Aktywne Wpisy

MonazoPL +79
Ruszamy z kolejnym #rozdajo – wygraj kartę podarunkową do Allegro o wartości 100 zł!
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°
źródło: 400 zł pekao monazo
Pobierz
Bunch +641
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

(pomijając czy cos subiektywnie jest "dobre", chodzi mi o coś co jest ważne dla wyborców poszczególnych partii, starałem się zamknąć w 2-3)
1. PiS
1.1 wprowadzenie 500+ => efekt: radykalne zmniejszenie ubóstwa wśród dzieci (spadek ok. 55%)
1.2 Wprowadzenie ustawy o konfiskacie rozszerzonej mienia przestępców => efekt: zwiększenie zajęć majątku przestępców
1.3 wprowadzenie 13. emerytury => efekt: dodatkowe swiadczenie dla ok. 10mln emerytow
2. Koalicja Obywatelska
2.1 Zniesienie obowiazkowej sluby wojskowej (wprowadzenie armii zawodowej) => efekt: profesjonalizacja sil zbrojnych
2.2 Rozbudowa infrastruktury drogowej - powstają setki km dróg szybkiego ruchu => efekt: poprawa komunikacji kraju
2.3 Silna pozycja Polski w UE: Tusk przewodniczącym Rady UE, Buzek - Przewodniczcym PE => efekt: wzrost prestiu Polski na arenie międzynarodowej
3.Trzecia Droga
3.1 negocjacja wyzszych doplat unijnych dla rolnikow => efekt: ok. +20mld PLN z UE na lata 2014-2020
3.2 ustawa o jawności cen mieszkań przepchniętych przez Ciocię Kasie => efekt: (pozytywna) regulacja rynku nieruchomosci
3.3 promocja postulatów Wspolnej Polityki Rolnej => efekt: wyrownanie dopat dla Polski
4.Nowa Lewica
4.1 wprowadzenie renty wdowiej => efekt: kilkaset z wiecej/msc dla ok. 2mln wodw
4.2 przywrcenie finansowania programu in vitro => efekt: 10k ciąż
4.3 Nowelizacja Kodeksu pracy i wprowadzenie pracy zdalnej i badania trzeźwości => efekt: uregulowanie pracy zdalnej oraz umożliwienie pracodawcom kontroli trzeźwości pracowników
I teraz mam największe problemy:
5. Konfederacja Wolność i Niepodległość:
5.1. Utrzymanie złotego?
6. Konfederacja Korony Polskiej:
6.1. Zatrzymanie budowy centrum LIDLa w Gietrzwałdzie => efekt: ochrona miejsc sakralnych?
7. Razem:
7.1 Zlozenie projektu ustawy antyfliperskiej => efekt: rozpoczęcie prac nad dalszymi regulacjami zmierzającymi do spadku cen mieszkań
Pomysły czym można to jeszcze uzupełnić?
Tylko bez komentarzy typu "hur dur 500+ gowno", "13. emerytura gowno" - nie o to chodzi. Nie oceniam tutaj konkretnej polityki z punktu widzenia jej sensownosci czy slusznosci.
Chodzi mi o to, ze wyborcy PiS realnie odczuwaja korzysci z tych programow i sa z nich zadowoleni - i wlasnie o mierzalne efekty dzialan partii chodzi.
Dla jasnosci: nie wliczam tu rzeczy typu "mieszanie LGBT z blotem", bo choc moze to przemawiac do wyborcow Brauna, nie jest to mierzalny efekt polityki partii KKP.
Wydaje mi się ze ich inicjatywa 15% podwyżki dla budżetówki dało wprowadzenie poprawki do projektu budżetu na 2025 i min zwiększyło pensje nauczycieli
Walka ws. zwiększenia dotacji dla NFZ o 20 mld zł => efekt: formalne zgłoszenie poprawki w trakcie obrad no i nagłośnienie problemu
A konfederacja i KKP?
Konfa nie potrafiła nawet napisać ustawy o kwocie wolnej od podatku beż błędów skoro 18 nie dało rady to czy da radę
@bylzielonyjestpomaranczowy: No nie, to był jeden z punktów programu obecnej koalicji rządowej i to wprowadzają od 2024.
KO - podwyżki z 2024 roku (20% w służbie cywilnej, nauczyciele o 30-33%)
PiS - powiększenie limitów tzw. mianowania (dodatkowa kasa dla urzędników).
Nie no zadłużanie kraju na potęgę, ale przynajmniej dali -> ciekawe kto to w przyszłości tylko spłaci ( ͡° ͜ʖ ͡°) Jeżeli pytasz o konfę to wydaje mi się, że z dobrych rzeczy to uświadamiali o tym, ale nie dam sobie ręki uciąć, że temat jakoś szczególnie nagłaśniają i na pewno nie dają rozwiązań. Chyba coś tam z kwotą wolną też walczyli.
Swoją drogą nawet