Szukam monitora 2560x1440 lub 3840x2160 o przekątnej maksymalnie 27 cali. Karta graficzna RTX 5080, procesor Ryzen 9950X3D. Zastosowanie: gry (Counter-Strike 2 [gram tylko dla funu], PUBG, GTA V, czasem Watch Dogs, OpenTTD, Cities Skylines, Stellaris, symulatory, Far Cry [różne części] i rzadziej jakieś starsze gry bez obsługi 4k), edycja filmów 4k, czasem do obejrzenia filmu 4k lub full hd. Czy znajdzie jakiś odpowiedni monitor do tych zastosowań? Do tej pory używam monitora o rozdzielczości 1366x768, więc będzie to dla mnie duża zmiana. Budżet powiedzmy do 5k zł, ale im mniej, tym lepiej. OLED nie chcę ze względu na wypalanie pikseli. Znalazłem takie monitory, ale nie wiem, czy byłyby odpowiednie: LG UltraGear 27G850A-B, HP OMEN 27k, Dell Alienware AW2725QF.
@Adrian77 No ale właśnie oled jak najbardziej pasuje. A obecne sprzęty mają masę zabezpieczeń w rodzaju wykrywania paska zadań, odświeżanie pikseli. Sam się skusiłem na msi ultrawide i już nie wracam na ips. Zobacz materiał hardware unboxed, gdzie sprawdzają wypalenie oleda.
@Ademu: I OLED będzie działał spokojnie 10 lat? Obecnie mam monitor na matrycy TN i gdzieś tyle lat działa bez problemu. Na co zwrócić uwagę przy wyborze OLED?
@Adrian77: Branie rozdzielczości 4k do 27" monitora to przerost formy nad treścią, nie ma to generalnie sensu. O jakim wypalaniu pixeli mówisz w OLED? Przecież nawet tego nie zauważysz, do grania i edycji filmów OLEDy się nadadzą, gorzej z pracą z tekstem. Totalnie nie rozumiem tego argumentu wypalania, tym bardziej że zapobieganie wypalaniu się już jest całkiem sensownie rozwinięte. Generalnie ten DELL będzie bardzo w porządku opcją: https://www.x-kom.pl/p/1291689-monitor-led-27-265-284-dell-alienware-aw2725qf.html?sm=dlM2KY5O
@Adrian77 Nigdy nie masz pewności ile dany sprzęt podziała. Przy oledzie to patrz na ilość hz bo to charakteryzuje generację matrycy-im nowsza tym więcej. Tak w uproszczeniu. Zresztą, i tak jest tylko 2 producentów matryc-lg i samsung.
@Derty: Maksymalnie 27 cali, bo moja odległość od monitora to około 70 cm. Nie mam za bardzo możliwości zwiększenia tej odległości. 4k bym wolał, bo lepiej się skaluje do full hd oraz edycja filmów 4k.
@Adrian77 Z nieoczywistych rzeczy: trafiłem na kilka opinii o rzekomym bólu głowy, oczach po przejściu na oleda. Wprawdzie to margines ale warto mieć na uwadze.
#pcmasterrace #komputery #amd #ryzen #skladamkomputer #monitor #monitory
Natomiast mimo
albo na IPS ten LG, o którym myślałeś będzie jak najbardziej w porządku opcją również: https://www.x-kom.pl/p/1323953-monitor-led-27-265-284-lg-ultragear-27g850a-b.html?sm=HGgHntIu