Wpis z mikrobloga

@kamil-tumuletz: no wiadomo że lepiej kupić coca cole czy pepsi gdzie samemu możesz być akcjonariuszem na nasdaq czy lokalnie u dystrybutorów plus rządzi tam fundusz a nie koneksje rodzinne więc ludzie mają przynajmniej szanse awansu od zera do ceo xD
  • Odpowiedz
  • 199
@kamil-tumuletz Ciekawi mnie, że polskie produkty są ble, ale produkty produkowane w Polsce przez tych samych ludzi w tych samych fabrykach, ale należące do zagranicznych funduszy już są jakościowe, tańsze i cacy. Nie wiem jaki mechanizm miałby za tym przemawiać
  • Odpowiedz
@kamil-tumuletz W nas w stolarniach właśnie masa kolumbijczyków pracuję, sprowadzają ich agencję pracy i nawet im właściciele stolarni własne osiedle budują, będą tam wynajmować a właściwie będą im za wynajem z wypłaty odciągać.
  • Odpowiedz
@kamil-tumuletz: a to jak ciężko pracujesz, nie chodzisz na L4 i zostajesz po pracy na darmowe nadgodziny to Pan Janusz tego nie doceni i nie da ci podwyżki i awansu? Niemożliwe...
  • Odpowiedz
  • 16
@kamil-tumuletz W ogóle nie kupuj nic polskiego, szczególnie od małych i średnich polskich firm bo gdzieś w Kolumbii jakaś agencja pracy dała sponsorowany artykuł w prasie o otwarciu 800 miejsc pracy dla Kolumbijczyków przy czym chwali się że zatrudniała tak już 250 osób.

Jako porządny antykapitalista kupuj tylko od wielkich międzynarodowych korpo bo one nikogo nie wyzyskują tak jak polskie Janusze.
  • Odpowiedz
@CheSlaw nie no! Bede wspierał inwestycje polskich firm w innowacje, robotyzacje! Niższe ceny dla polaków bo już nie ma tej przeklętej minimalnej dzięki której musieli liczyć za towar jak szwajcar xD no teraz będziemy potęgą światową bo janusze zamiast p-------ć zyski na szlacheckie towary luksusowe to zainwestują w kraj prawda?

https://focusonbusiness.eu/pl/raporty/polski-rynek-dobr-luksusowych-bije-rekordy-i-osiagnie-wartosc-55-6-mld-zl-w-2024-roku-polacy-chetnie-inwestuja-w-sztuke/34640

A nie czekaj, tu przecież innowacją jest najtańszy wyrobnik i marże jak na kokainie…
kamil-tumuletz - @CheSlaw nie no! Bede wspierał inwestycje polskich firm w innowacje,...
  • Odpowiedz
Ciekawi mnie, że polskie produkty są ble, ale produkty produkowane w Polsce przez tych samych ludzi w tych samych fabrykach, ale należące do zagranicznych funduszy już są jakościowe, tańsze i cacy. Nie wiem jaki mechanizm miałby za tym przemawiać

@njay: to dosyć proste. Inna kontrola jakości. Jest taka jedna firma z branży mięsnej, która produkuje wiele produktów pod swoimi markami. Jednocześnie produkują podobne produkty pod markami sieci sklepów - dosłownie
  • Odpowiedz