Aktywne Wpisy

adisoniusz +524
Wiem że na wykopie panuje antypieskowa narracja, ale musze sie czymś podzielic. Ostatnio mam w życiu sporo stresów i przygnebienia zwiazanych z remontem i wykańczaniem mieszkania na czym sie kompletnie nie znam, co mnie troche dobija bo uważam że powinienem jednak umiec takie rzeczy. Dodatkowo różowa dociska presje swoimi pomysłami których nie umiem realizować albo robie powoli. I w chwilach szarych myśli mam zawsze tego gluta do którego moge sie przytulić, cieszy

źródło: temp_file7451926763422233535
Pobierz
wy_elementy_jedne +265

źródło: IMG_9153(1)
Pobierz
Podatek dochodowy w najwyższym progu przekracza 90%. Państwo inwestuje ogromne pieniądze w wielkie projekty infrastrukturalne i społeczne. Silne związki zawodowe wywalczyły coroczne podwyżki. W skrócie: dzieje się tzw. KOMUNIS.
Efekt? Zwykły pracownik mógł utrzymać żonę, kilkoro dzieci, kupić dom i samochód z salonu.
Na szczęście ta aberracja niedługo później się skończyła. Wolnorynkowy, liberalny kapitalizm Reagana i obniżki podatków doprowadziły do tego, że zwykłego pracownika nie stać nawet na wynajem w większym mieście, nowy samochód może pooglądać co najwyżej przez szybę, ale za to prezes zatrudniającej go firmy zarabia setki razy więcej od niego, a nierówności społeczne są większe niż za czasów rewolucji francuskiej.
Tak działa kapitalizm, lewaku.
#antykapitalizm #bekazprawakow #bekazkonfederacji #usa #gospodarka #ekonomia #polityka
źródło: IMG_8895
PobierzAle to nie była główna przyczyna.
Słabe państwo, niskie podatki i wolnorynkowy kapitalizm zawsze prowadzą do tego, co mamy dzisiaj. Niezależnie od pokrycia pieniądza w złocie lub nie.
Wolnomyślowcy nie kumają czaczy że wysypanie skarbonki na środek pokoju to nie fontanna
Dopiero potem, głównie w obawie przed ruchami socjalistycznymi, sytuacja zaczęła się nieco poprawiać.
Dziś kapitaluchy już rozumieją, że trzeba utrzymać jakiś minimalny standard życia dla proli i będą oni siedzieć cicho, a niektórzy wręcz domagać się jeszcze większej dawki wolnorynkowego
A zwykły pracownik dalej wspomina te lata, ale już
Ponadto: komunistyczne kraje nie są „lepsze”, a komunizm nie jest „lepszym” systemem. Pełny kapitalizm, socjalizm lub
Oj nie. Nazwałem je KOMUNISEM, parodiując kapitalistów bez kapitału krzyczących „KOMUNIS!!!”, gdy państwo próbuje wziąć się za cokolwiek. W ogóle to jest takie słowo-wytrych na wszystko, co nie jest zgodne z kapitalistyczną propagandą.
Nie zrozumiałeś.
Ustępując miejsca innym, być może lepszym. Niech jadą.
Abstrahując - ciekawe jest, że często ludzie wykształceni i tacy, którzy sami zarabiają dobrze powyżej średniej krajowej mają poglądy lewicowe, jeśli chodzi o gospodarkę. Ciekawe z czego to wynika? Moja hipoteza jest taka, że człowiek, który ma wiedzę i dodatkowo doświadczył tego jak działa system w praktyce potrafi wyciągnąć wnioski. A fanami Korwina często są osoby, które pracują za psi pieniądz, albo siedzą na
@czerwonykomuch: Najśmieszniejsze że najbardziej za tym tęsknią zatwardziałe prawaki gardzące socjalem xD
Takie giganty jak microsoft, amazon, google - to już nie tylko firmy sektora it, przejmują już nawet wydobycie, żeby mieć bezpośredni dostęp do surowców i rolnictwo - jak Gates.
Korporacje pożerają wszystko.
Pierwsze zdanie tego wysrywu i już manipulacja xDD