Wpis z mikrobloga

To w sumie jak dodadzą faktycznie te opcje w tym roku na XTB, to będzie można przez opcje kupować amerykańskie etfy xD Jedyne co mnie w-----a to ta opłata 0.2% za trzymanie u nich akcji powyżej 500k euro. no bez jaj, rocznie to 1k usd za co, ze k---a trzymają akcje? ( w sumie ich nawet nie trzymają przecież xD ) wielu większych brokerów nie ma tej opłaty. No i ta prowizja od KAŻDEJ transakcji po przekroczeniu limitu 100k euro 0.20% też, jak się zsumuje to wychodzi na to ze rocznie człowieka wydupczą na kilka tysięcy/kilkanaście #gielda
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@kzklozet2: mam dostęp do jepq i qqqi na tastytrade ale na razie nastawiłem się na full growth na pare lat, tech etf + trzymam trochę btc. Miałem jepq przez jakiś czas, dostałem pare ogromnych dywidend i stwierdziłem że to super, ale jeśli za 5 lat mogę dostać 2-3 razy tyle to warto poczekać, skoro na razie mi hajs nie potrzebny ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Jamniki2 jak masz mało kasy i się bawisz to darmowe XTB.
Jak masz dużo kasy, to bierzesz poważnego brokera.

Przecież od zawsze wiadomo, że darmowe jest droższe niż płatne.

Nawet w grach "free to play" wydaje się więcej niż w tych na
  • Odpowiedz
  • 0
@kzklozet2: tak :) chociaż miejmy nadzieje, ze w ciagu paru lat, a tym bardziej do twojej starości będziemy mieć juz takie etf w Polsce do normalnego zakupu i nie trzeba będzie klikać opcji, choć to tez żaden problem
  • Odpowiedz
  • 0
@mk321: oglądam tez famemma, ale jako znawca możesz mi podpowiedzieć jaki broker najlepszy to przeniosę tam akcje, ibkr? tam nie ma opłaty utrzymaniowej od żadnej kwoty z tego co wiem
  • Odpowiedz
@Jamniki2
Kupowałem tak etf przez opcje w interactive brokers z 5 lat temu więc bez problemu to zrobisz.

Albo kupujesz opcje call i ja wykonujesz, albo sprzedajesz put i kupujacy je wykona. Kwestia ceny sprzedaży/zakupu opcji tak zeby mialo to sens.
  • Odpowiedz
  • 0
@msr99 tak, wrócę do tego za jakiś czas. Wyszedłem przy spadku po taryfach dzięki czemu go zamortyzowałem bo byłem w jepq i wszedłem w nasdaq, dzięki temu udało się ugrać 30k USD profitu
  • Odpowiedz