Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 51
Zobacz jakie anomalie były w 20 roku na niekorzyść Dudy. Skandal, że nic z tym nikt nie robi...

@grzanka6608: to niech zacznie

skoro były anomalie kiedyś to mamy dopuszczać że będą nadal?
kiedyś nie było kibli, a teraz są, to chyba jest lepiej że jest czyściej, czy mamy być zakładnikami powiedzenia 'zawsze tak było'?
  • Odpowiedz
@bzyku95

Tak. Komisji jest grubo ponad 30 tys.
W takiej skali na pewno w kilku... kilkunastu komisjach będą błędy, pomyłki, skandale, afery. Ktoś umrze w lokalu wyborczym itd.

Jak chcesz sprawić, żeby tych pomyłek nie było? Edukacja? Szkolenia? To już
  • Odpowiedz
  • 27
@grzanka6608: cy-fry-za-cja

mam nadzieje że mądrzejsi ode mnie są w stanie rozkminić system spięty z mObywatelem, w którym będzie weryfikacja dla członków komisji, przykładowo każdy członek komisji wpisuje liczbę głosów do systemu (albo papierowo) ale niezależnie od innych członków, a następnie przewodniczący również wpisuje i się pod tym podpisuje

W takim przypadku eliminujemy błąd że jedna osoba się pomyli przy przepisywaniu, bo mamy redundancję i będzie widać na protokole że
  • Odpowiedz
@grzanka6608: Tak, jestem w tym temacie niedoinformowany, więc czegoś chciałem się od Ciebie dowiedzieć. Ty zamiast doinformować to się wywyższasz i aragoncko na mnie plujesz. Grzecznie pytałem czy mógłbym dane zobaczyć, bo mówisz że są dane, zakładam że takie dane posiadasz, albo chociaż te dane wiesz gdzie znaleźć. Najwyraźniej się mylę, danych tych nie masz, więc po prostu głupoty pierdzisz.
  • Odpowiedz
@KrwawyMag

Po co? Dam ci link a ty powiedz, że nierzetelne bo Giertych, Lis, Eliza Michalik i Pablo Gonzalez o tym nie mówią więc się nie liczy xd

Poza tym, ja nie jestem od tego bym Cię miał czegoś uczyć.
Jeśli skończyłeś edukację i masz problem by wyszukać podstawowe informacje dostępne lekką ręką w internecie, tzn. że system edukacji zawiódł. Więc jakie ja mam szansę na sukces?
  • Odpowiedz
anomalie wystąpiły w KILKUNASTU komisjach

@bzyku95 Kilkanaście przypadków na cały kraj i wyciągasz wniosek że jako społeczeństwo nie jesteśmy dojrzałą demokracją. Bo w "dojrzałych" demokracjach wcale nie próbują robić wałów wyborczych, np. w stanach nie wozili kiedyś całych grup ludzi autobusami od komisji do komisji żeby masowo oddawały głosy czy teraz nie próbują wprowadzić głosowania bez dowodu osobistego. Tak to wygląda w najbardziej "dojrzałej" demokracji na świecie.
  • Odpowiedz
ale pokazuje że mamy nieszczelny system liczenia głosów

Tak zesrałem się bo boli mnie że ludzie nie umieją wyciągać wniosków na przyszłość, a patrzą tylko na to co jest teraz bo ich kandydat wygrał o 360k głosów.

@bzyku95: @bzyku95 @bzyku95
Ale skoro wrzucasz wykres, to patrz dokładnie, że pomyłki były w podobnej ilości w obie strony. To do tego drugiego zesrańska.
Co do pierwszego, że "nieszczelny system liczenia
  • Odpowiedz
  • 0
Ale skoro wrzucasz wykres, to patrz dokładnie, że pomyłki były w podobnej ilości w obie strony.

@Roess: no to zrozum, że właśnie o tym mówię, że w tych wyborach to nie ma takiego dużego znaczenia bo masz tylko 2 opcje w drugiej turze prezydenckich

ale w parlamentarnych gdzie masz kilka list na których masz kilku kandydatów, to już takie pomyłki nie będą
  • Odpowiedz
@bzyku95: Czy byłeś kiedyś w komisji? Gdyby każdy z osobna miał liczyć wszystkie karty to tych błędów i rozbieżności by było tylko więcej. Szansa, że ktoś się pomyli o kilka w jedną czy drugą przy przeliczaniu kilku tysięcy głosów późnym wieczorem to praktycznie 100%, te błędy w skali kraju się uśredniają i jakoś to jest.
  • Odpowiedz