Wpis z mikrobloga

Drodzy maturzyści, jeśli jeszcze nie złożyliście papierów na studia to dam wam dobrą radę. Nie idziecie na informatykę. Serio. Rynek pracy jest rozku#wiony jak piz#a przeciętnej polki po karuzeli kutasow.

Kiedyś większość studentów na informatyce łapała pierwsze pracę już na drugim roku studiów(głównie zaoczne) , więc od momentu podjęcia studiów, być może będziecie szukać pracy już za niecałe dwa lata. Rynek się w tym czasie na pewno nie poprawi, a może nawet pogorszy.

Prawdopodobnie jakieś kuce piwniczaki, które całe życie siedzą z kompem w piwnicy i zakuwaja jave, czy inne chuje muje znajdą zatrudnienie, ale będą to nieliczni. Reszta się ostro zdziwi.

Idźcie nie wiem, na pielęgniarstwo, tam są braki to praca będzie

#praca, #pracbaza, #pracait
  • 43
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

już na drugim roku studiów(głównie zaoczne)

@Urynowyurynator: u mnie na dziennych za czasów "eldorado" połowa na roku już pracowała. moi znajomi, którzy jeszcze studiują na tej samej uczelni, podobno nie są w stanie nawet znaleźć firmy, która by im obowiązkowe praktyki zaliczyła i muszą kombinować xD
  • Odpowiedz
@Urynowyurynator: programowanie (bo tym piszesz) to ułamek całego IT, mały ułamek, to wręcz pseudo IT bo robisz bootcampa i już jesteś programistOM, już jesteś IT specem. Do tego nie trzeba studiów. Do prawdziwego grubego IT, np. sysadmin już jak najbardziej potrzebne jest wykształcenie wyższe, plus masa kursów zakończonych egzaminem i licencjonowanymi certyfikatami.

W świecie IT programowanie jest tak poważane jak kosmetyczka w medycynie. Niby używa igieł, niby ma fartuszek, rękawiczki,
  • Odpowiedz
Do prawdziwego grubego IT, np. sysadmin już jak najbardziej potrzebne jest wykształcenie wyższe, plus masa kursów zakończonych egzaminem i licencjonowanymi certyfikatami.
tiritto - >Do prawdziwego grubego IT, np. sysadmin już jak najbardziej potrzebne jest...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
@Login_login dawno i nieprawda, żeby dostać dzisiaj jakąkolwiek pracę w IT to albo masz mocne znajomości, albo +10 lat doświadczenia. Możesz też zostać na cieciówie i za jakieś grosze pilnować czy serwer się nie pali ale idąc na medycynę, stomatologię czy prawo praktycznie nie da się na tym źle wyjść.

AI Ci zęba nie wyleczy ale już niedługo przypilnuje czy serwer stoi

Kiedyś było ssanie na IT bo trzeba było klepać
  • Odpowiedz
  • 5
@Urynowyurynator e tam. big data lub cloudowcy. Tylko do trzeba mieć łeb.
A tak to kurde... Znaleźć dobrego hydraulika lub elektryka...lub dobrych ziomków, którzy kuchnie robią... masakra:)
  • Odpowiedz
@Urynowyurynator: Przy okazji kolejna rada ode mnie, jeśli macie taką okazję to idziecie w medycynę. Uczycie się kilka lat i macie pewność zatrudnienia w każdym miejscu w Polsce, z wynagrodzeniem większym niż 99% Polaków
  • Odpowiedz
@Urynowyurynator: Nice try zielonko idąca na informatykę. Chcesz zmniejszyć konkurencję i przez to zarabiać jeszcze więcej. Nie tak dawno na wykopie pisali, że 10k to się zarabia bez doświadczenia nawet po kursach, a jak coś tam umiesz to pisali, że 15k. A są też tacy, którzy po 8 latach w branży wyzywają tych co zarabiają 15k od biedaków, bo sami zarabiają 35k na home office, gdzieś w hotelu na wyspach
  • Odpowiedz
@Urynowyurynator: @maresun @MateMizu najlepsza jaka rada mozna dac:
-sprawdz w jakim trybie(godziny biurowe, zmiany,4brygadowka) się pracuje po danych studiach
- czy nie da sie pojsc na latwiejsze studia i pracowac w tym samym miejscu? mam znajomcyh co pracowali na tym samym stanowisku bedac po zarzadzaniu i airze xD
  • Odpowiedz
@Urynowyurynator wiesz, że programowanie w informatyce to tylko jego część, która z roku na rok będzie coraz mniejsza. Ja jako informatyk od wielu lat nie pisałem kodu, a akurat AI to wybawienie, bo teraz nie muszę zatrudniać zespołu kodziarzy, tylko jednego architekta co dobrze ogarnie Copilota.
  • Odpowiedz
Drodzy maturzyści, jeśli jeszcze nie złożyliście papierów na studia to dam wam dobrą radę. Nie idziecie na informatykę. Serio. Rynek pracy jest rozku#wiony jak piz#a przeciętnej polki po karuzeli kutasow.

@Urynowyurynator: dlaczego? to fajne studia. Studia to nie szkoła zawodowa dla programistów.
  • Odpowiedz
Kiedyś większość studentów na informatyce łapała pierwsze pracę już na drugim roku studiów(głównie zaoczne)

@Urynowyurynator: ale p---------e, studiowałem zaocznie i dosłownie 4 osoby z roku na 30 robiło cokolwiek w zawodzie.

Wiecie dlaczego juniorzy nie dostają pracy? Bo są c-----i.
  • Odpowiedz
@Urynowyurynator: jak ktoś idzie na studia z nastawieniem "wystarczy, że ukończę IT na polibudzie i z automatu dostanę 10k w pierwszej pracy" a potem wypisuje na linkedinie "nie interesują mnie oferty poniżej 15k", to skończy jak piszesz. Ale jak ktoś jest ogarnięty i nie boi się zaczynać od gównostanowisk, to da sobie radę.
  • Odpowiedz
@korni007: W żadnej lepszej zachodniej/ azjatyckiej firmie nie przyjmą człowieka bez wyższego. Może nie sprawdzają tego w software housach ale jak się robi bezpośrednio w firmach to to wymagają. Ogólnie jak ktoś nie ma zamiłowania do programowania to nie powinien się teraz wybierać na informatykę bo jest ciężko się dostać bez doświadczenia. Trochę łatwiej mają kobiety. Zresztą w wielu branżach pokrewnych można zarobić podobne a nawet większe pieniądze. Ja np.
  • Odpowiedz