Wpis z mikrobloga

Wg badań prawie 40% inceli/neet spełnia kryteria autyzmu!!! A nie-incele 3%.

I tu ciekawostka - na autyzm leku brak, ale wiele dolegliwości DA SIĘ skutecznie zmniejszyć, bo są zwykle powodowane przez m.in. niedobór GABA w mózgu:

1) NAC (n-acetylo-l-cysteina brana codziennie w dawce 600mg-2700mg)
Po 2 miesiącach brania zauważalnie zwiększa się świadomość społeczna, znacząco spada drażliwość, agresja, impulsywność, hiperaktywność, stany zapalne.

2) Glicynian magnezu, selen, miedź, cynk, glicyna -> są potrzebne organizmowi przy przekształcaniu NAC w neuroprzekaźniki GABA i glukagen. Koniecznie suplementować jeśli codzienna dieta tego nie dostarcza.

3) L-tyrozyna - budulec do syntezy dopaminy (zwiększa motywację, energię, koncentrację)

4) L-teanina 200-800mg, Tauryna - relaksuje bez usypiania, zwiększa GABA,

4) Metylofenidat, Lisdekstroamfetamina (w PL: Elvanse) - znacząco poprawia w autyzmie i ADHD dolegliwości z koncentracją, motywacją, energią, zaburzeniami sensorycznymi.

5) GABA jako spożywany suplement niby nie przechodzi przez barierę krew-mózg, ale część ludzi widzi poprawę i różne korzyści (mechanizm nieznany, może to nie placebo, ale za mało badań).

6) Urydyna, koenzym Q10 ubiquinon - zmniejszają stan zapalny i regulują pracę receptorów mózgowych.

Warto zapytać obeznanego w temacie lekarza/AI, bo jest nadzieja na poprawę.

#autyzm #asd #ocd #medycyna #adhd #suplementy #nootropy #biohacking #incel #neet #depresja
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@nieco brałeś któryś z tych suplementów. Ja l-teaninę, taurynę, magnez i cynk. Faktycznie po l-teaninie czułem większy spokój, lepszy nastrój i pobudzenie

Z tej listy chyba tylko metylofenidad jest dostępny na receptę, on ma też pewne skutki uboczne jak brak apetytu i suchość w ustach

Z tego co czytam to suplement GABA też pomaga w zasypianiu, czy nie będzie sytuacji że podczas dnia będę przez niego senny?
  • Odpowiedz
@nieco: @Energiizer ja brałem koenzym q10 i mnie po tym tak zmuliło, że wywaliłem resztę opakowania do śmietnika.

Co do cynku, magnezu to mogę polecić kupić sobie kakao z tym i szczyptę dodać do porannej kawy. Mocniej taka kawa na mnie działa.
  • Odpowiedz
  • 1
@tomek001Hej: reakcja na suplement jest indywidualna, bez wypróbowania nie wiadomo, bo każdy ma inny skład chemiczny w mózgu (neurotransmitery), inne geny, schorzenia, metabolizm, nietolerancje pokarmowe itd.

Druga kwestia to dawka, jakość i czystość suplementów, bo w przeciwieństwie do leków nie są objęte obowiązkiem badań laboratoryjnych, więc wiele ma skład inny niż mówi opakowanie (dawka i zanieczyszczenia). Z kakao też bym uważał jeśli nie ma certyfikatów czystości, bo kakaowce gromadzą ołów
  • Odpowiedz
  • 1
@Energiizer: wszystkie, najlepszy był NAC + glicynian magnezu suplementowane stale, a na drugim miejscu l-tyrozyna + l-theanina. Każdy ma inny stan organizmu i dietę, więc każdy może potrzebować czegoś innego, żeby osiągnąć swoją optymalną równowagę.

