Wpis z mikrobloga

• 1
@Chopin_fapu:chciałbym tylko powiedzieć, że liczba nieważnych głosów w 1 turze a 2 wzrosła z 25k do 100k. Gdzie frekwencja nie była bardzo różna

Pytanie jak wygląda rozkład na mapie.

PS. Taką ilość by nie zrobiła aż tak dużej różnicy w finalnym wyniku
  • Odpowiedz
@mr_mx: nawet mirki tu wrzucały karty z dopisanym trzecim kandydatem bo na żadnego z tych na karcie nie chcieli głosować a w pierwszej turze mieli kogo wybrać
  • Odpowiedz
  • 4
@Chopin_fapu: byłem kiedyś w komisji i mój wniosek był taki, że jest to praktycznie niemożliwe. Nie wiem jak ktoś miałby dopisywać krzyżyki nie zauważony przez innych. A jest to istotne, bo w komisji siedzą różni ludzie, nie znają się i każdy patrzy innemu na ręce. Podczas liczenia głosów wyraźnie to było czuć. W mojej ocenie jeśli miałoby dojść do falszerstwa to gdzieś "wyżej".
  • Odpowiedz
chciałbym tylko powiedzieć, że liczba nieważnych głosów w 1 turze a 2 wzrosła z 25k do 100k. Gdzie frekwencja nie była bardzo różna

@mr_mx: ja zawsze w drugiej turze skreślałem obu kandydatów, tacy dobrzy, że nie mogłem się zdecydować!

Ty razem wyjątkowo nie poszedłem głosować w drugiej turze
  • Odpowiedz
  • 0
@Adam_Konarski_z_Katowic: jasna sprawa. Ja się zastanawiam jak wygląda rozkład takich głosów. Bo powinno wyglądać to dość miarodajnie (rozkład Gaussa) czyli powinno być statystycznie miejsc na mapie gdzie jest bardzo mało nieważnych i bardzo dużo nieważnych glosow.

Więc łatwo było by wyłapać takie, gdzie jest ich nadmiarowo. Uwaga: oszukiwać można w każdą stronę!!!!111
  • Odpowiedz
@Chopin_fapu: XD Logiczne jest, że jak mój kandydat nie wejdzie do drugiej tury, to jestem bardziej skłonny oddać nieważny głos
Szczegóły etapów żałoby:
Zaprzeczenie: Osoba przeżywająca stratę nie wierzy, że to, co się stało, jest prawdą.
Gniew: Pojawia się gniew skierowany na siebie, na zmarłego lub na świat.
Targowanie się: Osoba próbuje znaleźć jakiś sposób, żeby uniknąć straty lub cofnąć wydarzenia.
Depresja: Pojawia się głęboki smutek i poczucie pustki.
Akceptacja:
  • Odpowiedz
mój wniosek był taki, że jest to praktycznie niemożliwe. Nie wiem jak ktoś miałby dopisywać krzyżyki nie zauważony przez innych

@Shagal: inna sprawa że jeśli ludzie by sobie sprawdzili ile takich nieważnych głosów jest to by im się styki przepaliły. W mojej komisji na ok 1200 głosów było 6 nieważnych. W dodatku jest podane, że 3 to zaznaczone dwa pola a kolejne 3 to zabazgrana karta. Opłacałoby się komuś tak
  • Odpowiedz
@mr_mx: no ale rozkład Gaussa jest dla pewnych prób. Tutaj masz podział na 2 proby: prawidłowa I nieprawidłowa karta, nie wiem jak chcesz tu Gaussa zrobić. Podobnie Gauss nie miałby zastosowania w 1 turze przy rozkładzie na podanych kandydatów.Ale to wiesz, miałem dostateczny na studiach dzieki temu, że ogarniałem rozkład chi kwadrat i trójwymiarowe wykresy.
  • Odpowiedz
  • 0
@Adam_Konarski_z_Katowic: chodzi mi o to, że jeśli jeśli komisja wyborcza i każda raportuje ilość nieważnych głosów z podziałem na 2 grupy. W skali Polski masz kilkanaście tysięcy komisji wyborczych.
Na tej podstawie można stwierdzić jaki jest rozkład głosów nieważnych. -> zbyt duża liczba głosów nieważnych łatwa do wypatrzenia
  • Odpowiedz