Aktywne Wpisy
XdekHckr +37
Nie polecam mbanku @mBank
Przy otwarciu konta zostałem po kilku transakcjach wezwany do placówki, powiedzieli na infolinii, że konto moge odblokować... No dobra poszedłem tam, potwierdzili moją tożsamość, wypełniłem druczek o tym, że znam odpowiedzialność w zakresie inwestycji i ryzyko oraz o tym, że nikt mi nie kazał założyć konta. parę dni później znowu to samo, zablokowane całe konto (kartę musiałem odblokowywać osobno z jakiegoś powodu). Znowu wypełniłem ten sam druczek i
Przy otwarciu konta zostałem po kilku transakcjach wezwany do placówki, powiedzieli na infolinii, że konto moge odblokować... No dobra poszedłem tam, potwierdzili moją tożsamość, wypełniłem druczek o tym, że znam odpowiedzialność w zakresie inwestycji i ryzyko oraz o tym, że nikt mi nie kazał założyć konta. parę dni później znowu to samo, zablokowane całe konto (kartę musiałem odblokowywać osobno z jakiegoś powodu). Znowu wypełniłem ten sam druczek i

źródło: PXL_20250702_101443823~3
Pobierz
pearl_jamik +3
Patrząc po komentarzach w sieci, tradycyjnie najbardziej srają się ludzie, którzy nie mieszkają w Krakowie i w teorii problem ich nie dotyczy, bo przyjeżdżają turystycznie do innego miasta, a nie są poszkodowani przez swój własny samorząd. Ba, przecież wciąż będą mogli wjeżdżać do Krakowa, tylko albo w miarę nowym samochodem, albo za symboliczną opłatą. Jak jadą na Słowację to kupują grzecznie winietę na drogi płatne, czy domagają się, że im się należy to za darmo? Jak mieszkaniec Krakowa chce wjechać do centrum i nie może (choćby chciał, to nie może nawet za opłatą), to jest ok? Gdzie jest granica?
A na co dzień widać, że największym problemem są ludzie, którzy wynieśli się z Krakowa pod Skałę czy inną Wieliczkę, ale i tak codziennie jeżdżą do Krakowa, by wozić swoje gówniaki do szkoły i na inne zajęcia w Krakowie. Bo jakim cudem podczas ferii czy wakacji ruch drogowy tak znacznie spada?
Może pora zacząć korzystać z infrastruktury swojej gminy albo dostosować się do zasad przyjętych przez dane miasto? Bo wjazdu starym szrotem spoza miasta nikt nikomu nie zabroni, wciąż będzie możliwy. Tylko trzeba będzie zapłacić za to dosłownie grosze.
#krakow
@Rujtan: to ale nieironicznie. Nie zapomnij skąd tutaj przybyłeś.
@goferek: Niestety tak nie jest, mieszkaniec z autem niezgodnym z wymaganiami strefy może z niego korzystać tylko przez pierwsze 3,5 roku. I tylko jeśli płaci podatki w Warszawie, więc np. maturzysta czy student z autem nie może wjechać do miasta.
https://transport.um.warszawa.pl/sct
źródło: IMG_8366
Pobierz@goferek: no właśnie zabroni, w 2028 roku będzie zabronione
@goferek: Racja, nie zauważyłem.
Przyznam że sytuacji z Krakowa nie znam ale
@goferek: Otóż to. Ich główna motywacja to doj...ć Krakusom, bo dlaczego mają mieć lepiej.
@Rujtan: Jeśli jeździsz swoim autem to się nie dokładasz. Jeśli autobusem to i owszem.
@goferek: A Ty wiesz, że gminy dookoła większych miast potrafią być dogadane i dopłacać np. do połączeń zbiorkomu żeby wszystkim było łatwiej?
Poza tym SCT g---o Ci da jak dalej możesz kupić auto
@RHQQ2-YXRKT: Jestem przeciwko sct bo to zabieranie się do tematu od d--y strony i robienie stref wolnych od biedaków wbrew opini większości w niby demokratycznym kraju, ale nawet jeśli w skali miasta ma marginalny wpływ, to idąc wzdłuż