Wpis z mikrobloga

Jakieś 8 lat temu złapałam kleszcza i miałam rumień, potem brałam 3 tygodnie antybiotyk od boreliozy i przez ten czas byłam chodzącym trupem. Strasznie się wszystkim męczyłam, bolały wszystkie stawy, tragedia. Dlatego z paniką obserwuje ile ich teraz jest (szczególnie, że mieszkam w miejscu, gdzie jest dużo łąk i traw). W tym roku złapałam już 3, a ile z siebie ściągnęłam tych chodzących nicponi to nie zliczę. Jesteśmy w etapie prawdziwej zarazy tych kleszczy...
#kleszcze #przemyslenia #borelioza
mvriami - Jakieś 8 lat temu złapałam kleszcza i miałam rumień, potem brałam 3 tygodni...

źródło: image

Pobierz
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mvriami: Czym je wyciągasz, karta daje radę czy masz lepsze sposoby? Ja przed wyjsciem do lasu i łąki daje na buty trochę permetryny i co prawda wchodzą na buty i spodnie ale są jakby pijane nie dochodzą wyżej kolana i nie wczepiają się.
  • Odpowiedz
  • 0
@piotrek1610: normalnie palcami przez ręcznik dla lepszego tarcia zgodnie z ruchem wskazówek zegara i szarpnięcie, a dla tych bardziej problematycznych pęsetą, trzeba tylko uważać żeby go nie zgnieść, bo wtedy zrzyga ci się do środka
  • Odpowiedz
  • 7
@piotrek1610 Kup w aptece szczypce na kleszcze. Ewentualnie takie od weterynarza, też świetnie się sprawdzają. Jak wychodzę do lasu albo na trawiaste tereny, to stosuję preparat Mugga.
  • Odpowiedz
@Impuls94: Wszystko przed tobą. Ja też przez 30 lat życia (z czego 15 w lesie) żywego kleszcza nie widziałem. Ale po 32 roku życia w budynku uczelni wyższej, zauważyłem jak coś zapierdziela po wykładzinie - po zderzeniu z klapkiem, mogłem się istocie bezpiecznie przyjrzeć.
  • Odpowiedz
@mvriami: gdzie ty łazisz że tyle kleszczy masz?

BTW

przez ręcznik dla lepszego tarcia zgodnie z ruchem wskazówek zegara i szarpnięcie

Najgorszy sposób, nie kręci się kleszczem
  • Odpowiedz
@mvriami: pamiętaj że chemia hamująca ich rozwój szkodzi planecie. No chyba że mowa o zachodnich krajach, tam takie substancje są jak najbardziej bezpieczne ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz