Wpis z mikrobloga

Syców jest miastem położonym w województwie dolnośląskim, a ja odwiedziłem je w ramach projektu “Miasta stojące murem”, gdyż zachowało się tam sporo średniowiecznych obwarowań. Miasto posiada również inne ciekawe atrakcje i jest fajnym miejscem na dłuższy spacer.

Zapraszam do znaleziska

Co ciekawego można zobaczyć w Sycowie?
-Średniowieczne mury obronne, których przetrwało około 300 metrów
-Gotycki kościół św. Apostołów Piotra i Pawła, którego dzwonnica jest utworzona z dawnej średniowiecznej wieży bramnej
-Przepiękny Park Miejski, w którym kiedyś był zamek, lecz niestety został zniszczony.
-Kościół Ewangelicko-Augsburski z XVIII wieku
-Rynek, aczkolwiek w chwili obecnej jest w remoncie
-Arboretum leśne im. prof. Stefana BIałoboka

https://wykop.pl/link/7726361/sycow-dolnoslaskie-projekt-miasta-stojace-murem

------------------------------------------
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi znaleziskami to zapraszam do śledzenia hashtagu #antekpodrozuje
Jeśli chcesz, żebym Cię wołał w przyszłości, to zostaw plusa pod odpowiednim komentarzem poniżej :)

Jeśli masz ochotę postawić mi przysłowiową kawę to kliknij w link
Dzięki :)

#antekpodrozuje #podroze #podrozujzwykopem #polska #turystyka #sycow #dolnoslaskie #dolnyslask #ciekawostki #ciekawostkihistoryczne #architektura #zainteresowania
antekwpodrozy - Syców jest miastem położonym w województwie dolnośląskim, a ja odwied...

źródło: 000c

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• Doceń
@antekwpodrozy: Od kiedy wybudowali odcinek Łódź-Wroclaw drogi S8 to zawsze bokiem mijam, a to już kilkanaście lat będzie jak dobrze licze.

No kilka razy byłem nad zalewem, to kilka kroków od arboretum, tam też byłem, arboretum swoją drogą polecam znacznie bardziej niż zalew, chyba jest zbyt płytki i woda w obu zbiornikach latem czasem wiele się nie różni ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Od kilku lat wole
H.....s - @antekwpodrozy: Od kiedy wybudowali odcinek Łódź-Wroclaw drogi S8 to zawsze...

źródło: images

Pobierz
  • Odpowiedz