Wpis z mikrobloga

@Seaman193: Spokojnie, ja cię nie pytam o zarobki ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ważne, że praca ci się podoba i się w niej spełniasz. Twoje kwestie finansowe pozostawiam tobie, i wierzę, że wszystko sobie wyliczyłeś.
Nie wydaje mi się to być też zawodem, który wykonuje się tylko dla pieniędzy. Bynajmniej ja nie wyobrażam sobie spędzić dłuższego okresu, pływając po oceanie z kontenerami. Za żaden hajs (ʘ
  • Odpowiedz
  • 17
@r5678 Na początku jak to młody chłopak sam nie wiedziałem co chce robić ale stwierdziłem że pójdę w ślady mojego taty, spodobało mi się i nie wyobrażam sobie nie byċ związanym z morzem na dzień dzisiejszy.
  • Odpowiedz
@Seaman193

@erni13 Wszystko zależy czy pytasz ogólnikowo czy o typ statków czy może o zajmowane stanowisko bo jest wiele zmiennych :) Bardzo dobre stawki zawsze są wyższe na specjalistycznych statkach ze względu na typ pracy jaką wykonują co wiąże się z dodatkowym szkoleniem dla załogi.

Mnie to zawsze zastanawia po co pisać takie długie wywody ( ͡° ͜ʖ ͡°) ja bym napisał “hej nie chce się
  • Odpowiedz
  • 6
@erni13 nie jest to praca dla każdego, to trzeba po prostu lubić :) Wiem jedno że na tym portalu jest za dużo ekspertów żeby chwalić się czy żalić. Jak ktoś jest serio zainteresowany to nie widzę problemu porozmawiać na priv
  • Odpowiedz
Jako że mam trochę do czynienia z marynarzami, to odpowiadam za kolegę. Dzisiaj stawki w żegludze dla Polaka, obywatela UE, znającego angielski, z fachem w ręku, tym bardziej jak się to rozłoży na cały rok, NIE SĄ ATRAKCYJNE. Zawód przejmują Rosjanie, Ukraińcy, Filipiny i reszta obywateli z krajów o których nie mieliście pojęcia że istnieją. Praca dla pasjonatów raczej dzisiaj. Zwłaszcza jeśli chodzi o marynarzy niższego szczebla.

No i zaletą jest że
  • Odpowiedz