Wpis z mikrobloga

Słowo "przedsiębiorca" jest dla mnie w Polsce synonimem słów "cwaniak", "krętacz", "oszust", "wyzyskiwacz". I nie jestem jedyny z takimi skojarzeniami. Niestety solidnie sobie rodzimi biznesmeni na taki pogląd zapracowali. Ciekawe jak to jest w krajach cywilizowanych i rozwiniętych, czy tam przedsiębiorca kojarzy się pozytywnie.

#polska #biznes #przedsiebiorczosc #przemyslenia
  • 94
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@nobon: spojrzenie wyniesione z komuny i czasu transformacji, gdzie przedsiębiorczość najpierw była zwalczana, a potem wybuchła dzikim szałem (i czasem wręcz paskudnym kombinatorstwem). Natomiast wtedy i teraz przedsiębiorcy są i byli zwyczajnie różni.
  • Odpowiedz
via Android
  • 52
@Fattek niestety nie jest to prawda. Do takiej działalności w Polsce lgną ludzie o charakterystycznym mentalu: przede wszystkim źli i egoistyczni. Dlatego nie ma dorosłego Polaka, który przynajmniej kilka razy w życiu nie został przez przedsiębiorców oszukany. Wysokie ceny, niska jakość, kombinowanie na podatkach i składkach, złe traktowanie pracowników (brak dawania umowy o pracę jako normy, protesty przeciwko płacy minimalnej), notoryczne kłamanie - to u nas typowe w tej grupie zawodowej.
  • Odpowiedz
@nobon czemu nie możesz wyjechać do cywilizowanego kraju bez oszustów?

Dlaczego osoby płaczące na wykopie o złych przedsiębiorców nie mogą założyć sprawiedliwego biznesu, spółdzielni tylko jęczą na wykopie?
Mam nadzieję, że nigdy nie pracowałeś w prywatnej firmie, ani nie kupiłeś od nich produktów, żeby nie wspierać oszustów.
  • Odpowiedz
I nie jestem jedyny z takimi skojarzeniami.

@nobon: Wiemy. Ostatnie wybory pokazały jak dużo w Polsce ludzi z IQ pozwalającym na mruganie oczami i oddychanie jednocześnie.
  • Odpowiedz
a może po prostu to ty jesteś nieudacznikiem, który jedyne co w życiu potrafi to j---ć na etacie?

@troglodyta_erudyta: a może celem życia nie jest system, w którym tylko biznesmen który osiągnął sukces ma mieć dobrze z wykorzystywania "nieudaczników", a większość społeczeństwa ma na nich tyrać? Bardzo łatwo jest odpyskować jednej osobie "miej pomysł, stwórz biznes" ale zwoje przepalają się kapitaluchom kiedy zapytasz ich czy wszyscy mogą osiągnąć sukces w
  • Odpowiedz