Aktywne Wpisy

andrzejdragan +463
Cześć,
nazywam się Andrzej Dragan, jestem fizykiem teoretykiem. Lewą ręką zajmuję się też fotografią i filmem, a w poprzednim tysiącleciu aktywnie działałem na amigowej demoscenie. 24. czerwca o 18:00 odbędzie się AMA z moim udziałem, na które Was serdecznie zapraszam. Od jakiegoś czasu robię co mogę, żeby ograniczać swoją obecność w publicznym obiegu, ale dla użytkowników Wykopu chętnie się z tego wyłamię, więc gdybyście mieli ochotę podyskutować, będę do Waszej dysproporcji :)
nazywam się Andrzej Dragan, jestem fizykiem teoretykiem. Lewą ręką zajmuję się też fotografią i filmem, a w poprzednim tysiącleciu aktywnie działałem na amigowej demoscenie. 24. czerwca o 18:00 odbędzie się AMA z moim udziałem, na które Was serdecznie zapraszam. Od jakiegoś czasu robię co mogę, żeby ograniczać swoją obecność w publicznym obiegu, ale dla użytkowników Wykopu chętnie się z tego wyłamię, więc gdybyście mieli ochotę podyskutować, będę do Waszej dysproporcji :)

JaNieGejJaPapiesz +103
źródło: 1000005384
Pobierz

Pierwszy wątek - syryjska grupa uchodźców spodziewa się, że łatwo przejedzie przez przejście graniczne, a jednocześnie wie, że trakt przez północ jest trudniejszy - więc mają świadomość, że próbują dostać się nielegalnie.
Drugi wątek - straż graniczna pokazana w bardzo negatywnym świetle - może faktycznie tak się zachowują jak poborowi na unitarce - ale według innych przekazów najpierw zwożą ich do placówki, dają pomoc, była opcja złożenia wniosku o azyl (zanim zawieszono to prawo), dopiero potem wywożono ich z powrotem na granicę. Jak to dokładnie wygląda, nie wiadomo, bo odcięto mediom dostęp do informacji i to akurat prawda, że jak ktoś wjechał do strefy objętej zakazem, to gleba, kajdanki i kasowali zdjęcia.
Wątek dylematów moralnych strażników - raczej nikt takich dylematów nie miał i zdaje się, że to 100% fantazja.
Zaburzone są też proporcje, ile to rodziny z dziećmi
Ale wg najnowszych doniesień, po zawieszeniu prawa do azylu, polscy strażnicy też biją.
Może znacie jakieś opracowania, co w tym filmie jest prawdą, a co fantazją, w odniesieniu do sytuacji wtedy i dziś?
#zielonagranica #film #filmy #agnieszkaholland #holland #granica #kryzysmigracyjny