Wpis z mikrobloga

Witam, planuje zastąpić swojego korposzczurowego della czymś co odpala więcej niż excel bez zawiechy i można nim pograć wieczorami ( ͡° ͜ʖ ͡°)
ostatnio na jeden z nich wpadła promka, więc podpytam czy warto jest kupować prawie 3 letniego MSI Katana 15 z RTX 4070 i i9-13900h za 5,5 klocka czy może lepiej dołożyć te 4.5k i zapewnić sobie lapka od DreamMachines z RTX-5070TI + Ryzen 9 9955hx w bebechach i mieć ten spokój na 3 lata dłużej w porównaniu do pierwszego?

#laptopy #msi #gry #gaming #dreammachines #komputery #pytanie
oski990 - Witam, planuje zastąpić swojego korposzczurowego della czymś co odpala więc...

źródło: image

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@oski990: a nie lepiej wydać kilkaset zł na laptopa do podstawowych programów, który będzie lekki i podręczny, a za resztę kupić normalny, stacjonarny komputer, który będzie dużo lepszy do grania?
  • Odpowiedz
  • 3
@sxilll: mam stacjonarny komputer już i prawie w ogóle z niego nie korzystam, bo co chwile zmieniam miejsce pobytu z punktu A do punktu B, a klocka 60x40 12 kilogramowego raczej w plecaku nie będe przechowywać xd. chce mieć jakiegoś przenośnego dopasionego Laptopa żeby być mobilnym w tej kwestii.
  • Odpowiedz
@oski990 Ja podróżuję często z moim 2,5 kg Acerem, na którym bym mógł i odpalić Red Deada 2 - ale do transportu nie jest wygodny.

Laptopy o proporcjach 16:10 są dość wygodne do pracy. Może być węższy, ale wyższy. Łatwiej skupić wzrok na środku.
Laptopy z procesorem Ryzen 7 8845HS są dość uniwersalne. Dość mocna zintegrowana grafika. Porównywalna mocą do GTX 1650, ale pobierający 3.5x mniej energii.
Przykładowo "Lenovo Yoga 7
  • Odpowiedz
@oski990: Rozważ handhelda. Wystarczająco mocny, a do transportu idealny. I możesz podłączyć do monitora, żeby mieć zwyczajnego PC.
  • Odpowiedz
  • 0
@Aiwaz: miałem handhelda i go sprzedałem znajomemu, takiego za 4099zł. Powiem tak: jak ktoś jest zapalonym graczem to jest w sam raz, ale jak ktoś chce mieć maszyne zarówno do programowania i siedzenia przy kawie z pracą jak i pogrywania wieczorem to chyba tu nie ma nawet o czym pisać i wygrywa notebook/laptop w tej kwestii.
  • Odpowiedz
  • 0
@rukh: akurat mam plecak z przegrodą gdzie zmieszcze max 16" lapka. więc nie będzie problemu, a co do tego lapka to szukam coś bardziej na dłuższe lata i zastanawiam się między tą MSI Kataną 15 a tym od polskiego producenta z 9955hx i rtx 5070ti pod spodem. Chyba że jest coś jeszcze innego high end w dobrej cenie
  • Odpowiedz
  • 0
@cielak44: niby tak, ale 13900h vs 9955hx jest między nimi przepaść, ten od ryzena jest aktualnie 3 najlepszym procesorem laptopowym na rynku zaraz za 9955hx3d i u9 275hx i posłuży na 5-7lat+ conajmniej

tylko nie wiem czy jest to warte prawie dwukrotnej różnicy w cenie 🤔
  • Odpowiedz
@oski990: używasz dużo na baterii? Jeśli nie to mógłbyś rozważyć desktopa SFF w obudowie takiej jak FormD T1 lub MiniNeo S400, a jak chcesz coś jeszcze mniejszego to Velka 3, 5 lub 7 w zależności co chcesz upchać
  • Odpowiedz
Ryzen 7 8845HS są dość uniwersalne. Dość mocna zintegrowana grafika. Porównywalna mocą do GTX 1650, ale pobierający 3.5x mniej energii.

@rukh: Przecież ten zintegrowany Radeon 780M to koło GTX1650 nawet nie stał. Jest masa gier gdzie wypada on ponad 2x gorzej od 1650.
  • Odpowiedz