Wpis z mikrobloga

#pcmasterrace

Witam, czy zastanę tu jakiegoś technika, który poradziłby gdzie szukać pomocy z następującym problemem:
Wyskoczyły mi poziome paski (jeden pixel wysoki przez cala szerokosć ekranu)
Wygląda to tak jakby się wypaliły linie
Na bialym tle prawie niezauważalne, ale na czerwonym, zielonym czy niebieskim to już bardzo wyraźnie widoczne.

Kilka linii jest przy samym widows pasku (a właściwie to pod nim, i te mam już od kilku lat (olałem), ale teraz pojawił mi sie nowy pasek w okolicy 1095 (rozdzielczosc monitora 3440x1440)
Monitor IIyama G-Master GB3461WQSU, już po gwarancji

zdjęcie zrobione z dużym zoomem :
(jakby cala linia pixeli nie świeciła z właściwą mocą)

P.S. Dziwnym trafem zauważam nowe linie po tym jak bawię się chwilę w Blenderze (wychodzi na to, że mój monitor bardzo nie lubi ciemno szarego interfejsu Blendera)
kavel - #pcmasterrace 

Witam, czy zastanę tu jakiegoś technika, który poradziłby gdz...

źródło: IMG_2403

Pobierz
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kavel: raczej uszkodzenie matrycy i naprawa nie jest opłacalna. Możesz spróbować dobrać się do sterownika od monitora (uważaj jak zasilacz masz wbudowany w monitor) i próbować dociskać scalaki obserwując czy linie znikają by wykluczyć zimne luty. Niektórzy robią rzeczywiście jakieś sztuczki z dociskaniem uszkodzonego punktu paluchem albo długopisem owiniętym szmatką, ja próbowałem na kilku matrycach z bad pixelami i nigdy to nie pomogło. Podobnie jak te filmiki co szybko przełączają
  • Odpowiedz
gdzie, jak i czym go puknąć, (albo jakiś inny sposób) aby monitor zaczał mi tę linię poprawnie wyświetlać.

@kavel: To tak nie działa mordo. Źródło: mam monitor z linią martwych pikseli.
  • Odpowiedz