Wpis z mikrobloga

#gdansk #krakow #trojmiasto #turystyka #niepopularnaopinia #polska

Przetestowałem Kraków i Trójmiasto pod kątem jakości zycia.
To moja subietkywna i nieco obrazowa ocena.

Kraków 9/10

Trójmiasto 6/10

Nie jest to popularna opinia i może wynikać z tego, że jestem jednak rodowitym krakusem.

Ale tak szczerze, jak wy ludzie możecie porównywać Gdańsk do Krakowa?

Minusy na pierwszy rzut oka:

- Fatalna jakość żarcia w marketach w porównaniu do Krakowa
- Ogromny odestek ludzi "mało domowych" lub jakiś takich niezbyt dbających o siebie
- Życie w Trójmiejśćie toczy się od 9 rano do 22. Nie znalazałem nawet marketu czynnego do 23 Resteuracje zamykane o 22 (looool).
- Znacznie mniejsza liczba lokali turystycznych i realnych atrakcji dla miejscowych (brak cinema city? lol?)
- Śródziemnomorskie podejście do tematu pracy i ciągle niedociągniecia w jakości świadczonych usług
- Strasznie emerycki klimat Sopotu i ościennych miejscowości
- Niewielka szansa na rozwój kariery korporacyjnej, widać, że miasto nie stawia na sektor finansów
- Wszędzie jest daleko, do lekarza trzeba jechać jakąś SKM przez dwa lasy
- Jestem liberałem, ale widać tam jakiś taki na siłę lewicowy klimat ludzi ciężko mi to nawet opisać

Trójmiasto wygrywa z Krakowem jedynie jakościa powietrza i lepszą komunikacją. Cała reszta dla mnie leży, a nasze góry zjadają to całe morze, które nudzi się po miesiącu.

Wiem, że będę krytykowany za ten post, ale czy jest w ogóle ktoś kto podziela moją opinię?
  • 51
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Paulo12: ahhh, kraków, nie ma to jak życie w smrodzie i spędzanie 2 godzin dziennie w korkach bo każda obwodnica musi omijać jaśnie rynek i wawel a cały ruch z centrum kumuluje się na jednym moście i jednym rondzie
  • Odpowiedz
Jako mieszkaniec trójmiasta, który bywa co jakiś czas regularnie służbowo na kilka dni w krakowie całkowicie się zgadzam. Trójmiasto to taki twór, którego nie ma nigdzie w polsce i jest to zdecydowanie negatywny twór. Gdańsk poza długim targiem ohydny pod każdwym względem. Gdynia przestała być fajnym miastem 20 lat temu. Gdybym mógł to natychmiast przeprowadził się do warszawy z tego syfu, którą też trochę znam i tam czuje, że żyje.
  • Odpowiedz
@Paulo12: po twoich “loooool” i innych pierdach typu “gorsze jedzenie w marketach” stwierdzam, że jesteś pajac zwyczajny. Trójmiasto nie jest idealne, za to w Krakowie jest o wiele gorzej.
  • Odpowiedz
@Paulo12 ostatnio byłem w Gdańsku i w środku tygodnia wyszedłem z knajpy o 2 w nocy, więc co ty pieprzysz xD

W Krakowie byłem kilka razy i za każdym to było takie meh. Okej, miasto jak miasto, żadnego „wow”. Gdańsk TOP, zachwyca za każdym razem jak tam jestem
  • Odpowiedz
Życie w Trójmiejśćie toczy się od 9 rano do 22. Nie znalazałem nawet marketu czynnego do 23 Resteuracje zamykane o 22 (looool).

@Paulo12: No i dobrze. W nocy się śpi a nie łazi się nie wiadomo gdzie. Cisza ma być na ulicy. Zawsze możesz iść na nocną zmianę do jakiegoś kołchozu.
  • Odpowiedz
  • 1
@mi01P2r: "W nocy się śpi a nie łazi się nie wiadomo gdzie. Cisza ma być na ulicy. Zawsze możesz iść na nocną zmianę do jakiegoś kołchozu."

No i po takich komentarzach niestety wychodzi jakie lata świetlne Trójmiasto jest za Krakowem. Ja pracuje zdalnie kiedy mi pasuje więc nie odbijam karty rano na zakładzie.
  • Odpowiedz
  • 15
@Paulo12 jako mieszkaniec Gdyni, urodziny w Krakowie mający rodzinę w Krakowie, powiem ze Trojmiasto to taki zaścianek. Tyle, że Trojmiasto ma coś czego Kraków nie ma i odwrotnie. Na pewno przyroda, miejsca rekreacyjne, różnorodność wygrywa Trojmiasto. W zakresie kultury, atrakcji turystycznych, miejsc spotkań, kulinarnych wygrywa Kraków.

I przede wszystkim, w Trójmieście mamy zdecydowanie mniej angoli ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@Paulo12: Trojmiasto jest bardzo przereklamowane przez swoj dostep do wody gdzie w polsce zadne inne sensowne miasto lub aglomeracja miejska tego nie maja. Do tego dochodzi to ze na dobra sprawe nie wychodzisz poza sciezke a) miejsce przyjazdu -> b) miejsce turystyczne i nie masz okazji zobaczyc jak tu potrafi byc syfiasto.

Miejsce z fajnym dostepem do przyrody ale przy tym wysoka liczba roznego rodzaju upierdliwosci. Troche fajnie troche nie
  • Odpowiedz
Gdybym mógł to natychmiast przeprowadził się do warszawy z tego syfu, którą też trochę znam i tam czuje, że żyje.

@bebennizarlak: ja tak z 6 lat temu zrobilem wlasnie, wiadomo ze tez swoje minusy i plusy ale generalnie zyje mi sie o wiele lepiej.

Strasznie emerycki klimat Sopotu i ościennych miejscowości

@Paulo12: to tez jest dobre bo generalnie a) w sopocie mieszkaja emeryci i bogatsi ludzie oraz b)
  • Odpowiedz
  • 3
@Paulo12 uważam, że mieszkańcom po prostu tak się podoba i tak lubią. Wiesz, w Krakowie nikt normalny nie jedzie do centrum czy na Kazimierz samochodem, w Trójmieście to wręcz sprawa pierwszorzedna i temat nr. jeden.
Dojazd do centrum miasta komunikacja miejska to 30 do 1 godziny. Dojazd z Gdyni do Gdańska (górny taras) komunikacja to nawet i 2h.

Chcesz jechać do klubu to tylko Sopot, chcesz dobrze zjeść, to do Gdyni,
  • Odpowiedz
lepszą komunikacją

@Paulo12: sorry za kolejny wpis ale no tu na pewno nie. Trojmiasto ma fatalna komunikacje ale to tez spora zasluga tego ze Trojmiasto to sa dwie dlugie linie po ktorych ciezko jest sie komunikowac. Od Gdyni do Gdanska Srodmiescie od Gdanska Srodmiescie na poludnie. Od kiedy sie wyprowadzilem to po czasie skminilem ze jak w normalnym miescie ide na spotkanie towarzyskie to zaczyna sie ono tak:

hej crewlove co u
  • Odpowiedz