Wpis z mikrobloga

#pcmasterrace
Po wymianie procka na ryzen 5 5600 swieci sie czerwona dioda dram. Płyta to aorus b450. Czy potrzebny jest update biosu?
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Aoky: Z jakiego?
DRAM może oznaczać testowanie RAM.
Ale możesz wypiąć wszystkie kości i wpiąć tylko jedną, dać systemowi wystartować aż do pulpitu i potem wpiąć resztę
  • Odpowiedz
@Aoky: Tak, nowy procesor oznacza, że musi się on dogadać z kośćmi na nowo.
CPU nie wie co tam siedzi i na nowo testuje sobie wszystko

Włącz i poczekaj chwilę, na AM4 i DDR4 trwa to jakieś 2-3 minuty, gdybyś miał AM5 i DDR5 to trwa to nawet 5 minut przy nowych kościach albo nowym CPU

Włącz, poczekaj najlepiej z 1 kością tylko na slocie
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 1
@MePix: wrzuciłem stary procek i działa bezproblemowo. Jeszcze update biosu walnę do najnowszego i zrobię tak jak piszesz
  • Odpowiedz
@Aoky: Czytaj co piszę ( ͠° °)

Stary procesor ma swoje zapisane dane, wie jaki ram siedzi w slotach, wie jakie są jego ustawienia napięcia i taktowanie

Nowy procesor nie ma pojęcia gdzie
  • Odpowiedz
@MePix jak dobrze pamiętam to B450 to nie wspierało ryzenów 5000 bez update biosu. Nowsze płyty nie wymagały update jeśli na pudełku było oznaczenie "Ryzen 5000 Ready". Biorąc pod uwagę, że zmiana jest z ryzena 2000 co wskazuje, że płyta też raczej z tych starszych to Kolega @Aoky dobrze robi wrzucając update biosu.
  • Odpowiedz
@Aoky: mam tę kartę i ten procek i musiałem robić update biosu. myślałem też, że mnie c--j strzeli, bo wyszło kilka kolejnych wersji i jakoś tak to jest zrobione, że nie można skoczyć z 2 na 8 czy która tam jest. trzeba było ściągać i instalować każdą po kolei xD
  • Odpowiedz