Wpis z mikrobloga

• 0
@dzieju41: nie ;) ostatnio izba radcowska robiła tourne po uczelniach, gdzie zachęcała do aplikacji. Na jednym ze slajdów wskazywali godne zarobki radców prawnych jako zalety zawodu ( )
  • Odpowiedz
@VaizardOmbre: na luzie świeżo po egzaminach dostaniesz 25k na rękę i auto służbowe premium max roczne, tylko musisz mieć swojego starego jako właściciela kancelarii.
  • Odpowiedz
  • 0
@Adams_GA:
Nie wiem czy znasz realia Poznania.
Znajoma po zawodowym mówiła 10k i nigdy feedbacku nie było… ja mówię na rozmowach 8k (zakładam jdg więc ulga zus), i też klapa.
Dodam, że pracowałem od studiów, mam studia podyplomowe nawet porobione.
  • Odpowiedz
@VaizardOmbre: Na takie ogłoszenie na radcę prawnego przychodzi kilkaset CV, więc chyba jest to bardzo dobra stawka. Mogliby nic nie płacić, i tak by się znaleźli chętni.

Rynek jest słaby, kancelarie zarabiają kiepsko, to i kiepsko płacą swoim pracownikom. Ja wyszedłem z założenia, że nie będę nikogo zatrudniał, bo byłoby mi wstyd płacić komuś w zasadzie równowartość minimalnego wynagrodzenia i to jeszcze na B2B. Z drugiej strony, na takie stanowiska
  • Odpowiedz
@VaizardOmbre: myślę, że znam, bo sam mam swoją kancelarię w Poznaniu i sam w Poznaniu pracowałem na B2B i pracują tu moi znajomi ze studiów, aplikacji na B2B ( ͡° ͜ʖ ͡°) wydaje mi się, że jak jest takie podejście że 6k netto B2B (chyba że jest naprawdę duża swoboda brania swoich tematów ewentualnie nie dajesz dyspozycyjności pełnych 160h), to jakaś niewielka kanca albo januszex więc
  • Odpowiedz
Co to za kretyński pomysł (), mamy giga nadpodaż adwokatów/radców, a samorząd radcowski jeszcze jeździ po uczelniach i ciąga ludzi na aplikacje? Mało to bezrobotnych prawników już mamy? Najpierw niebiescy odmówili protestowania w sprawie stawek z urzędu razem z adwokatami, a teraz to?

@Deryl: Kretyński? Dla izby zajebisty, co Izba traci na nadpodaży prawników? Im więcej prawników na aplikacji tym większy zarobek na opłatach za aplikację.
  • Odpowiedz
  • 0
@Deryl:
Izba zapomniała dopisać w nawiasie, że chodzi o godne zarobki radców zasiadających w samorządzie, które będą finansowane ze składek młodych:)

Można byłoby polemizować o jakości tych prawników, którzy za jałmużnę godzą się tak pracować:)

Czy kancelarie zarabiają kiepsko? Na rozmowie jednej jak byłem, to stara mecenaska maglowała, że obsługują banki, korporacje, english, cały alfabet perfekt, a na stawkę 8k odpowiedziała że mam wysokie
  • Odpowiedz
@VaizardOmbre: prawdziwy protip na życie na poziomie ultraeasy jako prawnik: zapisz się do partii politycznej. Tylko wybierz taką, która ma siłę w okolicy. Jak już trochę w tymi idiotami popracujesz i pokażesz, że coś umiesz to masz zapewnione spokojne życie.
EDIT oczywiście dochodzi kwestia spojrzenia sobie w oczy codziennie przy goleniu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz