Wpis z mikrobloga

@RajdeR01: poza przerzutkami (dobrze piszą wyżej, że dużo energii zmarnujesz na rozpędzanie) możesz jeszcze zrobić otwory w kołach jak w felgach, żeby zmniejszyć masę rotującą. I dać pedały SPD, żeby korzystać tez z przeciwstawnych mięśni.
  • Odpowiedz
  • 16
Tak się tylko wydaje. Nogi i tak mi haczą o kałdun.

@RajdeR01: Nogi podczas najmocniejszego wychylenia muszą być nadal lekko ugięte w kolanach.
  • Odpowiedz
@RajdeR01: myslałeś nad dodaniem przerzutki typu Schlumpf-Drive? To taka przekładnia planetarna w korbie. Wykorzystywana przez entuziastow w ebike do pedałowania przy 60+ kmh nie zwiększając średnicy zębatki.
  • Odpowiedz
@RajdeR01 Chłop się w ciuchcie zamienił XD no nie wytrzymie XD a tak serio to mega gratki, życzę spełnienia marzeń, wspaniały pomysł, wspaniała realizacja, zrobiłeś mi dzień. Ciuch, ciuuch!!!11!!
  • Odpowiedz
  • 1
@RajdeR01 zazdro ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)

Przypomniałeś mi, że już dawno nie robiłem objazdówki po okolicznych złomowiskach w poszukiwaniu profili rexrotha ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@RajdeR01: 40 km/h to mało, konstrukcja wydaje się być w miarę optymalną pod większe prędkości.
Może udostępnienisz maszyne komuś z mocniejszym kopytem ;)

Na szybko policzyłem, że przy kadencji 90 powinno się to rozkręcić do 60-70 km/h.
  • Odpowiedz
@RajdeR01:
Hmmm, spodziewałem się trochę większych prędkości, szczególnie, że stalowe koła na szynach mają mniejsze opory niż opona na asfalcie a tu raptem 30 km/h czyli tyle ile przeciętny rowerzysta pociśnie na jubilacie. Wiadomo, masa większa więc wysiłek na rozpęd większy (szczególnie przy braku przerzutek) ale to nie ma już znaczenia gdy się leci ze stałą prędkością przelotową i górę biorą straty toczne i opór aerodynamiczny.

Tak czy inaczej -
  • Odpowiedz
@RajdeR01: Ty ruch kamery czy na ataku masz tam już tak kosmiczne bicie, bo wygląda jakby zębatka się bujała jak dzika.
I błagam weź chociaż kawałek pleksyi zrób sobie osłonę, bo jak coś pęknie i nadziejesz się kroczem na napęd to zamiast rekordu zostaniesz gwiazdą stron z gore.
  • Odpowiedz