Aktywne Wpisy

BlackpillMonster +31
karetpoker +1
#pracait #programista15k #programowanie #korposwiat #pracbaza
O co chodzi z tymi ogłoszeniami w IT? Chcę zmienić branżę na IT. Od trzech miesięcy szukam pracy jako Junior frontend Developer, nie dostałem ani jednej niezautomatyzowanej odpowiedzi na CV. Portfolio mam dopracowane. Dostaję tylko zwrotkę "dziękujemy za udział w rekrutacji" i cisza.
O co tu chodzi? To są jakieś lewe ogłoszenia? Wyłudzanie danych? Złożyłem jakieś 100
O co chodzi z tymi ogłoszeniami w IT? Chcę zmienić branżę na IT. Od trzech miesięcy szukam pracy jako Junior frontend Developer, nie dostałem ani jednej niezautomatyzowanej odpowiedzi na CV. Portfolio mam dopracowane. Dostaję tylko zwrotkę "dziękujemy za udział w rekrutacji" i cisza.
O co tu chodzi? To są jakieś lewe ogłoszenia? Wyłudzanie danych? Złożyłem jakieś 100

Rozwiązywanie problemów
6 czerwca
Kiedy brnąć, a kiedy rezygnować?
„Pomyśl o tych, którzy nie z przyczyny niekonsekwencji, ale z powodu braku starań są zbyt chwiejni, by żyć zgodnie ze swymi pragnieniami, żyją natomiast tak, jak zaczęli”.
— Seneka, O pokoju ducha, 2.6b
W książce Dołek Seth Godin przedstawia ciekawą metaforę opisującą trzy typy ludzi, jakich możesz spotkać w kolejkach w supermarkecie. Jedni stają w krótkiej kolejce i czekają w niej niezależnie od tego, jak wolno się ona posuwa lub o ile szybciej poruszają się osoby w pozostałych. Inni ludzie stale zmieniają kolejki, jeśli sądzą, że pozwoli im to zaoszczędzić kilka sekund. Trzecia grupa przechodzi do innej kolejki tylko raz — gdy widać, że dana kolejka się zablokowała i dostępna jest dobra inna możliwość — a następnie spokojnie czeka.
Godin zachęca do zastanowienia się, którym typem jesteś.
Seneka zachęca do tego, by zachowywać się jak ludzie z trzeciej grupy. Samo to, że obrałeś daną drogę, nie oznacza jeszcze, iż jesteś zobowiązany kroczyć nią na zawsze — zwłaszcza jeśli ścieżka ta okaże się niewłaściwa lub zablokowana. Jednocześnie niestałość i ciągłe unikanie zobowiązań też nie jest niczym dobrym. Decyzja o tym, by zacząć robić rzeczy inaczej i wprowadzić zmiany, wymaga odwagi, lecz także dyscypliny i świadomości, aby dostrzec, że refleksja „Ale przecież to wygląda jeszcze lepiej” to pokusa, której nie należy bezustannie ulegać.
#dailystoic
#motywacja #rozwojosobisty #stoicyzm
PS. Zapraszam do wzięcia udziału w wyzwaniu 75 dni budowania nawyków (sprawdź: 75 hard challenge).
Więcej info na #wyzwanie-75dni-info na naszym discordzie.
Do zobaczenia!
Na podstawie "Daily Stoic" Ryan Holiday Kup książkę
Tłumaczenie cytatu "Stoicyzm na każdy dzień roku"
Stoicki kanał discord: https://discord. gg/JmYuDPPepJ (usuń spację po kropce)
Najpierw sprawdź czy nie obserwujesz tagu.