Wpis z mikrobloga

Yo, Mirki wentylacyjne i rekuperacyjne. Szukam jakiegoś rekuperatora do domu. Oczywiście projektu nie będę robił bo na co to komu ;P

Założenia to:
- Z kalkulatorów wychodzi mi 275m3/h czyli celuję w jakiś ok 350-400 m3/h żeby pracował standardowo na niskim biegu i nie generował zbędnych chałasów (tu mnie skorygujcie jak jestem w błędzie).
- Będę montował na poddaszu nieogrzewanym więc albo ocieplony albo będę musiał iglo zbudować.

Zależy mi na (w kolejności ważności):
- Odzysku wilgoci
- Cisza
- możliwie więcej niż 3 biegi.
- Dostępność części zamiennych w razie W.
- Cena jakaś ludzka a nie 20k.
- czujnik CO2 i wilgoci.
- Możliwość integracji z Home Assistant
- Automatyczny by-pass

Z tego co się rozglądam to w oko wpadły mi
- Weber Standard Plus 400 - z tymi reku to w ogóle nie mogę znaleźć manuali do nich więc raczej nie przekonują do mnie.
- Hyundai HRS-PRO 350
- Reventon INSPIRO 350
- itp

Tylko z tego co patrzę i widzę (nawet po płytach głównych) to zdaje mi się, że mogą wychodzić z tej samej fabryki od majfrendów. Pewnie od Holtop.

Jest coś jeszcze co warto wziąć pod uwagę i nie kosztuje dwóch nerek i pół wątroby na czarnym rynku?

#rekuperacja #rekuperator #dom #wentylacja #budownictwo #cokupic
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

- Odzysku wilgoci

- Możliwość integracji z Home Assistant

- Automatyczny by-pass

@BeginEnd: Niech mnie ktoś poprawi ale z tymi parametrami to najtańszy model który ma bypassa i możliwość dołożenia czujników i modułu łączności do pewnie ABP-450 z o3ozon od Paruszewskiego, czyli 8k zł + dopłata za wymiennik entalpiczny 1k
  • Odpowiedz
@BeginEnd jak wy do wuja oddajecie dom do uzywku bez projektorow, odbiorow. Co macie w projekcie? Ja musialem miec odbiór „papier” od instalatora reku zeby dom oddac.

Odpowiadam mam dom 100m3 i
Aerisnext 350 wiec przy kubaturze 275 to bedzie 500+.
  • Odpowiedz
@Zabi96: Ogólnie to zacznij od projektu, peflex czy Solvent i podobne robią to za około 150 zł i dopiero później szukaj rekuperatora.
Jeśli zrobisz instalacje pod projekt - którzy zawsze jest przewiymiarowany bo liczą wydatek na powierzchnię a nie na użytkowników to nie potrzebne będą Ci żadne czujniki C02 czy wilgoci bo przy przewymiarowanym wydatku nie będziesz miał z tym problemu.
-Czujniki zakładasz przy projekcie liczonym na osoby i sterowaniu
  • Odpowiedz
@BeginEnd: kilka uwag:
- Odzysk wilgoci przy dobrze obliczonej i zaprojektowanej instalacji jest przez większość roku zbędny.
- czujnik CO2 jeżeli jest w centrali (na wyciągu) nie ma żadnego praktycznego zastosowania, ponieważ daje informację o średnim poziomie CO2 w budynku, a zwiększać wentylację należy nie wszędzie a tylko tam gdzie poziom CO2 jest za duży. Zwiększenie nawiewu wszędzie powoduje obsurdalne zwiększenie kosztów użytkowania.
- ciszę będziesz mieć jak zrobisz dobry
  • Odpowiedz
@BeginEnd: Ja właśnie zamontowałem u siebie weber premium 500. Ale wszystkie te to chyba po jednych pieniądzach są. Z mają wymiennik krzyżowy a nie krzyżowo przeciwpradowy co jest bardzo ważne w efektywności odzysku ciepła. Ja o tym nie wiedziałem aż do montaż i 3 tygodniu używania.
Z plusow tego co kupiłem. Wydajność 500 no to na 4 czy 5 biegu żeby wyciągnąć te 250 m3/h nie jest głośno. Integracja z
  • Odpowiedz
  • 1
Z mają wymiennik krzyżowy a nie krzyżowo przeciwpradowy co jest bardzo ważne w efektywności odzysku ciepła. Ja o tym nie wiedziałem aż do montaż i 3 tygodniu używania.

@OptoTranzystor: A co jest z nim nie tak? Wiem że taki wymiennik ma mniejszą sprawność, ale jeżeli trzyma parametry producenta to czy jest jakaś różnica?

Z plusow tego co kupiłem. Wydajność 500 no to na 4 czy 5 biegu żeby wyciągnąć te 250 m3/h
  • Odpowiedz
  • 0
jak wy do wuja oddajecie dom do uzywku bez projektorow, odbiorow. Co macie w projekcie? Ja musialem miec odbiór „papier” od instalatora reku zeby dom oddac.

@daroq3a: A czego tam nie ma xD A finalnie jest coś innego. No, ale jak dom z 1996 roku to wiesz jak jest, a czasami nie jest. Poza tym nie ja go budowałem.

- Odzysk wilgoci przy dobrze obliczonej i zaprojektowanej instalacji jest przez większość
  • Odpowiedz
@BeginEnd: no właśnie, czyli przy dzisiejszych zimach problem ze zbyt niską wilgotnością jest przez max 2 miesiące. Przez kolejne 2 jest ok a przez pozostałe 8 miesięcy trzeba wilgoć usuwać.
  • Odpowiedz
@BeginEnd: dodaj sobie do listy możliwość montazu guzika oddymiania przy łazience i kuchni. Ekstra sprawa, po gotowaniu bigosu wciskam przycisk i ręku wietrzy na maks obrotach przez 15 minut, po kupie tak samo. Kumpel dodał sobie nawet przycisk po zigbee do wietrzenia i spiął go z dużym guzikiem w spłuczce.
  • Odpowiedz
Dosyć dziwne pytanie. Zleciłem wykonanie projektu uprawnionemu projektantowi, dostałem projekt z obliczeniami spadków ciśnienia, przepływami powietrza itd. Nie mnie oceniać czy taka jest technologia obecnie wykonywania rekuperacji. Instalacje wykonałem sam gdyż tak jak pisałem jest to bardzo łatwe i przyjemne zajęcie, nie wymaga też specjalnych umiejętności.
  • Odpowiedz