Wpis z mikrobloga

Za 2 mies. kończy mi się leasing auta z wysokim wykupem ok. 95k. Jestem na #jdg i zasadach ogólnych, w przyszłym roku planuję przejść na ryczałt. Czy wykup samochodu jest w moim przypadku w ogóle opłacalny pod kątem podatkowym? Chciałbym pojeździć jeszcze kilka lat tym samochodem, chociaż niekoniecznie 6 lat po wykupie. Myślałem o opcji zapytania VWFS o rozłożenie pozostałej kwoty na kolejny leasing (chociaż nie wiem czy jest taka opcja). Będąc na ryczałcie wykup wygląda na znacznie bardziej opłacalny.

#leasing #samochody #auto #najem #podatki
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@brow88: na ryczałcie nie maszkosztow
Rozłożenie na kolejne 2 lata też opcja
Wszystko zależy czy jak będziesz sprzedawal to czy się dogadasz na papierze za cenę wykupu
Pamiętaj jak wykupisz go to leci zwykła amortyzacja a więc koszty na 2,5 roku
Jak to wchodzi w grę pomyśl o aneksie i zrób przedostatnią ratę na maksa i masz koszt a wykup będzie symboliczny.
  • Odpowiedz
@brow88 Ja bym pytał o aneks żeby te ostatnie raty mocno zwiększyć i zmniejszyć wykup. To by było najkorzystniej jeśli chcesz zachować auto i masz kasę. Najlepiej też wydłużyć leasing do końca roku, żeby te większe raty rozłożyć
  • Odpowiedz
Czy wykup samochodu jest w moim przypadku w ogóle opłacalny pod kątem podatkowym?

@brow88: Czekaj Stop! Bo czegoś tu nie rozumiem, ale mnie to bardzo śmieszy. Masz w swoim nicku 88 czyli prawdopodobnie rocznikowo masz 37 lat. Prowadzisz również firmę i pytasz się wykopków czy coś ci się opłaca/o podatki? XD Przecież to brzmi jak jakiś nieśmieszny żart.
  • Odpowiedz
@brow88: Jako księgowy doradzę Ci. Wciągaj na ŚT i używaj w działalności gospodarczej. Pod warunkiem że pojeździsz nim te 3-4 lata. Zrobi sporo kosztów. I amortyzacja też nie będzie mała.
  • Odpowiedz