Zaczyna się robić coraz bardziej choroszczańsko. Wentyle z GPU zdjęte, zamiast tego wstawione trzy Arctici P12 Max sterowane z płyty głównej. Rezultat? Rdzeń max: z 77.2C na 73.1C Pamięć max: z 96C na 92C Hotspot max: z 90C na 86.8C Jeszcze zmarnować trochę PTMa i poprawnie zrobić też i termopady i będzie picuś glancuś. No, picuś glancuś byłby gdyby P12ki były sterowane przez GPU, ale pytanie czy pinout na GPU jest taki sam co na płycie głównej i prosty adapterek wystarczy, no i czy da radę podpiąć wszystkie trzy pod jeden wtyk. Wentyle od karty miały po 0.40A a P12ki mają po 0.29A. Gdyby spiąć je wszystkie trzy we wtyk na którym normalnie chodziły dwa byłaby nadwyżka o 0.07A, ale w razie W można je zestawić tak jak były, dwa pod jeden i jeden pod drugi, o ile pinout jest zgodny.
I tak, tam za kartą jest PC speaker domowej roboty, ale nieudany, bo 8ohm 0.5W to zbyt dużo na obecne płyty i piszczy bardzo cichutko. Trzeba będzie dorwać coś z niższą mocą i przelutować kabelki.
@SonidoStark: Mogę go mieć to chcę go mieć, żeby mi piszczał przy starcie, albo darł się gdy coś pójdzie nie tak. Z RS232 też nie korzystam, ale skoro mogę go mieć to go mam. ( ͡°͜ʖ͡°)
Ok, chyba widzę, że karta na wysokość ma mniej niż 120mm. Ja jednak na AsRock Challenger mam ok 110x220mm radiator, lepiej szło dopasować, ale oklejenie taśmą powinno ukierunkować strumień na żeberka
@Ralphs: Będę spokojny jak zamienię te termopady na świeże. Ale i tak te stockowe wentyle mnie wkurzały, a po tym jak odhaczyłem zbędne LEDy to zdjęcie ich było trywialne, sześć śrubek, dwie wtyczki i fru. Akurat miałem cały zestaw do zrobienia zastępczego chłodzenia (Arctici P12 Max, splitter PWM, mocowanie trzech wentyli 120mm pod śledzia PCIe, podpórka pod GPU) to co tam, projekt na sobotę. @pjveonot: Samo GPU z
@supra107: Jak w swoim gtx 1080 wymieniałem radiator i dałem 2 wiatraki NF-A12X25 PWM to podłączyłem je do GPU i śmiga po dziś dzień. W afterburnerze ustawiłem nowe krzywe dla wiatraków i tyle. Nie pamiętam dokładnie, ale chyba sam montowałem kabelek do podłączenia zwykłych wentyli PWM do GPU. Jedyne czego pilnowałem to żeby parametry wiatraków były zbliżone. Dodaję dokumentacje fotograficzną zbrodni :D
gdyby P12ki były sterowane przez GPU, ale pytanie czy pinout na GPU jest taki sam co na płycie głównej i prosty adapterek wystarczy, no i czy da radę podpiąć wszystkie trzy pod jeden wtyk.
@supra107: nie taki sam, ale idea ta sama, bez problemu podłączy się.
Rdzeń max: z 77.2C na 73.1C
Pamięć max: z 96C na 92C
Hotspot max: z 90C na 86.8C
Jeszcze zmarnować trochę PTMa i poprawnie zrobić też i termopady i będzie picuś glancuś. No, picuś glancuś byłby gdyby P12ki były sterowane przez GPU, ale pytanie czy pinout na GPU jest taki sam co na płycie głównej i prosty adapterek wystarczy, no i czy da radę podpiąć wszystkie trzy pod jeden wtyk. Wentyle od karty miały po 0.40A a P12ki mają po 0.29A. Gdyby spiąć je wszystkie trzy we wtyk na którym normalnie chodziły dwa byłaby nadwyżka o 0.07A, ale w razie W można je zestawić tak jak były, dwa pod jeden i jeden pod drugi, o ile pinout jest zgodny.
I tak, tam za kartą jest PC speaker domowej roboty, ale nieudany, bo 8ohm 0.5W to zbyt dużo na obecne płyty i piszczy bardzo cichutko. Trzeba będzie dorwać coś z niższą mocą i przelutować kabelki.
#komputery #pcmasterrace
źródło: image
PobierzBędziesz grał w gry z lat 80? Bo to było dla mnie jedyne zastosowanie PC speakera jak miałem swojego kompa na Intelu 166 Mhz. xD
@pjveonot: Samo GPU z
źródło: obraz
Pobierz@supra107: nie taki sam, ale idea ta sama, bez problemu podłączy się.
@hrumque: Nie taki sam, w sensie że inna wtyczka, czy że sam układ pinów jest inny i można coś ujarać?
źródło: image
Pobierzźródło: received_421103399283455
Pobierzźródło: IMG_20220122_113829
Pobierz