GABA zwiększa głębokość snu, ale za samo zasypianie odpowiedzialna jest melatonina i proporcje między neuroprzekaźnikami (glutaminian/GABA). Są teorie, że u niektórych GABA po spożyciu może stymulować nerw błędny osi jelita-mózg i w ten sposób uspokajać i
  • Odpowiedz
@nieco: jeśli chodzi o metale ciężkie (np. żelazo, cynk, miedź, selen) to łatwo je przedawkować i nabawić się nowotworów, więc takie rzeczy to ostateczność po precyzyjnych badaniach ich poziomów

dietą, BHP, BHŻ i naświetlaniem słońcem (krótko, często, bez kremu zawczasu pijemy marchewki) można uzyskać takie same i lepsze wyniki niż tylko suplementacją

Przed przyjęciem, czy podaniem jakiegokolwiek lekarstwa (w tym suplementu, zioła, innej oddziałującej substancji), nie wystarczy przeczytać kilka razy ulotkę i
  • Odpowiedz
Po 2 miesiącach brania zauważalnie zwiększa się świadomość społeczna, znacząco spada drażliwość, agresja, impulsywność, hiperaktywność, stany zapalne.

znacząco w znaczeniu statystycznie znacząco czy w sensie, że jest to zauważalne dla otoczenia i faktycznie taka osoba lepiej funkcjonuje i inni zauważają zmianę na lepsze?
@nieco:
  • Odpowiedz
  • 1
@10129: i tak i tak - NAC podnosi poziom GABA, który jest zbyt niski u większości autystów (przyczyna lęków, irytacji i problemów ze snem) - można ten efekt jeszcze bardziej podkręcić dołączając do NAC pregabalinę/gabapentynę.
Stymulanty (a--------a/metylofenidat a także "niestymulujące leki na ADHD") u większości autystów zmniejszają też problem z dysregulacją emocjonalną (emocje skrajne, wielodniowe, niezrównoważenie), impulsywnością, zaburzeniami sensorycznymi i pewnością siebie, a to też przekłada się na znacznie lepsze
  • Odpowiedz
  • 0
metale ciężkie (np. żelazo, cynk, miedź, selen) to łatwo je przedawkować

@KollA: Żelaza się nie tyka bez pomiaru poziomu we krwi, dlatego go nie wymieniłem, mimo że u ludzi z ADHD często wychodzi niski poziom (niższy niż u pozostałych ludzi) pogarszając objawy ADHD.

Ale jeśli suplementujesz cynk, miedź i selen w rekomendowanej dziennej dawce to nie przedawkujesz, bo:
- po pierwsze to pokrywa jedynie
  • Odpowiedz
@nieco: tyle, o czym mogłeś przeczytać w moim załączonym tekście, li badanie żelaza we krwii zarówno całkowitego jak i ferytyny, nie da pełnego obrazu zapotrzebowania na ten sładnik i zapewne będzie tak ze wszystkim innymi metalami ciężkimi, nawet jak we krwii masz nisko, nadal w wielu przypadkach nie powinieneś suplementować istotnie metali ciężkich
  • Odpowiedz
  • 0
Beta-karoten w soku marchewkowym

częste, ale krótkie naświetlanie słońcem bez kremów koło południa

@KollA: Niestety, ale:

1) Kremy (nawet z najsilniejszym filtrem UV) nie blokują całkowicie syntezy witaminy D3 w skórze - w praktyce jej niedobór nie występuje nawet przy ciągłym kremowaniu się, bo niewiele potrzeba, żeby
nieco - >Beta-karoten w soku marchewkowym
częste, ale krótkie naświetlanie słońcem be...

