Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Potrzebuję porady, bo spotkałem się z różnymi opiniami.
Przez to że jestem wysoki (190cm) i brak świadomości za dzieciaka (pewnie trochę zaniedbanie rodziców), nabawiłem się wady postawy.
Nie jestem w stanie przyjąć poprawnej prostej postawy do martwego ciągu, ani innych ćwiczeń, które wymagają utrzymania prostych pleców.
Od roku ćwiczę 4 razy w tygodniu, jestem zadowolony z efektów, postawa mi się znacząco poprawiła, obręcz barkowa też zmierza w dobrym kierunku. Niemniej jednak dalej nie jestem w stanie wykonać poprawnie martwego ciągu, moje plecy chcąc nie chcąc tworzą koci garb. Spotkałem się z dwiema opiniami:
1) Jak będę wykonywał DL, to przy braku poprawnej techniki mogę uszkodzić sobie kręgi/dysk.
2) Jak będę wykonywał DL, to "naturalna" krzywizna nie wpływa na efekt ćwiczenia. A w przyszłości może pomóc w korekcji postawy.

Obie opinie są od trenerów personalnych, żadna mnie nie przekonuję.

#mikrokoksy
#silownia
#zdrowie

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Jailer

💌 Nasza rozgłośnia baitowa potrzebuje Twojej pomocy! Wspomóż projekt

• 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim:
1) "poprawna technika" ma wiele znaczeń, ciężko oceniać coś bez szerszego kontekstu. Jeżeli chodzi o krzywizny kręgosłupa, to o ile nie jest to chamski garb w odcimku lędźwiowym, zwiększający się w czasie wykonywania ruchu, to nie powinno być ogólnego problemu. Natomiast problemy z kręgosłupem i jego tzw. dyskami, to bardzo złożona sprawa. W uproszczeniu bym powiedział, że ich uszkodzenie jest wypadkową złej techniki, nieadekwatnych obciążeń, słabej regeneracji i ogólnie
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: te proste plecy przez całą fazę "ciągnięcia" to i tak będziesz miał do max 70% Twojego maxa. Później przy większych ciężarach barki zaczną Ci schodzić do przodu, bo najzwyczajniej sztanga będzie ciągnęła w dół. Niemniej przy ostatniej fazie wyprostu rzadko kiedy jest się idealnie prostym.
  • Odpowiedz