Siemanko. Planuje wyjść z przegrywu i jednym z moich postanowień jest zmiana kariery. Obecnie pracuje fizycznie za trochę mniej niż średnią krajową. Myślałem o programowaniu, bo od kidosa siedzę przy kompie więc w sumie czemu by nie spróbować.
Z matmy byłem cieniasem, bo od podstawówki dosłownie leciałem na pałach, pamiętam w liceum nie umiałem liczyć ułamków jak babka mnie wzięła do tablicy xD Natomiast lubię różnego typu łamigłówki więc ciężko mi ocenić czy mam predyspozycje czy nie dlatego okaże się to w praniu.
Jest tutaj ktoś komu ostatnio udało się przebranżowić? Ile to zajęło? Jak to wyglądało? Chętnie przyjmę wszystkie rady od doświadczonych programistów.
@kamikadze97: "Wyjście z przegrywu" to nie kwestia pracy tylko myślenia. Oczywiście życzę powodzenia, czy to będzie programowanie, czy ochrona, instalowanie klimy, deratyzacja lub recepcja. Sama zmiana może być dobra. Chcę jedynie przekazać, że większe znaczenie ma umiejętność wyjścia z bycia wiecznie zaćpaną i nawaloną dupą wołową gnijącą przed telewizorem dzielacą się na wykopie myślami s.
e większe znaczenie ma umiejętność wyjścia z bycia wiecznie zaćpaną i nawaloną dupą wołową gnijącą przed telewizorem dzielacą się na wykopie myślami s.
@szarekredki: Ja nigdy nie ćpałem nawet, na siłce też ćwiczę od 5 lat systematycznie i mam dobre wyniki. Nigdy nawet przez myśl mi nie przeszły myśli s. Bardziej chodzi o mój tryb życia, że przychodzę z roboty, odpalam kompa i tak mija mi cały dzień, nic oprócz
@kamikadze97: "Z matmy byłem cieniasem, bo od podstawówki dosłownie leciałem na pałach, pamiętam w liceum nie umiałem liczyć ułamków jak babka mnie wzięła do tablicy xD Natomiast lubię różnego typu łamigłówki więc ciężko mi ocenić czy mam predyspozycje czy nie dlatego okaże się to w praniu."
@kamikadze97: Ogólnie jak nie celujesz w machine learning to jakaś bardziej zaawansowana matma zbędna. Nawet jak czasem będzie potrzebna to nauczysz się w praniu (raczej z reguły proste dodawanie, odejmowanie, mnozenie, dzielenie) albo zerżniesz rozwiązanie z chata gpt. Najważniejsze jest logiczne myślenie. A tak pozatym to odradzam IT bo od 2-3 lat jest mocny przesyt w branży. Ciężko dostać pracę. Ja po technikum inf, studiach informatycznych z paroma projektami w
Ogólnie jak nie celujesz w machine learning to jakaś bardziej zaawansowana matma zbędna. Nawet jak czasem będzie potrzebna to nauczysz się w praniu (raczej z reguły proste dodawanie, odejmowanie, mnozenie, dzielenie) albo zerżniesz rozwiązanie z chata gpt. Najważniejsze jest logiczne myślenie.
@Theft75: W końcu jakaś rzeczowa odpowiedź, dzięki. No cóż, za 2-3 miesiące się odezwe na tagu, będę cisnął mocno i zobaczymy co z tego będzie - na pewno mam
@kamikadze97: Co do matmy, większość studentów informatyki zapomina o całkach i różniczkach wraz z zdaniem przedmiotu "matematyka" xd @Theft75: Farmacja jako kierunek jest "znany" z tego że jest absurdalnie wręcz trudny, śmiem twierdzić że to jest jeden z najtrudniejszych kierunków wykładanych na polskich uczelniach (przedmioty z medycyny, chemia, biologia i tym podobne "kwiatki"), tylko po to by pracować jako sprzedawca w aptece xD Wsm jedyna zaleta tego jest
@Theft75: problem w tym ze w lekarskim robi sie to samo co W IT czyli robi sie banka kazdy chce w to isc a panstwo to wykorzystuje robiac masowke lekarzy zeby obciac koszta i kto wie czy w tym momencie warto isc na medycyne moze 5 lat temu tak ale teraz niezbyt. A po farmacji to jest tragedia z zatrudnieniem.
