Wpis z mikrobloga

W porównaniu do tego co miałem 20 lat temu to obecny PC jest po prostu pusty. Częściowo to wina Microsoftu, już na dzień dobry okazało się że nie mogę ustawić paska zadań tak by przylegał do całej lewej krawędzi xD

@Ilirian: Zobacz https://www.stardock.com/products/start11/ da się kupić za ułamek tej kwoty bo robią promocje często, da sie też na Steam kupić. Niesamowite opcje ustawiania wyglądu i zachowania Start - wszystko to
  • Odpowiedz
@cation: Ale mowa o komputerach zarażonych saserem/blasterem a te zarażały się natychmiast po otrzymaniu publicznego adresu IP bo była dziura w RCP. To że później (ADSL) i wcześniej (SDI) powstawały takie sieci to oczywiste, ale to nie zmienia faktu że wtedy był ogrom pojedynczych pecetów wystawionych na świat. Teraz 99.9% ludzi ma modemo-routery albo w ogóle nie ma publicznego adresu IP.
  • Odpowiedz
napisałbyś coś więcej o tym rozwiązaniu, żeby mieć lte na wypizdowie? Te znam starlinka mini, ale nie chce na stałe zostawiać, a potrzebowałbym tam jakiś internet. Taki zestaw obecnie mam i słabo albo w ogóle nie działa: https://allegro.pl/oferta/router-na-karte-sim-z-antena-zewnetrzna-zte-wf830-net-box-300mb-s-wifi5-lte-14962086219

@jakno: Przede wszystkim modem w antenie dosłownie, bez kabla który idzie dopiero do ciebie do domu - ale ten Play owszem chyba tak ma ALE ma pewnie jakiś minimalny zysk i nie
Saeglopur - >napisałbyś coś więcej o tym rozwiązaniu, żeby mieć lte na wypizdowie? Te...

źródło: Screenshot 2024-04-29 125236

Pobierz
  • Odpowiedz
właściwie jedyny minus starlinka.

u mnie na szczęście jest światłowód, więc ping jest 4ms.

@inrzynier: Zaleta Starlinka bo LTE tam ma znacznie gorsze pingi. To jest dolina rzeki, ZERO sygnału komórkowego w telefonach, zobacz mapke 3D wyżej która to trochę pokazuje.

Ja u siebie mam LTE na kominie jako dual WAN czyli drugie zapasowe źródło internetu, światłowód wyceniali na 10, później 16 a później 4,5 tys zł ale już sie
  • Odpowiedz
@TehNoLogic: Ja tę piosenkę Blur poznałem w pierwszej Fifie w jaką miałem okazję zagrać(Fifa 98: Road to World Cup). Dla dzieciaka który widział wcześniej tylko gry z Pegasusa ta ultrarealistyczna kanciasta grafika 3d i prawdziwi piłkarze w grze to była magia xD A teraz już od dobrej dekady nawet nie chce mi się sprawdzać co EA poza aktualizacją składów zmieniło w grze.
  • Odpowiedz
@smallboobslover: Starlink? 210 zł na miesiąc w pakiecie o niższym priorytecie (8-10 mikroprzerw w ciągu dnia), 335 zł w normalnym. Prędkości 330 pobieranie, 25-40 wysyłanie, ping 20-30 ale może i niższy, ciekaw jestem tego mojego przypadku.
Sprzęt aktualnie potaniał 999zł ale adapter na rure 200-259 zł, rury itd też troche

Zbliża się cenowo do kabla lub światłowodu?

@smallboobslover: Bardzo się zbliżyło a jakościowo poprawiło, tylko dlatego 2-3 lata temu nie
  • Odpowiedz
@Saeglopur: bo LTE nie nadaje się do domowego użytku, taka prawda. poza tym przecież wiadomo, że to ping jest ważniejszy od samej prędkości downloadu. a co do skandynawii to jakbyś widział, gdzie i w jakich warunkach stawiają maszty telekomunikacji, to byś doznał szoku - jakaś pseudo wyspa (a tak naprawdę wielki kamień) i stoi maszt z PV, baterią i agregatem. do agregatu paliwo dowożą helikopterami. koszty utrzymania totalnie horrendalne.
  • Odpowiedz
@inrzynier: Starlink pojutrze montuje w domu wakacyjnym gdzie ludzie są na stałe praktycznie tylko latem. Reszta roku to tylko kamery, ochrona i sterowanie ogrzewaniem (żeby nie przemarzło). W tamtej lokalizacji nie ma innej opcji. Dlatego najpewniej maszt z LTE zostanie, Starlink na zime bedzie demontowany i zawieszany

a co do skandynawii to jakbyś widział, gdzie i w jakich warunkach stawiają maszty telekomunikacji, to byś doznał szoku

@inrzynier: No
  • Odpowiedz
@inrzynier: Tak mam w moim domu, w domu wakacyjnym jest po prostu tylko ledwo LTE + teraz dojdzie Starlink na miesiące gdy tam faktycznie się jest, po sezonie modem będzie chowany, abonament zawieszany a samo LTE wystarcza dla ochrony, kamer, sterowania.

Przy okazji nie chce Starlinka eksponować na zamarzanie i rozmarzanie bo sam zobacz jakie są jego narożniki - to jest norma, konsultowałem to celowo
Saeglopur - @inrzynier: Tak mam w moim domu, w domu wakacyjnym jest po prostu tylko l...

źródło: 20250609_110849

Pobierz
  • Odpowiedz