Wpis z mikrobloga

Jak mocujecie kamerkę na szosie? Mam GoPro 13 i montuję na uchwycie pod licznikiem, ale są problemy:

1. Kiedy GoPro jest jednocześnie podpięty do power banka i jest włożona bateria, to lubi się wyłączyć lub zawiesić. Jedynym sposobem, aby się o tym dowiedzieć, jest spoglądanie, czy miga czerwona dioda. Być może GoPro wtedy przegrzewa się. Było tak w Hero 7 Black (zwłaszcza kiedy bateria naładowała się w 100% i chyba soft tego nie ogarniał) i zdarza się w Hero 13.

2. Aby podpiąć kamerkę do power banka, trzeba otworzyć cały bok, a wtedy bateria wypada. W Hero 7 nie trzeba było.

3. Power banka wożę w torebce pod uchwytem na garmina. Niestety nawet jak wepcham tam kabel i mocno zacisnę zamek, to kabel wypina się jak jadę po dziurawym asfalcie, zwłaszcza na zjazdach. Mógłbym kupić jakiegoś power banka montowanego do kierownicy lub pod Garmina (chyba SP Connect ma takie uchwyty) + krótki kabel.

4. Na szybkich zjazdach kamerka potrafi się zawiesić.

5. Według niektórych ta pozycja jest zbyt nisko (pozycja dziecka) i gdzie montować by była wyżej? Zostaje kierownica.

6. Do adaptera GoPro, który był z Garminem, nie da się dokręcić śrubki tak, aby kamera nie obracała się i nie zmieniała kąta. Dodatkowo w sklepie (za granicą) próbowano śrubkę odkręcić, nie udało się, coś uszkodzili i śrubka się obraca. Zamówię nowy adapter, ale może ktoś ma lepszy patent? Śruba podobna jak w innych uchwytach z plastikowym pokrętłem powinna pomóc.

Obecnie jeżdżę bez baterii, a tylko jest zasilanie z power banka, ale na zjazdach kabel lubi się wypinać i muszę ten problem zaadresować. Może ktoś też tak miał? Jakiś patent? Power bank z ciasnym gniazdem? Ale jaki konkretnie?

#gopro #kamerasportowa #rower #szosa
SendMeAnAngel - Jak mocujecie kamerkę na szosie? Mam GoPro 13 i montuję na uchwycie p...

źródło: 2020-09-10-Kom_Cycling-ComputersGamin.2769_1080x

Pobierz
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Ale oprócz zasilania problem z ustabilizowaniem kąta kamery do rozwiązania - jutro coś pokombinuję, a jak nie, to trzeba nowy adapter do uchwytu garminowskiego - może ktoś poleci jakiś solidny z solidną śrubą.
  • Odpowiedz
@SendMeAnAngel: mam dopiero chwile action 4 ale z tego co guglowałem to sie nie przegrzewa i się nie wyłącza jak to mają gołpro w zwyczaju, bateria też nie wypada przy ładowaniu
  • Odpowiedz
@SendMeAnAngel: insta ma podobno sporo opłaconych recenzji, ja wybrałem action 4 bo jest na hiszpańskim amazonie za ~930pln i była następnego dnia po zakupie już u mnie, adaptery mam z temu, z tego co się orientuje są uniwersalne pomiędzy kamerami

Aby podpiąć kamerkę do power banka, trzeba otworzyć cały bok, a wtedy bateria wypada

dji ma z jednej strony klapkę na baterie i kartę a z drugiej klapkę na usb
  • Odpowiedz
yło tak w Hero 7 Black (zwłaszcza kiedy bateria naładowała się w 100% i chyba soft tego nie ogarniał) i zdarza się w Hero 13.

@SendMeAnAngel: odkąd mam dji w ogóle nie wiem co to przegrzewanie i zawieszanie, zero problemów z łączeniem. Dlaczego tak dlugo sie meczylem z tym gopro :(
  • Odpowiedz
odkąd mam dji w ogóle nie wiem co to przegrzewanie i zawieszanie, zero problemów z łączeniem. Dlaczego tak dlugo sie meczylem z tym gopro :(

@mmichal: Właśnie przyszedł mi DJI, ale już nie mam czasu konfigurować na jutro. Zaryzykuję jeszcze GoPro z innym kablem jak mi poradzono w sklepie. Albo tylko z baterią.

Oglądałem jeszcze film, że komuś support radził nie aktualizować softu przez aplikację, tylko przez USB i pomogło.
  • Odpowiedz