źródło: img_20130811_193929_7301-1oubvg8

Pobierz
  • Odpowiedz
@nieco: karotemia:)), fakt że jak gdzieś wpadnę na lekarza, to zazwyczaj jest pytanie dlaczego jestem taki żółty, natimiast nie mam białek oczu żółtawych czyli nie mam żóltaczki, dziwne, że net sugeruje, że jesteś w stanie tyle karotenu przyjąć aby białko w oczach się zażółciło

co do reszty, mieszasz fakty z fikcyjną negacją pozytywych rezultatów, sprawa ilości słońca to oczywiście sprawa indywidualna danego organizmu
  • Odpowiedz
  • 1
badanie żelaza we krwii zarówno całkowitego jak i ferytyny, nie da pełnego obrazu zapotrzebowania na ten sładnik i zapewne będzie tak ze wszystkim innymi metalami ciężkimi, nawet jak we krwii masz nisko, nadal w wielu przypadkach nie powinieneś suplementować istotnie metali ciężkich

Rzeczywiście badanie poziomu we krwi wszystkich metali może być mylące.

@KollA: w sumie masz rację - wycofuję się z rekomendowania suplementacji cynku, miedzi i selenu. Nie dlatego, że
  • Odpowiedz
  • 1
fakt że jak gdzieś wpadnę na lekarza, to zazwyczaj jest pytanie dlaczego jestem taki żółty

@KollA: podobno kobiety 50% częściej wskazują zażółconych betakarotenem mężczyzn jako atrakcyjniejszych

co do reszty, mieszasz fakty z fikcyjną negacją pozytywych rezultatów

Nie można stawiać takich ocen bez wskazania co konkretnie jest "fikcyjną negacją", nie mówiąc już nawet o wymienieniu się dowodami za/przeciw.
  • Odpowiedz
@nieco: jak wrócę z naświetlania słońcem to wrzucę mój tekst o tym, to może wyjaśni trochę

raczej wybierają tych przyciemnionych od naświetlania słońcem (organizm widać instyktownie traktuje to jako oznakę zdrowia), ale że i ciemnoskórzy z południa (np. Afryki) wyglądają na doświetlonych (choć nie muszą wcale) to niektóre samiczki na takich lecą, zazwyczaj z opłakanymi skutkami
  • Odpowiedz
@nieco: Czynniki narażenia w obecnie promowanym modelu naświetlania się długiego, przy użyciu kremów:

0. Kremy przeciwsłoneczne ograniczają produkcję witaminy D blokując promieniowanie UVB
1. Promieniowanie UVA niszczy (trwale =starzenie skóry) bardziej głębokie warstwy skóry, kremy przed UVA chronią słabo
2. Nagrzewanie skóry odbywa się cały czas i to powoduje ograniczenie procesów regeneracyjnych (zwiększenie podatności np. na nowotwory skóry), powyżej jakiejś temperatury nasze komórki drastycznie ograniczają funkcjonowanie
3. Kremy blokują wydzielanie potu i jego odparowywanie,
  • Odpowiedz
@KollA:

Czyli to kremy przeciwsłoneczne są poniekąd przyczyną mutacji DNA, która w konsekwencji prowadzi do takich chorób jak rak skóry?

co do roli beta-karotenu, to jego właściwości wychwytu promieni słonecznych, są jednym z elementów ochrony,

Co? Jak b-k wychwytuje promienie słoneczne?
  • Odpowiedz
@Jakis_Leszek: tak czy owak mutacje występują, krem je przyśpiesza, nowotwór może szybciej się rozwinąć, jeśli ktoś będzie sporo na słońcu przebywał wykremowany

karotenoidy to związki w roślinach, które chronią je przed zbyt silnym słońcem, dokładnie to nie wiem jak to fizyko-chemicznie działa, trzebaby poczytać
  • Odpowiedz
@KollA:

tak czy owak mutacje występują, krem je przyśpiesza, nowotwór może szybciej się rozwinąć, jeśli ktoś będzie sporo na słońcu przebywał wykremowany

To wina ekspozycji na słońce a nie kremów, kremy chronią przed szkodliwym promieniowaniem ale
  • Odpowiedz
@Jakis_Leszek: dla mnie słońce to lekarstwo, dla większości ludzi też, szkodliwość prawidłowo stosowanego naświetlania słońcem dostosowanego do typu skóry będzie żadna
  • Odpowiedz