Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Może jest tutaj jakiś optyk albo doświadczony okularnik...?

Obecnie noszę okulary z soczewkami Hoya Nulux iDentity V+ 1.74. Ze względu na wadę wzroku zależy mi na tak wysokim indeksie, bo dzięki temu mam cienkie szkła. 3-4 lata temu płaciłem ok 700 zł za jedną soczewkę. Wczoraj optyk powiedział mi, że jedna soczewka kosztuje już ponad 1000 zł - te kwoty są sami wiecie jakie.

Szukam zamienników dla tych soczewek z tym samym indeksem, ale ponoć soczewki, które mam obecnie są robione pod specjalne zamówienie i dostosowane do oprawy. Szczerze - nie wiem co w nich takiego niesamowitego. Obraz rzeczywiście nie jest zniekształcony, co się podobno zdarza w przypadku wysokich cylindrów (taki mam), ale czy przesiadając się na inne, tańsze soczewki będzie jakaś duża różnica? W Kodano mają parę soczewek z tym indeksem za 500 zł, więc cena super, ale nie potrafią wytłumaczyć czy będzie jakaś różnica między tymi co mam, a ichniejszymi. Będę pytał jeszcze optyków, ale gdyby ktoś był w temacie, dajcie znać :)

#optyka #okulistyka #oczy #okulary

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników - dziękujemy! Wspomóż projekt

• 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach