Wpis z mikrobloga

Ciekawi mnie, jak w praktyce wyglądają podwyżki w korporacjach. Czy faktycznie istnieje jakiś „nieprzekraczalny” procent podwyżki, którego firmy trzymają się z zasady? Dużo osób mówi, że największe podwyżki są przy zmianie pracy – i że to właściwie jedyny moment, żeby realnie przeskoczyć na wyższy poziom wynagrodzenia. Ale czy zawsze tak musi być? Za miesiąc kończy mi się umowa i chciałbym 30% podwyżki - te 30% podwyżki sprawi, że będę tylko trochę powyżej średniej na rynku ( ͡° ͜ʖ ͡°) ale pytanie, czy istnieje jakaś taka praktyka, że prędzej zatrudnią nową osobę i wyszkolą ją w pół roku za tyle co chce niż mi dadzą tyle co chce? #pracait #praca
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kostor95: tak własnie jest. W korpo sa osobne budżety na podwyżki i osobne na zatrudnianie nowych w związku z czym osobiście byłem świadkiem sytuacji w której ktoś zwalniał sie i zatrudniał z powrotem na to samo stanowisko żeby dostać kasę której manager nie mógł mu zaoferowac normalnie
  • Odpowiedz
@Kostor95: Nie spotkałem się w korpach z podwyżkami rzędu 30%. Zwykle kilka, maksymalnie kilkanaście procent. Sam nawet nigdy nie uświadczyłem żadnej konkretnej podwyżki. Zawsze po prostu szukałem lepiej płatnej roboty. Tak było szybciej niż czekanie na jakieś roczne oceny i inne tego typu p--------y.
  • Odpowiedz
@Kostor95: tak, w korpo jest standard podwyżek np średniak dostaje 6% a ten co się wykazuje w ocenie rocznej 7-8%. wszystko inne np 15-20 procent idzie ogarnąć ale to już lvl hard poza obiegiem ogólnym i trzeba wtedy podpisywać umowy zmieniające. Ewentualnie swiezak wraz z nową umową dostanie tyle ile chce w widełkach maksymalnych
  • Odpowiedz
@Kostor95: w korpo podwyżki są skorelowane z twoim stopniem. Musisz popatrzeć na to jak wygląda to w twoim otoczeniu. Jak ludzie dostają awanse w miarę regularnie i sam się widzisz w takiej perspektywie to pewnie jest to jakoś skorelowane z hajsem. Jak wszyscy stoją latami na tych samych stanowiskach to możesz liczyć tylko na jakieś inflacyjne śmieci albo coś lekko powyżej

Jak nie widzisz perspektywy pnięcia się po stopniach to
  • Odpowiedz
  • 0
@smieszna_zaba_z_internetu: @zdjecie_z_wenszem @okrupnik @Alfiarz @Saly @WykopanyDzon

No ja już mam mida, ale dopiero u nich zacząłem i umowa kończy mi się za lekko ponad miesiąc, więc to nie jest taka podwyżka z umowy nieokreślonej i mam nadzieję, ze to coś zmienia tutaj. Cała umowa trwa pół roku i z 5,5k chciałbym chociaż 7k więc jest to 27% i w analityce na terenie wielkopolskiego nie wydaje
  • Odpowiedz
@Kostor95: aaa to my tu gadamy o bieda pieniądzach. Bez powerbi idzie zarobić i 15 brutto ++ na samym excelu i xlookup ale trzeba się wstrzelić w finanse nie w analitykę szczególnie że BI leci głównie jako outsourcing do Indii i jakieś rahidy go klepią
  • Odpowiedz
@Kostor95: tak czy siak mirek, fakty są takie że zwłaszcza na początku kariery jedyne sensowne podwyżki dostajesz przy zmianie firmy (albo zwalniająć i zatrudniając się z powrotem).

z kolei poźniej jako senior, z tego co słyszałem, bardziej opłaca sie siedzieć w jednej firmie i liczyć na awans
  • Odpowiedz