Wpis z mikrobloga

Ostatni update na temat GoPro Hero 13. Tym razem włożona bateria, a za power bank robił Rockbros. No i tak:

1. Kamerka zawiesiła się już po 2 minutach. Na nagraniu w ostatniej sekundzie widać studzienkę, więc wstrząsło. Bateria siedziała, kabel też siedział, więc musiałem wyjąć oba i włożyć ponownie (szybsze niż reset przyciskiem przez 20 sekund).

2. Kamerka zawiesiła się drugi raz po zjeździe, gdzie asfalt był w złym stanie.

3. Kupiłem drzwiczki z możliwością włożenia wtyczki i ich zapomniałem, ale niekoniecznie wyszłoby na plus, bo straciłbym możliwość szybkiego resetu kamerki. Bateria wypadła raz lub dwa, co skutkowało wyłączeniem kamerki bez ostrzeżenia, bo większość prądu (albo i cały) z power banka idzie na ładowanie baterii i energia w power banku szybko się kończy. Rockbros ma 5000 mAh, czyli o połowę mniej niż zwykły power bank, którego używałem wcześniej. Wtyczka siedzi dość stabilnie i słychać kliknięcie po włożeniu (ale to nie gwarantuje, że nie ma przerw w zasilaniu przy drganiach).

4. Zaleca się używanie oryginalnego kabla. Rzadko się zdarza, że z oryginalnym kablem kamerka się zawiesi. Tylko kwestia zabezpieczenia power banka w ten sposób, aby kabel się nie wypinał, bo to się zdarzało. Potem używałem kabla od Garmina.

5. Kamerka przy 4K 60 fps grzeje się bardzo mocno. Stąd pytanie do użytkowników, czy obniżenie jakości pomogło.

6. Kamerka obraca się na każdej nierówności i na razie nic z tym nie mogę zrobić (trzeba nowy adapter i jeszcze zdjąć ją ze starego adaptera z zapieczoną śrubą, a jak się nie da, to kupić nową ramkę). Ale na nagraniach tego nie widać. Nie było też tego widać kiedy kamerka obracała się na rowerze MTB na oryginalnym uchwycie, bo kierownica była dość śliska. Być może to zaleta stabilizacji i GoPro przesuwa kadr w pionie (bo sensor jest chyba zbliżony do 4:3, a nagrywam 16:9).

7. Montowanie kamerki na szosie pod licznikiem to wątpliwy pomysł. Na szosie drgania są mocno odczuwalne. Musiałby to być naprawdę sztywny uchwyt. Dlatego pytałem was wcześniej, gdzie montujecie kamerkę. Najlepiej by było na kierownicy i kiedyś tak montowano, ale raz, że widać chwyty, a dwa, że licznik trzeba wtedy umieścić np. na mostku, co na szosie jest mniej wygodne.

8. Chyba odpuszczę filmowanie maratonów. Dziś straciłem co najmniej 10 minut przez filmowanie, bo pierwszy raz przepuściłem cały peleton, drugi raz filmowałem kolegę na podjeździe (na ustawkach standard, ale nigdy nie róbcie tego na wyścigach, to samo dotyczy robienia sobie selfie / story / tiktoków, co na tyłach jest nagminne i z przodu niestety tez się zdarza). Trzeci raz zatrzymałem się na 2-3 sekundy, aby ogarnąć zawieszenie się kamerki, a wystarczyły 4 ruchy podczas jazdy (wypięcie i wpięcie kabla i baterii). Na końcu i tak najważniejszy jest wynik, a nie wspomnienia. To tak jak w piłce nożnej. Co z tego, że dobrze grają, jeśli wynik jest inny? W piłce jest duża losowość, w kolarstwie najwięcej zależy od zawodnika. Oczywiście jeśli uda się rozwiązać wszystkie problemy, to może powrócę do tego (chociaż kamerka + power bank zwiększają masę roweru), a na razie tylko turystycznie będę coś nagrywał. Doliczając DOMS (bóle mięśni po przetrenowaniu) i za mały bilans energetyczny straciłem 10-20 minut, a gdybym jechał z przodu w peletonie, to 20-30 minut. Jutro podliczę, ile na samo filmowanie, a ile wyciągałem na treningach. Niestety wciąż bez pomiaru mocy.

Chyba muszę się pozbyć zboczenia, że wszędzie muszę zabierać kamerę.

DJI przy okazji przetestuję. Na razie odpuszczam filmowanie czegokolwiek.

#gopro #kamerasportowa #gopro13 #filmowanie #kamerowanie #kamerkasportowa
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@SendMeAnAngel: Jeśli zamiast w 60 będziesz nagrywał w 30 fps, to będzie się grzała minimalnie mniej, ale pęd powietrza powinien i tak zapobiegać przegrzewaniu. Może możesz jakąś taśmą czy trytytką ten kabelek przymocować, żeby się nie luzował przy wstrząsach.
  • Odpowiedz
@SendMeAnAngel: Parafrazując pewnego trenera, pozwól, że zapytam. Chłopie, ty jedziesz na zawody strzelać czy nagrywać tiktoki?
Jeśli już musisz się nagrywać podczas zawodów, to ustaw kamerę za linią sprzętu i zapomnij o niej. Nagra się - to nagra, nie - trudno. Liczy się wynik, a nie kto ma lepszy filmik (którego i tak nikt nie będzie oglądał)
  • Odpowiedz
@SendMeAnAngel u mnie na MTB kamerka na sztywno do kiery od góry w MediaModzie (GP13), prąd z powerbanka redmi 20kmah z sakwy, nagrywa nonstop w 5.3k30, zima, lato nie mam problemów, czasem błąd karty i muszę ją przetrzeć, każdy wyjazd to minimum 2h ciągłego urobku.
  • Odpowiedz
u mnie na MTB kamerka na sztywno do kiery od góry w MediaModzie (GP13), prąd z powerbanka redmi 20kmah z sakwy, nagrywa nonstop w 5.3k30, zima, lato nie mam problemów, czasem błąd karty i muszę ją przetrzeć, każdy wyjazd to minimum 2h ciągłego urobku.

@ajsfalol-kum: Różnie z tym jest. Może jeździsz po gładkich drogach i nie ma wstrząsów. Wcześniej jeździłem z GoPro 7 i nie było żadnych problemów, zarówno z oryginalnym
  • Odpowiedz