Wpis z mikrobloga

#jxl #webp #grafika
Zrobiłem prosty test na grafice w rozdzielczości 4K. Zero gradientów, kilka kolorów, za to największym hamulcem jest tutaj antyaliasing.

Różnica między WEBP a JXL jest tutaj bardzo mała. 47 KB kontra 52 KB.
W przypadku WEBP nic nie musiałem przestawiać, oprócz zaznaczenia opcji LOSSLESS.
A w przypadku JXL wybrałem najmocniejszą kompresję bezstratną.
WEBP się eksportował w sekundę, JXL zajęło to 5 sekund.

Do prostych grafik, jak schematy, plany, itd., raczej nie ma lepszego formatu niż "stary" WEBP.
Obecnie i tak jest wspierany przez każdy program, więc nie napotkacie na problem, że wam się gdzieś nie wyświetli.
rukh - #jxl #webp #grafika
Zrobiłem prosty test na grafice w rozdzielczości 4K. Zero ...

źródło: simple WEBP

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Do prostych grafik, jak schematy, plany, itd., raczej nie ma lepszego formatu niż "stary" WEBP.

@rukh: przez dekady PNG to łykał bez popity, just saying...
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@ujdzie: Masz 8 terabajtów obrazków PNG,
jak znacząco zmniejszyć rozmiar, jednocześnie nie stosując kompresji stratnej, i jednocześnie mieć wsparcie przez każdy program?
WEBP jest na razie jedyną odpowiedzią.
Oszczędzasz 40-50% miejsca na dyskach.

Webp jest mniejszy od GIF, Webp jest mniejszy od JPG, Webp jest mniejszy od PNG. Wydaje się być uniwersalny.
Podobnie jak AVIF (AV1) oraz JpegXL - tyle że te dwa formaty nie są szeroko wspierane. (ale one
  • Odpowiedz
@rukh: napisałeś o idealnym przypadku dla PNG, do którego był używany od dekad i przez kolejne będzie.

Webp z tą całą swoją genialnością nie uwzględnia jednej rzeczy - że ludziom się nie będzie chciało kliknąć lossless lub nawet nie wiedzą, że coś takiego istnieje. A admin postawiony przed wyborem trybu kompresji tych 8 tb png w życiu tego nie włączy i będziesz miał koszmarne artefakty.

• Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@ujdzie: Zrobiłem dzisiaj testy na obrazkach zawierający ilustracje narysowane w Krita.

Stratny WEBP zachowuje się gorzej od JPG. Wyostrza krawędzie gdzie zbiegają się elementy o wyższym kontraście, wygładza szczegóły gdzie kontrast jest niższy.
JPG za to ma te bloki dookoła krawędzi, ale reszta wydaje się być wiele ostrzejsza od WEBP.

WEBP nie jest dobrym formatem do fotografii, i tego kontentu co tu głównie na
  • Odpowiedz