedsiębiorczości. Natomiast człowiek stale zagrożony socjalizmem, zagrożony tym że jak wychoduje marchew na swoim ogródku to przydzie
  • Odpowiedz
to zależy co masz na myśli mówiąc "uda". Dzięki kapitalizmowi mamy nowoczesną medycyne, transport, komunikacje, internet, loty w kosmos i wiele innych osiągnięć które dla socjalistów byłyby z założenia poza zasięgiem.

@thorgoth: Tak, tak było, przecież do tego potrzebny jest kapitalizm, to po prostu można opisać załączonym obrazkiem. Oczywiście wzmianki o niewolnictwie nie ma, bo i po co, to przecież nic wspólnego z kapitalizmem nie miało.

Wolność jest pochodną kapitalizmu
TheKirghizLight - >to zależy co masz na myśli mówiąc "uda". Dzięki kapitalizmowi mamy...

źródło: kapitalizm 2

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
I adekwatnie z pracą. Chcemy partycypacji w zyskach za pracę jaką wykonujemy i wkład jaki dajemy.

@TheKirghizLight: dla mnie spoko, tylko nie zapominaj że większą i ważniejszą częścią pracy jest jej organizacja i metodologia a mniejszą mechaniczne wykonanie.
To drugie jest zastępowalne, to pierwsze nie.
  • Odpowiedz
dla mnie spoko, tylko nie zapominaj że większą i ważniejszą częścią pracy jest jej organizacja i metodologia a mniejszą mechaniczne wykonanie.

@thorgoth: Ale organizacją też zajmują się pracownicy. Za to wszystkie zyski trafiają do zarządu i akcjonariuszy. Kiedyś nam opowiadano, że zarząd ponosi wielką odpowiedzialność, ale już mieliśmy rok 2008 i amerykańskie banki, gdzie żaden zarząd nie poniósł konsekwencji a pierwsze co robił to krzyczał o tak "PAŃSTWO DEJ, DEJ,
  • Odpowiedz
  • 0
Ale organizacją też zajmują się pracownicy.

@TheKirghizLight: to zależy jaki poziom biznesu rozpatrujemy. Jak masz średniowiecznego kowala i terminujących u niego pomocników to oczywiste jest że za procesy odpowiadał mistrz kowalski, mimo że to nie on nosił węgiel do pieca.

Też nie jestem zwolennikiem uspołecznienia kosztów i prywatyzacji zysków.
  • Odpowiedz
@thorgoth:

to zależy jaki poziom biznesu rozpatrujemy. Jak masz średniowiecznego kowala i terminujących u niego pomocników to oczywiste jest że za procesy odpowiadał mistrz kowalski, mimo że to nie on nosił węgiel do pieca.

Większość stanowisk kierowniczo-organizacyjnych to dalej zwykli pracownicy, oczywiście lepiej wynagradzani, ale to dalej kapitaliści bez kapitału. Rozchodzi się o to, że lwią część biorą kapitalistyczne pasożyty. I tak być nie musi, pokazały to lata przed Reaganem
  • Odpowiedz
to zależy jaki poziom biznesu rozpatrujemy. Jak masz średniowiecznego kowala i terminujących u niego pomocników to oczywiste jest że za procesy odpowiadał mistrz kowalski, mimo że to nie on nosił węgiel do pieca.

@thorgoth: A jeszcze w kontekście tej organizacji to przedstawiasz to tak jakby dzisiejsza organizacja to było jakieś opus magnum a w sumie oddaje problem poruszony w temacie. Dzisiejsza organizacja to przede wszystkim masowy outsourcing czego tylko się da
  • Odpowiedz
jakkolwiek kapitalizm czy demokracja są wadliwe, to nikt nie wymyślił niczego lepszego.

@thorgoth: Lepiej się poddać i liczyć na cud, że w koncu zadziała. A szczyt kapitalizmu to i tak okres państwa opiekuńczego. A po Reaganie powolutku toniemy.
  • Odpowiedz
dlaczego poddać? Obecny kapitalizm wygląda inaczej niż ten 50 lat temu, ten za 50 lat też będzie wyglądał inaczej niż obecny. Ewolucja to też rozwój

@thorgoth: Pewnie. Ewolucja to też rozwój, wprawdzie to ewolucja na miarę nowotworu, no ale jednak rozwój nowotworu to dalej rozwój.
  • Odpowiedz