Wpis z mikrobloga

Zaczyna się robić coraz bardziej choroszczańsko. Wentyle z GPU zdjęte, zamiast tego wstawione trzy Arctici P12 Max sterowane z płyty głównej. Rezultat?
Rdzeń max: z 77.2C na 73.1C
Pamięć max: z 96C na 92C
Hotspot max: z 90C na 86.8C
Jeszcze zmarnować trochę PTMa i poprawnie zrobić też i termopady i będzie picuś glancuś. No, picuś glancuś byłby gdyby P12ki były sterowane przez GPU, ale pytanie czy pinout na GPU jest taki sam co na płycie głównej i prosty adapterek wystarczy, no i czy da radę podpiąć wszystkie trzy pod jeden wtyk. Wentyle od karty miały po 0.40A a P12ki mają po 0.29A. Gdyby spiąć je wszystkie trzy we wtyk na którym normalnie chodziły dwa byłaby nadwyżka o 0.07A, ale w razie W można je zestawić tak jak były, dwa pod jeden i jeden pod drugi, o ile pinout jest zgodny.

I tak, tam za kartą jest PC speaker domowej roboty, ale nieudany, bo 8ohm 0.5W to zbyt dużo na obecne płyty i piszczy bardzo cichutko. Trzeba będzie dorwać coś z niższą mocą i przelutować kabelki.

#komputery #pcmasterrace
supra107 - Zaczyna się robić coraz bardziej choroszczańsko. Wentyle z GPU zdjęte, zam...

źródło: image

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@supra107:

I tak, tam za kartą jest PC speaker domowej roboty

Będziesz grał w gry z lat 80? Bo to było dla mnie jedyne zastosowanie PC speakera jak miałem swojego kompa na Intelu 166 Mhz. xD
  • Odpowiedz
  • 0
@SonidoStark: Mogę go mieć to chcę go mieć, żeby mi piszczał przy starcie, albo darł się gdy coś pójdzie nie tak. Z RS232 też nie korzystam, ale skoro mogę go mieć to go mam. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Ok, chyba widzę, że karta na wysokość ma mniej niż 120mm. Ja jednak na AsRock Challenger mam ok 110x220mm radiator, lepiej szło dopasować, ale oklejenie taśmą powinno ukierunkować strumień na żeberka
  • Odpowiedz
  • 0
@Ralphs: Będę spokojny jak zamienię te termopady na świeże. Ale i tak te stockowe wentyle mnie wkurzały, a po tym jak odhaczyłem zbędne LEDy to zdjęcie ich było trywialne, sześć śrubek, dwie wtyczki i fru. Akurat miałem cały zestaw do zrobienia zastępczego chłodzenia (Arctici P12 Max, splitter PWM, mocowanie trzech wentyli 120mm pod śledzia PCIe, podpórka pod GPU) to co tam, projekt na sobotę.
@pjveonot: Samo GPU z
  • Odpowiedz
@supra107: Jak w swoim gtx 1080 wymieniałem radiator i dałem 2 wiatraki NF-A12X25 PWM to podłączyłem je do GPU i śmiga po dziś dzień. W afterburnerze ustawiłem nowe krzywe dla wiatraków i tyle. Nie pamiętam dokładnie, ale chyba sam montowałem kabelek do podłączenia zwykłych wentyli PWM do GPU. Jedyne czego pilnowałem to żeby parametry wiatraków były zbliżone. Dodaję dokumentacje fotograficzną zbrodni :D
trycatchfinnaly - @supra107: Jak w swoim gtx 1080 wymieniałem radiator i dałem 2 wiat...

źródło: obraz

Pobierz
  • Odpowiedz
gdyby P12ki były sterowane przez GPU, ale pytanie czy pinout na GPU jest taki sam co na płycie głównej i prosty adapterek wystarczy, no i czy da radę podpiąć wszystkie trzy pod jeden wtyk.

@supra107: nie taki sam, ale idea ta sama, bez problemu podłączy się.
  • Odpowiedz