Wpis z mikrobloga

Mirki, ostatnio pytałem się Was, gdzie zabrać syna lvl 7, który męczy mnie o wyjazd w góry. Ostatecznie zdecydowałem, że pojedziemy w Góry Sowie z uwagi na niewysokie szczyty i obecność dodatkowych atrakcji, jak Twierdza Srebrna Góra, Osówka, Zamek Książ czy sztolnie Walimskie (Riese). Teraz potrzebuję jeszcze jednej porady - noclegowej. Nie chcę żadnego hotelu czy pensjonatu, raczej jakaś agroturystyka, prywatne kwatery - coś w tym stylu. Ważne, by było czysto, nie śmierdziało, a łazienki nie odrzucały na sam widok :) Biorę po 500 zł od każdej drużyny i słucham państwa :)

#gory #gorysowie #srebrnagora #riese #zamekksiaz #turystyka #dolnyslask #dolnoslaskie
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jakis_login: to tak na przyszłość polecam też Rudawy Janowickie. Też niewysokie góry, ale klimatyczne miejscówki. Ruiny zamku na szczycie góry, albo kopalnie uranu.
  • Odpowiedz
@jakis_login Ja z innej beczki, wystrzelam się z tego, co mam:
- Mapy.cz - świetna aplikacja turystyczna do planowania tras i nawigacji. Działają online, za darmo pobierzesz offline mapę Polski (lub pojedyńczych województw), w wersji płatnej (~46 zł na rok) pobierzesz sobie też mapę innych krajów i będziesz mógł edytować w aplikacji swoją średnią prędkość chodzenia, żeby lepiej obliczało czas wędrówki.
- aplikacja Ratunek od GOPR - w razie skręconej kostki czy pomocy
  • Odpowiedz
Zostałam przywołana więc chętnie podpowiem, jako że sama pochodzę z Sowich i jestem Przewodnikiem. Może rozjaśnię temat :)
Jeśli chodzi o noclegi w typie agroturystyki to polecam dom pracy twórczej muchomorek w Kamionkach, dach pod Sową w Ludwikowicach Kł. Albo owca i wino w Rzeczce.

Nie wiem za bardzo w którą część Sowich bardziej celować, bo nie wiem jakie macie dokładne plany wypadowe. Niemniej - służę pomocą.

I jak pisał Mirek wyżej
  • Odpowiedz
  • 0
@Historycznygagatek: Plan jest na 2 dni (2 noce) - piątek wieczorem przyjazd - niedziela wieczorem powrót. Pierwotnie wyjazd miał być dłuższy, ale mam gorący okres w firmie i ciężko mi będzie to wszystko zostawić samemu sobie, a nie chcę psuć wyjazdu siedzeniem przy komputerze i telefonami do kontrahentów ;(

Plan mam taki: Przyjazd w piątek wieczorem, kolacja, spanie. W sobotę po śniadaniu Zamek Książ, Osówka i Walim, jak wystarczy młodemu
  • Odpowiedz