Wpis z mikrobloga

@Mr_Przyjemny: w czasach prosperity, prowadząc rekrutacje, byłem w szoku, jak programiści embedded robiący w polskich firmach, które produkowały różnoraką automatykę, kiepsko programują. Cpp11, rtti czy nawet build systemy jakiekolwiek były dla nich szokiem, bo brał Janusz takiego studenta do swojego powiatowego januszexa i ten zostawał od razu head programistą, który nie miał sie od kogo uczyć. Ale jak któryś coś tam umiał i z leada przychodził do nas na juniora
  • Odpowiedz
@magic_johnson: Widziałem sam na własne oczy takie akcje, bo sam byłem takim szczeniakiem, który dostał awans z d--y, co prawda nie januszex w PL ale johncorp w UK ale na to samo wyszło. Z kogoś kto skończył ledwie technikum zostałem sysadminem z własną serwerownią pod sobą, sam sobie statkiem, sterem i z perspektywy czasu - kotwicą.

Co się nauczyłem to moje, głównie skill grindowany na homelabie, jakieś losowe książki, tutoriale
  • Odpowiedz
@Mr_Przyjemny: praca dla p0laka to najgorsze co może być.

U mnie była walka o każde 100zł brutto podwyżki, a i za każdym razem trzeba było liczyć wypłatę, bo coś się nie zgadzało.

Teraz pracuję dla Pana Niemca. Mam 13 pensję, częste wyjścia/wyjazdy integracyjne, normalne, cywilizowane biuro w którym niczego nie brakuje. Potrzebuję nowego laptopa służbowego? Oczywiście proszę Pana. Nowy telefon służbowy? Też się znajdzie, proszę Pana. Tu ma Pan 1000zł brutto
  • Odpowiedz
@NiBBonacci: jedno mi się spina w Twojej opowieści -- piszesz, że grindowałeś wiedzę, ale też nigdy nie trafiłeś na informacje o takich rozwiązaniach? Artykuły, wzmianki w książkach? Nie próbowałeś sobie samemu ułatwić i uprościć pracy?
  • Odpowiedz
@boryspo: Priorytety, jak masz na plan modernizację i przebudowę całej serwerowni to nie szukasz info o automatyzacji i centralizacji aktualizacji tylko szukasz info jaka powinna być elektryka, jak ogarnąć i wyliczyć zapotrzebowanie by zbalansować UPSy, jak się robi klimę i okablowanie, jak pociągnąć 10gbps miedzią po całym biurze, ile to kosztuje, jakie rozwiązania są na rynku żeby nie kupować z ebaya starych katy na FO z 10 letnich Dell PowerEdge
  • Odpowiedz
@Mr_Przyjemny:

Robota w księgowym januszeksie
- anon zrobiłeś błąd na 10 groszy!!! tyle czasu tu pracujesz i nadal takie błędy!!!
- jak to nie wiedziałeś że X to twój obowiązek? no nie powiedzieliśmy tobie wprost, ale mogłeś się domyślić!
- anon jest zrzutka na prezent dla szefa który zarabia 20x więcej niż ty,
  • Odpowiedz
@NiBBonacci: piszesz o sprzęcie i infrastrukturze. To jest ważne, ale dzieje się wcześniej, systemy do zarządzania wdrażasz później. Oczywiście fajnie jest jak serwer ma jakieś wbudowane rozwiązania, które to ułatwiają, no ale dziś praktycznie każdy oferuje coś w tym zakresie.

Zatem w końcu poskładałeś i podłączyłeś te maszyny i co dalej?
  • Odpowiedz
@boryspo: Systemy do zarządzania wprowadzasz nie z dnia na dzień, tym bardziej kiedy nie znasz żadnych i masz pomieszane środowisko. SCCMem nie będziesz zarządzał klastra proxmoxa, SCCMem nie będziesz zarządzał aktualizacjami NASów z QNAPa, SCCM nada się do zarządzania stacjonarkami, o ile masz je w tym samym budynku, a że ja miałem z 10 innych biur pod sobą z własnymi kompami i edge serverami to bardziej myślisz nad tym jak
  • Odpowiedz
@talmudyczny_triumfalizm: ale j-----e na b2b nie jest jedyną opcją. Ba, w większości wypadków to jest oszukiwanie się, że żyjesz z godnością. Najgorsze, że na tę formę współpracy decydują się najbardziej roszczeniowa cwaniaki i pękanie dupsk, to nie będzie jedyny dźwięk z ich strony w przyszłości.
  • Odpowiedz
Robota w skandynawskim korpo

- anon zrobiłeś błąd na 500k EUR? nie przejmuj się, nie twoja wina, twój manager powinien był to zauważyć przy analizie

@chrupki_z_zupki: nie znam korpo, w którym to by było prawdą. Wyolbrzymiłeś skalę.
Ale racja, że im mniejsza firma, tym bardziej cisną o jakieś groszówki czy literówki, zamiast skupiać się na tym co ma znaczenie.
  • Odpowiedz