Wpis z mikrobloga

#medycyna #praca #pracbaza #pracait #it

Polscy lekarze zarabiają lepiej niż na zachodzie. Lekarz po 6-letnich studiach, bez specjalizacji zarabia 180 zł na godzinę. Po specjalizacji zarabia 300 zł za 15 miniut.
Warunki pracy o których każdy polak może sobie pomarzyć. Ustalają sobie grafik jak chcą, jeśli mają taką ochotę pracują 4h dziennie, 4 dni w tygodniu, po co więcej pracować jak można pracowqć na luzie i nie przemęczać się i za takie stawki. Jeśli mają taką potrzebę żeby szybciej dorobić się nowego porche, biorą kilka kontraktów w kilku przychodniach, robią dyżury na których śpią. To jest mit że lekarze narzekają na to że pracują 200h w miesiącu, pracują tyle bo mają taki przywilej. Inni ludzie nie mogą pracować na kilka etatów żeby więcej dorobić, bo kiedy pracodawca się dowie, zostaną zwolnieni z pracy. Natomiast lekarz może sobie brać dyżury, teleporady w weekend żeby więcej dorobić.

Lekarze po 50-stce, gdyby chieli mogliby nie pracować i żyć z dochodu pasywnego, z kilku mieszkań inwestycyjnych które kupili po roku pracy za gotówkę w prywatnej przychodni.
Lobby lekarskie ustaliło sobie ceny za prywatne wizyty 300 zł, po to żeby nie przemęczać się pracą i nie użerać się z plebsem a przy tym żyć na bardzo wysokim poziomie. Można przyjmować pacjentów za 50 zł za 10 min za wystwienie recepty, ale wtedy trzeba siedzieć w przychodni cały dzień i tydzień. A jak ustala sobie cenę 300 zl za 10 min wizyty to pracują 4 dni w tygodniu i starcza na zakup co roku nowego mieszkania inwecyjnego pod wynajem.

Poza tym zero jakiejkolwiek presji ze strony "szefa". Lekarz może być nieprzyjemny, zbywać pacjenta i nikt go nie pociągnie do odpowiedzialność że jest opryskliwy dla pacjentów, bo lekarzy brakuje i lekarze mogą zachowywać się jak pany.

Przykład z życia, przychodzę do lekarza, siedzi za biurkiem i patrzy się w cały czas w komputer, pyta się mnie co od niego chcę, zero wywiadu i większego zainteresowania siedzi przed komputerem i drukuje receptę. Wrecza mi ja i pyta się czy mam pytania do niego.... czy ja mam do niego pytania... k----a co za bezczelność.
To on jest lekarzem i to on ma przeprowadzać wywiad i dignozować pacjentów. To on powinien mieć pytania do pacjenta... tragedia taki jest poziom tych świętych krów. Żeby chociaż byli mili, ale to też za duże wymagania dla nich, zachowują sie jakbyś był nieproszonym gościem.
p0melo - #medycyna #praca #pracbaza #pracait #it

Polscy lekarze zarabiają lepiej niż...

źródło: Image

Pobierz
  • 36
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@p0melo ordynator szpitala na barskiej przyjął mnie (300zl) w luxmedzie z kolanem wielkości piłki do kosza i powiedział żebym se pryskał takim sprayem na oparzenia xd musiałem wyciągać od niego skierowania na USG bo kompletnie chłop zlekceważył. Parę dni później już nie mogłem nic z ta noga. Pomógł mi młody lekarz z własną praktyka, taniej, lepiej i cały zestaw zabiegów w cenie. Pluje na te perelowskich lekarzy a luz med to
  • Odpowiedz
@p0melo: Lekarze nie zarabiają 300zł za 15 minut. To są Twoje urojenia.

Każdy może pracować na dwa etaty, po prostu większość z was wraca do domu o 15/16. Nikt wam nie zabrania wziąć dodatkowej pracy w Amazonie na magazynie albo iść wieczorem wykładać towar.

Jak wam hydraulik rzuci 500zł za punkt w łazience to jest ok, jak kosmetyczka 200zł za pazy też ok, jak lekarz chce 300zł za wizytę to
  • Odpowiedz
Każdy może pracować na dwa etaty, po prostu większość z was wraca do domu o 15/16. Nikt wam nie zabrania wziąć dodatkowej pracy w Amazonie na magazynie albo iść wieczorem wykładać towar.

@dr_Batman: dlaczego chcesz zmuszać ludzi do pracy w zawodzie, który nie jest ich wyuczonym? Z góry odbijam piłeczkę: mnie to nie dotyczy, bo mam w pełni elastyczne godziny, więc spokojnie mogę sobie robić 12-14 dziennie bez przypału
  • Odpowiedz
Jak wam hydraulik rzuci 500zł za punkt w łazience to jest ok, jak kosmetyczka 200zł za pazy też ok, jak lekarz chce 300zł za wizytę to nagle wielka afera ¯\(ツ)/¯

@dr_Batman: Taki polski mental robotniczo-chłopski: też mam pracę gdzie pracuje się głową za wysokie stawki, ale przecież "ja nic robię" czy "jak to można się zmęczyć siedząc przy biurku".

