Wpis z mikrobloga

moze ktos sledzi moja droge od #testowanieoprogramowania do #bojowkapiekarska, a moze #nikogo ale chcialem sie pochwalic ze po okropnie dlugim okresie (pazdziernik 2024) kiedy to zaczalem starac sie o kredyt na lokal w koncu dwa dni temu podpisalem akt notarialny
przejde wiec z 12m2 w domu do 115 metrow, bede mial prawdziwa piekarnie, ze sklepem itp
z kredytem nie bylo problemu, bank jak zobaczyl biznesplan to kase dal od razu, ale musialem czekac az skoncza budowac i w sumie nadal nie skonczyli, ale ja juz moge wejsc do srodka
musze teraz lokal wykonczyc bo niestety ale tujejszy stan deweloperski to jest jeszcze daleko przed naszym polskim stanem deweloperskim - tzn nawet instalacji nie ma, trzeba wiec zrobic doslownie wszystko oprocz okien

jak sobie przeliczylem lacznie swoje zadluzenie na zlotowki to az sie za glowe chwycilem, ale co zrobic, kto nie ryzykuje ten wiadomo co

albo sie uda, albo nie, jak na razie idzie dobrze, food truck - chlebowoz, ktorego kupna tez sie balem, sprawdza sie idealnie i zwrocil sie raz dwa
#chwalesie ale i #bojesie
  • 39
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wykopowy_brukselek: ochuj miras, miałem dokładnie taki sam plan jak Ty kiedy softwarehouse mnie w-----ł XD. Gdybym nie znalazł roboty jako programista to pewnie już bym robił chlebek i rozwoził go Chlebusikiem ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Chciałem zacząć od samego chlebka rozwożonego po większych osiedlach w moim mieście, a potem jak zbuduje renomę dodać foccacie i słodycze typu cynamonki, potem lokal już w upatrzonym spocie i dodatkowo
  • Odpowiedz
@wykopowy_brukselek: Gratulacje! Znając tą historię i poprzednie wpisy śmiem sądzić, że nie ma prawa się nie udać - o ile nie pójdziesz w kiepskiej jakości masówkę. Najważniejsze aby najbliżsi nie ucierpieli i byli podporą podczas gorszych dni - oby takich było jak najmniej.
Wykańczać będziesz sam (polish style XD) czy wszystko będą robić firmy? Obstawiam pewnie to drugie, ale to też szczerze nie jest takie hop siup - przy dzisiejszym
  • Odpowiedz
@MgrMarecki: oczywiscie nie sam, ja tam panie umiem w komputery klikac i chleb piec a nie wykanczac lokale
mam firme ktora mi to zaprojektuje zgodnie z wymaganiami i przepisami belgijskimi, pozniej ktos to wykona i ja mam nadzieje wejde na koniec caly na bialo i bede mogl spokojnie piec
ale to pewno wyjdzie po drodze milion problemow
  • Odpowiedz
@wykopowy_brukselek: Kompleksowo to zawsze ciut mniej problemów - nie ma zganiania, że a to tynkarz spierdzielił, a hydraulik zrobił na złość elektrykowi itp... ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°) Jeszcze raz gratki i powodzenia!
  • Odpowiedz