Wpis z mikrobloga

Marta Wcisło stwierdziła w jednym z programów że mamy najniższą inflację w Europie. No może i mamy, tylko zaraz za innymi 24 państwami xD

Warto tutaj dodać że rząd rudego oszusta, zmienił na początku tego roku koszyk inflacyjny:

-Zmniejszono udział żywności z około 25,2% do 23,6%

-Odjęto około 0,2-0,5% udziału mięsa

-Nośniki energii (prąd, gaz, paliwo) też straciły udział: prąd - o 0,18 pkt proc., gaz - o 0,24%, paliwo - mniej o 0,25-0,27%

Jednocześnie zwiększono wagę innych kategorii, np. transportu, usług, zdrowia, technologii itp.

W wyniku tej rewizji inflacja CPI automatycznie spadła - GUS przeliczył wskaźnik za styczeń/marzec 2025 że inflacja zamiast wynieść ok. 5,3-5,4% wynosi 4,9 % (różnica 0,4-0,5%)

Przypadek że wynosi poniżej 5%? Nie sądzę. Ponieważ jeśli inflacja w pierwszym półroczu wyniosłaby powyżej 5% to powinno wtedy dojść do rewaloryzacji świadczeń dla emerytów i rencistów.

Uśmiechajcie się! (ʘʘ)

#bekazlewactwa #bekazpo #bekaztuska #polska #kanalzero #inflacja #gospodarka
monky - Marta Wcisło stwierdziła w jednym z programów że mamy najniższą inflację w Eu...
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@monky: Nie ma żadnego obowiązku prawnego, który nakazywałby automatyczną waloryzację emerytur, gdy inflacja przekracza 5%. Oglądaj więcej Kanału Zero, to dowiesz się więcej takich „mądrości”.

Ludzie, zacznijcie w końcu myśleć samodzielnie, a nie łykacie te bzdury bez zastanowienia.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@_mnemonick_ no jasne, bo po co oglądać co innego jak TVN albo Biedrzycką.. Jeszcze człowiek by się dowiedzioł jakie brednie tam ludzie wygadują ( ͡º ͜ʖ͡º)

No i po co w ogóle dyskutować o waloryzacji i o tym czy jest obowiązek czy go nie ma, skoro inflacja i tak nie przekroczyła 5%. Pora na CSka ¯\(ツ)/¯
monky - @mnemonick  no jasne, bo po co oglądać co innego jak TVN albo Biedrzycką.. Je...

źródło: temp_file8424786898935546765

Pobierz
  • Odpowiedz
@monky: Skoro wiesz, że to, co oglądasz, jest gówniane, i inne rzeczy też są gówniane, to istnieje jeszcze jedna możliwość – po prostu nie oglądać żadnych z tych gównianych rzeczy.

Pokazałem ci kłamstwo i manipulację, a ty się do tego w ogóle nie odniosłeś, tylko napisałeś, że inne media też mówią nieprawdę. Zacznij w końcu trochę myśleć.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@_mnemonick_ akurat u Mazurka i Stanowskiego nie pada ani jedno zdanie na temat koszyka inflacyjnego oraz waloryzacji emerytur.

A z twoimi zarzutami o kłamstwa i manipulację to zgłoś się do portulu FORSAL.PL bo to stamtąd pochodzą informacje które przytoczyłem we wpisie.

Forsal.pl to polski serwis internetowy poświęcony tematyce finansów, ekonomii i gospodarki.
  • Odpowiedz
@monky: Widzę, że zmieniłeś swój post po tym, jak dodałem swój komentarz.
To o czym właściwie chcesz rozmawiać? O przepisach, które nie istnieją? Bo żadnego obowiązku prawnego tutaj nie ma.

Fajnie się tam w Kanale Zero bawicie

I jeszcze jedno – koszyk inflacyjny nie jest ustalany według widzimisię GUS-u, tylko na podstawie realnych wydatków obywateli. Nie „dodali sobie i odjęli, co chcieli”, tylko koszyk wynika z udziału procentowego różnych kategorii
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@_mnemonick_ wpis jest zwykłą polewką z kłamstw polityków rządzących tym krajem oraz moich przemyśleń na temat tego co nimi kieruje aby tak kłamać. Tyle i aż tyle. A Ty za wszelką cenę próbujesz obracać kota ogonem, wmawiając mi jakieś próby manipulacji kłamstwami.

Edit: nic nie zmieniałem (oprócz dwóch literówek) tylko dodałem (co wyraźnie zaznaczyłem a z tego co widzę ty nie potrafisz zrobić - edytujac swój komentarz;)
  • Odpowiedz
@monky: Przecież w tym artykule są zupełnie inne informacje niż to, co próbujesz tutaj przedstawić.
Jest tam jasno napisane, że takiego obowiązku nie ma. Cytuję:
„Na dzień 23 kwietnia 2025 roku, możliwość przeprowadzenia drugiej waloryzacji emerytur i rent we wrześniu 2025 roku pozostaje niepewna.”

Mam wrażenie, że naoglądałeś się bzdur z Kanału Zero, a teraz próbujesz zasłaniać się jakimś przypadkowym artykułem z internetu, który rzekomo ma nadać ci wiarygodność.
Problem w tym, że treść
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@_mnemonick_ tłumaczę Ci, że temat koszyka inflacyjnego i rewaloryzacji emerytur w kanale zero nie był poruszany (chyba - bo jednak wszystkiego tam nie oglądam ;). Podaję Ci pierwsze lepsze źródło, w którym omawiany jest ten temat, a Ty z uporem maniaka brniesz z tą swoją narracją wyciągniętą z czeluści swojego ciała o tym iż czerpię całą swoją wiedzę z kanału zero. Sprawiasz wrażenie niegłupiego a z drugiej strony odczuwam że doświadczam
monky - @mnemonick tłumaczę Ci, że temat koszyka inflacyjnego i rewaloryzacji emerytu...

źródło: temp_file7206363965020697312

Pobierz
  • Odpowiedz