Wpis z mikrobloga

Planuję kupić OP12 i zastanawiam się jak dokładnie działa i czy zadziała Wificalling w moim przypadku.
Czy aby WIFIcalling działało muszę być podłączony pod sieć wifi? Czy może zadziała to również w sytuacji 2 kart sim lub sim + esin gdzie ta 2 karta odpowiada za dane mobilne?
Było by to bardzo wygodne w trakcie podróży zagranicznych a planuję zwiedzić trochę Azję.
W teorii to rozwiązanie idealne bo nic nie kosztuje poza danymi mobilnymi które i tak trzeba kupić. Pytanie czy w praktyce jest też tak kolorowo?
#smartfon #play #orange #tmobile #wifi #podroze #telefony
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Czy aby WIFIcalling działało muszę być podłączony pod sieć wifi

@Aliuss: a nazwa nie dała ci do myślenia? Może to być hotspot z innego telefonu, ale musi być wifi. Zaznaczyłeś w tagach Orange to sprawdź czy w ogóle masz opcje wificalling działającą za granicą, bo w takim Orange wcale tak być nie musi, a prawie żaden VPN nie przepuszcza tego ruchu.
  • Odpowiedz
@Aliuss: wifi calling jest usługą operatora i to od niego zależy czy działa (acz czasem są telefony w których i tak to nie działa bo niby są nie wspierane)
  • Odpowiedz
  • 0
@NieoznaczonaReklama: Mam Vikinga który działa na sieciach play oraz firmowy telefon w T-mobile który również obsługuje wificalling (realme gt master). Mają Op12 jako telefon który obsługuje ten system. To, że nazywa się coś wifi calling nie znaczy od razu że albo wifi albo nie działa wcale. Jaka to niby różnica czy internet idzie z innej karty sim czy przez wifi? Czytałem gdzieś, że na IOS to działa bez problemu nawet
  • Odpowiedz
@Aliuss: nie potrafię ci powiedzieć jak to działa na androidzie, ale na iOS, gdy jedna z kart nie ma zasięgu, przełącza się w korzystanie z danych komórkowych drugiej karty. W ten sposób miałem cały czas dostęp do prywatnego telefonu będąc poza UE – internet dawała lokalna simka, na prywatnej wyłączyłem roaming, więc nie łączyła się z żadną siecią. Ten sposób nie zadziała jeśli będziesz miał zasięg sieci na wybranej karcie.
  • Odpowiedz
@Aliuss: proponuję zrobić tak żeby sprawdzić czy zadziała to na OP – wsadź do telefonu drugą kartę do danych (jak coś kup starter z żabki) a na numerze, który chcesz żeby był dostępny za granicą wybierz ręczne łączenie z siecią i wskaż inną niż swoją (tylko w przypadku Play nie wybieraj Orange). Może się okazać, że trzeba będzie kilka razy na nim wymusić próbę połączenia. Kiedy zasięg z tej karty
  • Odpowiedz