@lx200: Biorąc pod uwagę jak ciężko dostać się do lekarza i jaki jest ich niedobór to myślę, że nawet przy 3-krotnie większej liczbie lekarzy nie grozi im bezrobocie. Ale fakt faktem wynagrodzenia pewnie spadną. Nadal lepiej zarabiać gorzej niż być bezrobotnym. Ale że po farmacji ciężko znaleźć pracę to mnie zdziwiłeś. Wydawało mi się że o pracę w aptece w miarę łatwo. Zwłaszcza że w różnych mediach dużo trąbią o
Mam na mysli ze nawet jak teraz pojdziesz na medycyne nie oznacza to ze dostaniesz sie na rezydenture bo teraz zeby dostac specke potrzebujesz miec znajomosci. A bez specki to roboty nie znajdziesz. Bo problem jest tez taki ze zwiekszaja ilosc miejsc na medycyne ale na rezydenture juz nie. I zmierzamy w strone wielkiej brytanii.
Powiem tak, że naród wspaniały, lecz władza to k...
Cool story: 1. Babka wjechała w rów. 2. Od razu samochody się zatrzymały, by jej pomóc. 3. Wszyscy żyją, więc od razu faceci zaczęli myśleć, jak wydostać samochód z rowu.
No to już oficjalnie jestem brytyjczykiem i czas może pomyśleć na zmianę nicku na marianoaanglikano xD Prawie 18 lat po tym jak moja noga postawiła nogę na płycie lotniska Londyn Luton #uk #chwalesie
Z matmy byłem cieniasem, bo od podstawówki dosłownie leciałem na pałach, pamiętam w liceum nie umiałem liczyć ułamków jak babka mnie wzięła do tablicy xD Natomiast lubię różnego typu łamigłówki więc ciężko mi ocenić czy mam predyspozycje czy nie dlatego okaże się to w praniu.
Jest tutaj ktoś komu ostatnio udało się przebranżowić? Ile to zajęło? Jak to wyglądało? Chętnie przyjmę wszystkie rady od doświadczonych programistów.
#programowanie #naukaprogramowania #pracbaza #pytanie #programista15k #pracait
@g5fjju: Nie. Chce zmienić swoje życie, musicie do wszystkiego podchodzić tak negatywnie?
@szarekredki: Ja nigdy nie ćpałem nawet, na siłce też ćwiczę od 5 lat systematycznie i mam dobre wyniki. Nigdy nawet przez myśl mi nie przeszły myśli s. Bardziej chodzi o mój tryb życia, że przychodzę z roboty, odpalam kompa i tak mija mi cały dzień, nic oprócz
Czyli już ci ktoś mówił że twoje pomysły to porywanie się z motyka na Wenus?
@g5fjju: Zostanie programistą to jest misja lotu na marsa? Czy o co ci chodzi xD
Idź w AI/ML, powodzenia
Branie się na stare lata za coś czym nigdy się nie zainteresowałeś w momencie gdy w danej branży jest kryzys to tak, misja na Marsa.
Wiadomo możesz nawet kardiologiem zostać w każdym wieku, ale czytając ten opis że pół życia przeleżałeś przed tv jakoś nie wróży efektów.
Wiadomo wszystko w życiu jest możliwe, ale statystyka jest statystyka, a prawdopodobieństwo jest jakie jest.
@Theft75: W końcu jakaś rzeczowa odpowiedź, dzięki. No cóż, za 2-3 miesiące się odezwe na tagu, będę cisnął mocno i zobaczymy co z tego będzie - na pewno mam
@kamikadze97: xDDD
@Theft75: Farmacja jako kierunek jest "znany" z tego że jest absurdalnie wręcz trudny, śmiem twierdzić że to jest jeden z najtrudniejszych kierunków wykładanych na polskich uczelniach (przedmioty z medycyny, chemia, biologia i tym podobne "kwiatki"), tylko po to by pracować jako sprzedawca w aptece xD Wsm jedyna zaleta tego jest
https://www.itv.com/news/granada/2025-05-07/bma-we-could-potentially-see-thousands-of-unemployed-doctors