Trzeba robić swoje i śmiać się z "ludzi pracy" - niech
  • Odpowiedz
@p0melo: tylko 300zł za 15 minut? Mordo ja biore 500zł i wywalam gościa z gabinetu po 5 minutach i następny. Co ty opowiadasz za farmazony. Dziennie 100 pacjentów, matematyke pozostawiam tobie :)
  • Odpowiedz
Poza tym zero jakiejkolwiek presji ze strony "szefa". Lekarz może być nieprzyjemny, zbywać pacjenta i nikt go nie pociągnie do odpowiedzialność że jest opryskliwy dla pacjentów, bo lekarzy brakuje i lekarze mogą zachowywać się jak pany.

@p0melo: To dokadnie jak swego czasu programiści xD
  • Odpowiedz
@dr_Batman: Wasze stawki wynikają wyłącznie z monopolu państwowego. W żadnym zawodzie, nawet tych o dużo wyższym progu wejścia jak strategy consulting w big3 nie zarabia się tyle co w medycynie, bo ich stawki są rynkowe. Mamy gigantyczny niedobór lekarzy, którzy sami bronią się rękami i nogami przed jego rozwiązaniem, jednocześnie skrajnie żerując na systemie ochrony zdrowia. Trzeba zlikwidować monopol wynikający z licencji, bo nigdy nie będzie w tym kraju dobrze.
  • Odpowiedz
@Agrestowa_owca: Nasze stawki na całym świecie wynikają z tego ze na uprawnienia trzeba pracować, a wykonujemy pracę która w każdym momencie stwarza ryzyko roszczeń i odpowiedzialności karnej.
Nie mamy niedoboru lekarzy, co jasno stanowią statystyki. Mamy dostatecznie lekarzy ale pracujących na wolnym rynku w prywatnych praktykach XD

Chcesz zlikwidować licencję na medycynę? I co pozwolić leczyć instagramowym znachorom od lewoskrętnej witaminy C? Dobre.
  • Odpowiedz
@Agrestowa_owca: Jakie wysokie? Statystyki proszę. Bo jak na razie to Niemieski lekarz specjalista ma za etat tylko ile polski lekarz na kontrakcie za wymiar dwóch etatów.

Przecież umożliwienie ludziom po studiach z Ukrainy praktykowanie to jest dokładnie to za czy agitujesz, otwarcie zawodu. Dokładnie to jest to czego chcesz.

Jakie to uprawnienia chcemy ograniczyć? Konkret proszę?
  • Odpowiedz
Jak wam hydraulik rzuci 500zł za punkt w łazience to jest ok, jak kosmetyczka 200zł za pazy też ok

@dr_Batman: Jak mi hydraulik powie 500 zl to mowie do widzenia i szukam tanszego, albo ogarniam z bratem po taniosci.
Nie wiem gdzie paznokcie kosztują 200 zl, moze ciebie stac i tyle placisz, w mojej miejscowosci 80 to norma.

A jak lekarz powie 300, to pojde do innego a tam znow
  • Odpowiedz
@RieslingBuchhajster: Możesz iść na NFZ w ramach składki. To twój wybór że chcesz natychmiast.

Sztucznie? Ograniczenie do ilości ludzi których jesteśmy w stanie wykształcić żeby coś soba reprezentowali to sztucznie?

Paznokcie za 80zł to chyba w Pcimiu.
  • Odpowiedz
Możesz iść na NFZ w ramach składki. To twój wybór że chcesz natychmiast.

@dr_Batman: Chodze na NFZ, ale i tak musialem 2 razy isc pryzwantnie, bo urolog na NFZ najblizszy byl 1,5h jazdy - pomimo ze mieszkam w malej miejscowosci to wcale nie na zadupiu, po prostu wszystkie przychodnie mowily mi ze urolog tylko prywatnie, czyli specjalisci sa ale nie chca przyjmoawc na NFZ.

Sztucznie? Ograniczenie do ilości ludzi których jesteśmy
  • Odpowiedz
@dr_Batman:
Zarobki są z kosmosu w porównaniu do innych zawodów w Polsce, co powtarzam. Taka dysproporcja w krajach rozwiniętych występuje chyba tylko w USA, gdzie ich odpowiednik NIL-u może nawet określać ilość przyjęć na każdej uczelni medycznej.
Co do zwalczania innych zawodów, weźmy chociażby apel z 22.11.2024 o uregulowanie materii wykonywania zabiegów medycyny estetycznej na terenie Rzeczypospolitej Polskiej. Walka z kosmetyczkami trwa od dawna i jest to zwyczajny skok na
  • Odpowiedz
@Agrestowa_owca: Najpierw wpisz sobie w Google “ post hialuronic acid ophthalmic artery occlusion” I “post hialuronic acid necrosis” to potem będę z toba kontynuować dyskusję na temat tego czy kosmetyki powinny móc wykonywać zabiegi MEDYCYNY estetycznej.

Bo łowcami skór byli ratownicy. Ciężko się odnosić do zwykłych uproszczeń i kłamstw. Lekarze dostali wyroki za narażenie, a ratownicy za morderstwo.
  • Odpowiedz