Wpis z mikrobloga

Mireczki pomocy. Blok wielka plyta. Pod spodem mialem spokojnego sasaida dziadka ktory umarl. Coreczka zrobila remont i teraz wynajmuje nowym osobom. Problem w tym, ze janusze wlasciciele, zrobili sobie okap i podlaczyli pod wentylacje grawitacyjna, wiec teraz smrod w postaci goracego powietrza z ich obiadow wpada mi do kuchni i lazienki. Jednoczesnie wentylacja nie zasysa powietrza oczywiscie.

Dzwonilem tydzien temu do administracji, ale jak to w betonozie bywa, nic pewnie nie zrobili. Jutro bede dzwonil raz jeszcze az do skutku, ale cos slabo to widze. Administracja rowniez janusze, nie moga zrobic pewnie nic oprocz pogrozenia palcem, a sytuacja sprawia, ze odechciewa sie zyc obecnie. Mieszkanie jest moje.

Co mozna zrobic wiecej w tym wypadku?

Moge zglosic administracje za brak dzialan do Panstwowej Inspekcji Nadzoru Budowlanego? Do strazy pozarnej? Jak mozna utrudnic zycie januszowi?

#pomocy #architektura (nie wiem czy to dobry tag) #kiciochpyta #gotujzwykopem #gzw i #gotujzcalymblokiem
#remontujzwykopem #remont #budujzwykopem #wentylacja
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wcaleniepchamsiewmultikonto: Telefonami to sobie można. Jedziesz z wszystkim na piśmie. Przejrzyj sobie możliwości:

### 📌 CO JEST NIELEGALNE?

Podłączenie okapu mechanicznego (z wentylatorem) do kanału wentylacji grawitacyjnej jest niezgodne z przepisami — zarówno Prawem budowlanym, jak i warunkami technicznymi (WT §150 ust. 6). Powoduje to zakłócenia ciągu, zjawisko cofki (czyli smród u Ciebie), i jest zagrożeniem pożarowym
  • Odpowiedz
@tadek-batyr: A czy masz takie porady, gdy sąsiad zza ściany w łazience przeniósł wannę na inną stronę i wstawił kabinę prysznicową? Efekt - hałas, który jest słyszalny nie tylko w łazience ale i w pokoju - jakby wodla się lała po ścianie. Kabina chyba rezonuje i przeniesione rury wodne (oryginalne były zamknięte w pionie - teraz - ciort wie co - pewnie osłonięte karton gipsem). Będę wdzięczny za podpowiedź. Dziękuję.
  • Odpowiedz