Wpis z mikrobloga

Czy jest z nami jakiś strażak #strazpozarna albo jakiś spec od ppoż #ppoz ?

Mam na poddaszu konstrukcje dachowa w szeregówce, przy płetwiach pośrednich w murach bocznych (graniczne z sąsiadami) mam niedomirowany mur (nad pletwia jest przestrzeń, przez którą widać poddasze sąsiadów)
Sama zabudowa jest szeregowa, mam segment środkowy. W akcie notarialnym jest że mój segment to budynek jednorodzinny dwulokalowy w zabudowie szeregowej i tak kilka takich budynków jest jednorodzinnych dwulokalowych.

Pytanko czy takie przestrzenie (dziury na poddaszu przez które widać poddasze sąsiadów) nie jest sprzeczne z przepisami ppoż? Może i pierdoła ale tak chyba to nie powinno wyglądać, tak samo jak chyba tej pianki montażowej nie powinno być.
Zdjęcie jak to wygląda
KosmicznyPolityk - Czy jest z nami jakiś strażak #strazpozarna albo jakiś spec od ppo...

źródło: temp_file554533149170495246

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Wszystko zależy jak jest na projekcie. Jednak jakby nie było, ja bym to zamurowal żeby oddzielić się od sąsiada pożarowo bo w takich segmentach pożar najczęściej przechodzi z jeden na drugi elewacja lub konstrukcja dachu.
  • Odpowiedz
@blaskowicz na chwilę obecną mam tylko zdjęcia kilku rzutów z projektu, jeden mówi że to ppoż, inny spec ze zwykłą ściana, jakoś w przeciągu miesiąca będę miał w wersji papierowej więc będzie łatwiej to ogarnąć (wspólnota musi odebrać ale jeszcze części wspólne są do odbioru, a chcemy całość na raz odebrać).
Jak dostanę to ogarnę czy na pewno ppoż, i już mam osobę z uprawienia i co mi w razie co
  • Odpowiedz
Nawet jeśli tą walkę przegrasz to dla własnego bezpieczeństwa powinieneś samodzielnie lub zlecić komuś uszczelnienie ściany oddzielającej poddasze od sąsiednich segmentów. Dla własnego bezpieczeństwa bo co raz częściej zdarzają się wypadki spalenia całego ciągu w szeregowcach.
  • Odpowiedz