Aktywne Wpisy

tesknilam_ +33
Hulajnogi elektryczne są moim zdaniem wynalazkiem niebezpiecznym. To powinno mieć jakąś bardzo ograniczoną prędkość i jak już to powinna być jakaś granica wieku korzystania z nich.
Natomiqst, moją uwagę zwróciło ostatnie zdanie, z którym do końca się nie zgadam- owszem, z pojazdami coś trzeba zrobić, bo jazda nimi jest ryzykowna.
Jednak, moim zdaniem większym problemem jest brak myślenia i błędy wychowawcze, które skutkują różnymi ekscesami. Bo na dobrą sprawę, obaj panowie mogliby
Natomiqst, moją uwagę zwróciło ostatnie zdanie, z którym do końca się nie zgadam- owszem, z pojazdami coś trzeba zrobić, bo jazda nimi jest ryzykowna.
Jednak, moim zdaniem większym problemem jest brak myślenia i błędy wychowawcze, które skutkują różnymi ekscesami. Bo na dobrą sprawę, obaj panowie mogliby

źródło: temp_file8209182232802468986
Pobierz
Salido +232
Minął 6. (z 66) dzień wakacji.
W ciągu ostatniej doby miało miejsce 8 wypadków śmiertelnych w których zginęło 8 osób.
29 wypadków drogowych ze skutkiem śmiertelnym od początku wakacji.
29 ofiar śmiertelnych w wypadkach drogowych od początku wakacj
W ciągu ostatniej doby miało miejsce 8 wypadków śmiertelnych w których zginęło 8 osób.
29 wypadków drogowych ze skutkiem śmiertelnym od początku wakacji.
29 ofiar śmiertelnych w wypadkach drogowych od początku wakacj

źródło: 1-433025-30
Pobierz
Może jest tutaj jakiś optyk albo doświadczony okularnik...?
Obecnie noszę okulary z soczewkami Hoya Nulux iDentity V+ 1.74. Ze względu na wadę wzroku zależy mi na tak wysokim indeksie, bo dzięki temu mam cienkie szkła. 3-4 lata temu płaciłem ok 700 zł za jedną soczewkę. Wczoraj optyk powiedział mi, że jedna soczewka kosztuje już ponad 1000 zł - te kwoty są sami wiecie jakie.
Szukam zamienników dla tych soczewek z tym samym indeksem, ale ponoć soczewki, które mam obecnie są robione pod specjalne zamówienie i dostosowane do oprawy. Szczerze - nie wiem co w nich takiego niesamowitego. Obraz rzeczywiście nie jest zniekształcony, co się podobno zdarza w przypadku wysokich cylindrów (taki mam), ale czy przesiadając się na inne, tańsze soczewki będzie jakaś duża różnica? W Kodano mają parę soczewek z tym indeksem za 500 zł, więc cena super, ale nie potrafią wytłumaczyć czy będzie jakaś różnica między tymi co mam, a ichniejszymi. Będę pytał jeszcze optyków, ale gdyby ktoś był w temacie, dajcie znać :)
#optyka #okulistyka #oczy #okulary
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero
❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników - dziękujemy! Wspomóż projekt