Wpis z mikrobloga

Cześć, Mam szanse dostać w spadku około 1 ha lasu (działki leśnej), problem jest taki, że działek jest siedem, a ich szerokość waha się od 2 m do 3 m. Jaka jest sprawność pomiaru geodezyjnego w gęstym lesie, około 80-letnim.
Ciekawy jestem też ceny za punt geodezyjny przy pomiarach prywatnych okolice Inowłodza
#nieruchomosci #dzialka #geodezja #geodeta #geoportal #las
Do sprawdzenia wielkości działek używałem https://infodzialka.pl/ geoportalu i aplikacji mBDL
mewe - Cześć, Mam szanse dostać w spadku około 1 ha lasu (działki leśnej), problem je...

źródło: 150811_spectra

Pobierz
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mewe dokładność to jest kwestia względna i nie da się jej określić na podstawie tego co powiedziałeś. W gęstym lesie jak i w każdym innym terenie przy odpowiednich założeniach może wynosić na przykład kilka mm lokalnie, a globalnie 20 cm i co ci taka informacja dała? Do tego pewnie chodzi ci o granicę, a tutaj już też są inne zasady niż przy kubaturowe, obiektach liniowych…
  • Odpowiedz
@mewe Nie wiem co to znaczy sprawność pomiaru, ale patrząc na wygląd niektórych geodetów to sprawni oni byli ze 30 lat temu. A tak serio, to jeśli chodzi o dokładność takiego pomiaru to jest on szczegółowo opisany w przepisach prawa. Nie może Ci ktoś takiego wznowienia zrobić z dokładnością do np. 5 metrów. Znaczy może, ale nikt tak nie robi, znaczy może i ktoś tak robi, ale nie znam. Jeśli zlecisz
  • Odpowiedz
@Hetman_Wielki_Koronny a ja już takie rzeczy widziałem - kamień zakopany 50 cm od starego kamienia granitowego (dokładnie to 10 takich kamieni na działce ), gość miał działkę po środku - wznawiali po kolei od zewnątrz z prawej i lewej, aż na końcu jego działka miała też kilka metrów mniej, oczywiście, kamienie były w terenie (te jego stare). Fakt, że te dwa przypadki były ponad 10 lat temu, ale to się zdarzało.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@Haiiro: @Hetman_Wielki_Koronny @Haiiro
Dzwoniłem do jednego geodety i dostałem informacje, że wznowienie granic kosztuje 3000 zł za pierwszą działkę, i 2500 zł kolejne. Z tego co rozumiem, na każdej działce dostanę 4 słupki graniczne. Przy szerokości działki 2,25 i długości 689 mb w pagórzystym terenie. To niewiele pomaga, jeśli chodzi o wyznaczenie do kogo należą poszczególne drzewa w środku działek.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@mewe: myślałem, ze geodeta chodzi z przyrządem jak na obrazku i pokazują mu się granice działek.
Pomyślałem, że korzystniejsza cenowo opcją byłoby wynajęcie geodety prywatnie, i bez formalnej procedury wyznaczyłby mi z 10 punktów na jednej działce
  • Odpowiedz
@mewe ale geodetę zawsze wynajmujesz prywatnie.
Dobra bo już widzę o co ci chodzi

Granice działek geodeta wyznaczy/wznowi ci zgodnie z materiałami źródłowymi i zgodnie z przepisami geodezyjnymi. A błąd ten dla Ciebie nie jest istotny - taki las nie ma żadnego znaczenia dla dokładności, a jeżeli już to są to wartości centymetrowe.

Metod pomiaru jest od groma i taki kijek jest jedną z nich, ale na nim nie ma nic
  • Odpowiedz
@mewe a słupków dostajesz tyle ile granica ma punktów granicycznych - i na pewno będzie to więcej jak 4. Ale jak wyżej - ustal, że chcesz dodatkowe punkty w granicach widoczności.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@gorzejbylo-brawobili: @Haiiro
Jeszcze nie jestem właścicielem działek, zapytam okolicznego geodety, jak to wygląda z jego strony. Muszę przekalkulować, czy operacja geodezyjna nie wyniesie więcej niż wartość działek.
  • Odpowiedz
@mewe a to chcesz je kupić? Jeśli są one koło siebie to możesz pogadać, że potrzebujesz tak naprawdę „zewnętrznych” granic tych działek-robota dla geodety trochę mniejsza bo i tak pewne czynności trzeba wykonać, ale może końcowa cena wyjdzie trochę mniejsza
  • Odpowiedz
@mewe:
Z tego co rozumiem, na każdej działce dostanę 4 słupki graniczne. Przy szerokości działki 2,25 i długości 689 mb w pagórzystym terenie. To niewiele pomaga, jeśli chodzi o wyznaczenie do kogo należą poszczególne drzewa w środku działek.
1. O dokładność znaków granicznych (słupków betonowych) to się nie martw, jak geodeta wkopie Ci je to masz pewność tych 10 cm( będzie potrzebował tachimetru, a nie gps'a jak na zdjęciu)
2. Niestety
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@NorthN @gorzejbylo-brawobili: @Haiiro @Hetman_Wielki_Koronny : trochę informacji zebrałem, wyznaczenie granic, bez żadnych formalności, czyli jadę sam z geodetą, swoją farbą i swoimi słupkami. Koszt 100 zł od słupka, muszę zapłacić minimum za 50 punktów.
Wyznaczone granice będą zrobione z taką samą dokładnością, jakby to robił formalnie. Okazało się, że działek jest 9. Dzwoniłem do starostwa i otrzymałem informację, jakie są plany na ścinkę w poszczególnych działkach. Jeśli
  • Odpowiedz
@mewe nie jest to do końca prawda - ale jeżeli ma wiedzę, że granica jest ustalona. A do tego posiada odpowiednie materiały to jest szansa spora, że zrobi to prawidłowo. Pod warunkiem, że granica wymaga faktycznie tylko wyznaczenia.
Jest też druga strona medalu, że granica ustalona nie jest, a gość zrobi ci ją po lini najmniejszego oporu i za x lat będziesz miał kłopot jak sąsiad zacznie granicę sprowadzać. Oczywiście nie
  • Odpowiedz
@NorthN obecnie są systemy, które pozwalają GPS skutecznie działać w lesie - i tak robiłem już np. Trimble r12 - powtarzalność pomiaru centymetrowa - sprawdzaliśmy drugim r12, tachimetrem oraz chińskimi zamiennikami.

Robiliśmy takie przetyczenia dla lasów państwowych i nie tylko i zawsze potem po wycięciu na kontroli wszystko grało - średnio wychodzi około 500 m obu ścian lasu w jedną osobę w jakieś 5-6 godzin.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@Haiiro: Sąsiedzi to dalekie kuzynostwo, Myślałem, że pomiary gpsem to minuta na punkt (roboty fizycznej) wpisujesz dane lokalizacyjne, chodzisz z sondą i gps pika:) Nie mogę sobie legalnie wkopać słupka?
  • Odpowiedz
@mewe aplikacji nie znam - geoportal w teorii ma aktualne dane za to - o ile działka ma poprawne dane w bazie.

Z działkami - szczególnie rolnymi, leśnymi może być tak, że granica nie jest prawnie ustalona - znaczy to mniej więcej tyle, że trzeba ją wznowić - to znaczy, że trzeba zrobić całą tę procedurę prawną bo inaczej zostajesz dalej z niczym. Wielu moich kolegów po fachu - strzela fuchy
  • Odpowiedz